Now Reading
Rolul nevoii de control

Rolul nevoii de control

In timp ce ne consideram pe noi insine ca fiind calmi si relaxati, observam cum cei din jur incearca sa detina controlul. Mai mult, punem etichete si credem ca am descoperit un mare secret. Iata ceea ce nu stiai despre nevoia de control.

 

Cine manifesta aceasta nevoie?

Raspunsul la intrebare este simplu: toata lumea. Da, chiar si tu. Pentru ca nevoia de control este drumul pe care il parcurgem catre indeplinirea obiectivelor noastre cat de mici.

Iar daca vrem sa le vedem realizate, atunci avem nevoie de control. Faptul ca ne stabilim un obiectiv, inseamna din start ajustarea noastra si a factorilor din jur, pentru a ne facilita atingerea scopului.

Toate acestea inseamna exercitarea controlului. Si atunci, este nevoia de control un lucru rau? Desigur, raspunsul depinde de scop.

 

Arta supravietuirii

Chiar si supravietuirea noastra depinde de control. Este un act controlat de noi in fiecare zi. De asemenea, schimbarile presupun control pe care il cautam si il exercitam.

Desigur, multi oameni sunt manipulatori si te pot face sa te simti folosit pentru a-si atinge scopurile. Asta nu dovedeste decat ca exista si alte trasaturi caracteriale evidentiate prin control.

Asemenea situatii sunt, fireste, de evitat. Pentru ca, de multe ori, nu controlul in sine este problema, ci ce anume incercam sa controlam.

A incerca sa controlam alte persoane, in primul rand intra in conflict cu propria lor nevoie de control. Dar diferite forme de manipulare, cu totii le folosim.

Atunci cand ne dorim ceva anume, iar indeplinirea depinde de o alta persoana, ne modificam comportamentul si fara a ne propune constient acest lucru.

De cate ori nu am zambit in exces tipului de la IT? Pentru a ne descurca, a ne facilita anumite demersuri, a fi sprijiniti sau intelesi, putem recurge instinctiv la control. Atentie insa la limite.

 

Ce ne aduce controlul?

Daca nu este exagerat si nu te transformi in „control freak”, numai beneficii. Gandeste-te doar ca iti conduci masina. Nu ai nevoie de control?

El ne ajuta sa obtinem ceea ce ne dorim si totodata sa incercam sa mentinem lucrurile pe linia pozitiva.

Cand ai nevoie de ajutor, in loc sa recurgi la manipulare, poti expune cateva alternative dintre care persoana vizata poate alege, dupa un timp de gandire si in acord cu propriile dorinte si nevoi. Aceasta ar fi o manifestare corecta a controlului.

Este un lucru bun sa iti controlezi stilul de viata si alimentatia, pe cand controlul asupra partenerului, familiei sau preferintelor copilului, poate fi inlaturat.

Chiar si in privinta propriei persoane exista un control bun si unul… la care putem renunta. Atunci cand controlul inseamna cenzura si intervine in calea relaxarii si a descoperirii si explorarii sinelui, putem opta pentru mai multa relaxare.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top