Now Reading
3 motive pentru care nu (mai) functioneaza relatiile de cuplu

3 motive pentru care nu (mai) functioneaza relatiile de cuplu

Revista Psychologies

Cu totii ne dorim o relatie care sa functioneze si sa ne aduca implinire. Totusi, majoritatea cuplurilor sunt sortite esecului. Iata trei dintre cele mai frecvente motive pentru care relatiile nu duc nicaieri.

 

Asteptari diferite

La inceputul unui cuplu, ceea ce ne atrage la partener sunt atractia sexuala, pasiunile comune, emotia noutatii si dorinta de descoperire, personalitatile similare sau acelasi context socio-economic.

Pe parcursul relatiei, insa, acestea isi diminueaza din intensitate intrucat ne place sau nu ajungem sa ne cunoastem intim foarte bine partenerul, iar sexul nu mai este pasional decat ocazional, incepem sa il cunoastem si deja ies la iveala diferentele.

Acestea sunt potentate si de rutina de zi cu zi, de nevoile, grijile sau obstacolele care, inevitabil, apar. In felul acesta, ajunge la o lupta intre „ce ne dorim noi” si „ce imi doresc eu”.

Intreaba-te inca de la inceputul relatiei daca o vezi ca pe o uniune pe termen lung si, totodata, afla ce asteptari si dorinte are partenerul.

Se poate ca el sa fie persoana potrivita pentru acest moment, iar pentru viitor, nu. De asemenea, prioritatile si asteptarile relationale sunt foarte importante, in special daca ele tind in directii opuse.

Pentru unii, familia ocupa primul loc, in timp ce altii simt ca inca mai au descoperiri de facut si cariere de construit. Sunt multe persoane care ajung sa isi intemeieze o familie, considerand-o ca pe un aspect al vietii si nu centrul lor gravitational.

Devine foarte important sa vedeti lucrurile la fel, ca relatia sa aiba o sansa si sa nu apara frustrarile.

 

Problemele de comunicare

Dincolo de introverti sau extroverti, care de altfel, se pot completa reciproc intr-un cuplu foarte functional, discutam despre comunicarile defectuoase.

Imperativele, nemultumirile, formularile defectuoase, minciuna si lipsa de incredere sunt ingrediente care pastreaza relatia la nivel superficial. Comunicarea este motivul de baza pentru care multe cupluri ajung fie la psiholog, fie la divort.

Se scrie mult pe aceasta tema si, chiar daca ne place sa citim, nu inseamna ca si punem in practica sau ca incercam sa schimbam ceva.

Mai mult, atunci cand vine vorba de schimbare, o vedem mai potrivita la partener decat la noi. Sfidarea, in formele ei multiple, ca opus al respectului, are cea mai nociva influenta intr-un cuplu.

Fie practicata de ambii parteneri, fie de unul singur, distruge atat sanatatea cat si sansele de viitor ale unei relatii. Deopotriva perceptiile si reinterpretarile au acelasi rol.

Prin urmare, nelamuririle sau dubiile este bine sa ni le clarificam discutand deschis si cerand feed-back sincer din partea partenerului.

Indiferent cat de bine ne cunoastem, nu vom sti niciodata cum si ce gandeste o alta persoana. De multe ori, ne surprindem noi insene cu ce ganduri avem.

 

Raceala relationala

Odata ce facem parte dintr-un cuplu, avem in fata un drum plin de incercari, eforturi constante si implicare. Simpla prezenta a doi oameni sub acelasi acoperis nu inseamna succes relational.

Distanta dintre doi parteneri se poate instala din motive precum: lipsa de comunicare, asteptari diferite, lipsa compatibilitatii sau, pur si simplu, din faptul ca ati incercat dar, nu functionati bine impreuna.

Desi deseori cautam motive sa acuzam un partener pentru esecul unei relatii, sanatos este sa evaluam daca era sau nu o relatie de succes.

Oamenii nu sunt buni sau rai intr-un cuplu (decat cu exceptii), ci de cele mai multe ori sunt nepotriviti. Dar cum altfel sa aflam asta decat incercand?

Un alt motiv al indepartarii este rutina si preocuparile de zi cu zi care ne fura din atentia acordata relatiei.

Fie ca este vorba despre serviciu, probleme financiare (factor major de stres in orice relatie) sau alte obligatii (in special atentie exclusiv acordata copiilor), acestea intervin in conexiunea celor doi parteneri.

Chiar si sentimentul de „cuib gol” resimtit odata cu plecarea copiilor de acasa, este un semn ca cei doi parteneri s-au instrainat si au dificultati in a se regasi unul pe celalalt.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top