Now Reading
Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower: Avem potențial de unicorn!

Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower: Avem potențial de unicorn!

cosmin-georgescu-ceo-clusterpower-avem-potențial-de-unicorn

Primul centru de date hiperscalabil din Europa de Sud Est, o infrastructură unică de Inteligență Artificială one-stop-shop dezvoltată cu tehnologia liderului mondial Nvidia, prinde contur la Mischii, o localitate din apropierea orașului Craiova. Campusul tehnologic se va întinde pe o suprafaţă de 25.000 mp și va conecta România la marile centre de date din lume.

Investiția de aproximativ 50 de milioane de euro aparține companiei ClusterPower, companie înfiinţată în 2019 de Cosmin Georgescu, expert în energie, cu o experiență de 15 ani în management și 20 de ani în domeniul infrastructurii energetice și proiectelor tehnologice complexe.

Descris de fondator ca un aeroport digital ce se va interconecta cu alte 750 de centre de date de pe tot globul, campusul va pune, practic, România pe harta IT și IA a lumii și va crea contextul necesar pentru stimularea creşterii economice şi atragerea specialiştilor IT&C în zonă.

Despre excelența în tehnologie, securitatea cibernetică, viitorul IT-ului românesc și influența lui asupra economiei naționale, dar și aspirațiile și ambițiile fondatorilor legate de acest proiect, am stat de vorbă cu Cosmin Georgescu, CEO & fondator ClusterPower.

Sunteți unul dintre artizanii celui mai ambițios proiect digital din România – primul mare centru de date din țara noastră și primul hyperscale din sud-estul Europei. Cum s-a născut această idee atât de îndrăzneață pentru România, o țară cu multe oportunități, dar în care antreprenoriatul poate fi o afacere riscantă?

Antreprenoriatul presupune riscuri indiferent de locația geografică, în unele zone poate fi vorba predominant de volatilitatea fiscală sau legislativă, în altele vorbim de lipsa capitalului uman sau de orice alt tip de risc. Tocmai de aceea, cred că ideile mărețe ajung să iasă la lumină ca urmare a voinței de a reuși, dar și a capacității echipei de a rămâne flexibilă dar fermă în atingerea obiectivului final.

Ideea s-a născut din dorința de a combina abilitățile și expertiza echipei ClusterPower în energie și tehnologia informației pentru a genera ceva unic, care să sprijine prin digitalizare dezvoltarea regiunii în care ne aflăm. Am simțit că este o verigă lipsă, că suntem într-o zonă care are capacitatea de a ajunge Silicon Valley a Europei prin spiritul inovativ și capitalul uman talentat, dar nu exista o alternativă la infrastructura din vestul Europei. A fost cumva o alegere naturală – construcția unui campus tehnologic modern, care își produce propria energie, o consumă foarte eficient și care aduce în România infrastructură de ultimă generație pentru implementarea de proiecte majore.

Ați vizat încă de la început excelența, sau ideea a crescut pe măsură ce proiectul începea să prindă viață?

Pentru a avea succes în domeniul nostru, excelența trebuie să fie și a fost de la bun început un punct central al proiectului ClusterPower. De la proiectare, eficiență energetică, securitate fizică și cibernetică și până la echipamentele pe care le-am instalat în datacenter, deciziile pe care le-am luat au pornit de la ideea de excelență.

Citește articolul integral pe Revista CARIERE.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top