Now Reading
Cum ne acomodam mai usor la un job nou

Cum ne acomodam mai usor la un job nou

Un nou inceput nu este neaparat simplu. Iar un nou job poate reprezenta o sursa de stres. De la nelinisti privind acomodarea, sarcinile de asumat si noul colectiv, la cele legate de propriul succes, toate ne pot bloca adaptarea.

 

Oare sunt potrivit aici?

Evident, cand avem un nou loc de munca, pornim totul de la zero. Indiferent cat ne recomanda CV-ul sau fostii angajatori, este momentul demonstratiilor.

Iar daca la locul de munca anterior deja te afirmasei, aici poti avea senzatia de „intrus”. Noutatea este si asa coplesitoare, fara a ne mai adauga singuri motive de stres.

Tu esti cel care a trecut de toate interviurile si ai fost ales. Prin urmare, ai votul de incredere al angajatorului ca esti potrivit.

Nu trebuie decat sa ai incredere in fortele proprii si sa iti permiti un timp de acomodare, in care vei invata mersul lucrurilor. Nu trebuie sa fii angajatul lunii din prima.

 

Ce vor de la mine?

Dureaza pana te prinzi cum functioneaza lucrurile la noul loc de munca. Trebuie sa iti iei in primire atributiile, sa intelegi care sunt asteptarile sefilor si sa te adaptezi echipei din care faci acum parte.

Prin urmare, in loc sa te izolezi cu astfel de intrebari si sa simti panica de fiecare data cand ti se adreseaza cineva, invata sa intrebi.

Pune intrebari pentru a-ti clarifica toate nelamuririle. Intai vei invata din ceea ce ti se spune, iar apoi vazand si facand.

 

Dincolo era mai simplu

La fostul loc de munca nu a fost mai simplu atunci cand te-ai angajat. Dupa un timp insa, invatand ritmul si intrand in rutina, lucrurile au parut mai simplu de facut.

La acelasi lucru poti ajunge si aici daca iti acorzi timp. Dificultatea reiese doar din elementul de noutate si necunoscut. Iar pe acestea, nu le poti depasi decat acordandu-ti timp.

 

Mi-e dor de colegii mei

Este firesc sa iti lipseasca fostii colegi, mai ales daca aveati o relatie buna. Acestia pot sa iti ramana prieteni si amici, nimeni nu spune sa nu mai socializati doar pentru ca nu mai impartiti acelasi birou.

Evita totusi comparatiile cu fostul colectiv si da o sansa noilor tai colegi. Vei descoperi si intre acestia persoane placute, cu care vei dezvolta relatii amicale.

 

Eu fac lucrurile altfel

Integrarea intr-o noua echipa la un nou loc de munca presupune renuntarea la anumite moduri de a lucra. Firmele au fiecare o ordine interioara si un ritm la care, in timp, te vei adapta.

Nu ramane blocat in felul cu care te-ai obisnuit si ramai deschis spre a invata lucruri noi. Asta, in cazul in care stilul pus de tine in practica nu se potriveste noilor cerinte.

Sunt insa multe domenii in care se cauta o abordare diferita, iar aceasta poate veni din partea ta. Inainte de a te cenzura, propune si cum s-ar putea face lucrurile diferit. Pana la urma, ai fost angajat datorita unor abilitati.

 

Foto: 123rf.com

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!