Now Reading
Prima promovare, prima provocare

Prima promovare, prima provocare

Corina Danu
Corina Danu

În tranziția de la un rol de specialist la acela de manager pentru prima dată (sau zis șiFirst Manager”), profesioniștii se angajează într-o călătorie care se extinde dincolo de domeniul expertizei lor tehnice, intrând în lumea nuanțată a leadership-ului și a dinamicilor interpersonale. Acest proces transformativ, bogat în oportunități și provocări, necesită un set de abilități care, în multe moduri, sunt fundamental diferite de cele care le-au adus succes în rolurile lor anterioare. Din experiența mea de peste 15 ani de management în domeniul resurselor umane, dar și din experiența de psiholog îmi propun ca prin acest articol să ofer o perspectivă care face puntea între insightul psihologic și înțelepciunea managerială practică.

Și plec de la vorba înțeleaptă a lui Simon Sinek: Leadership is not about being in charge. It’s about taking care of those in your charge”. Las acest citat în engleză, în mod intenționat, pentru că traducerea lui ar diminua mesajul textului și sigur că cei care vor fi interesați de acest articol vor înțelege sensul pentru care este necesară și de ajutor menținerea unor termeni în limba engleză. A fi leader nu înseamnă a fi tu responsabil de sarcinile pe care echipa le are de îndeplinit, ci a avea grijă de cei care au sarcinile de îndeplinit, a le crea spațiu în care ei să crească și să își dezvolte abilitățile să ajungă la cele mai bune variante. A fi leader înseamnă să cunoști și să aplici arta delegării și împuternicirii. Una dintre schimbările cele mai profunde în devenirea unui manager este trecerea de la a face” la a permite”. Delegarea nu este doar despre alocarea sarcinilor; este o artă care implică recunoașterea punctelor forte și a potențialului fiecărui membru al echipei și încredințarea lor cu responsabilități care favorizează creșterea și contribuie la obiectivele echipei. Împuternicirea merge mână în mână cu delegarea, implicând crearea unui mediu de suport unde membrii echipei se simt valoroși, motivați și încrezători în abilitățile lor de a contribui semnificativ.

Tranziția către management adesea vine cu concepția greșită că doar priceperea tehnică e suficientă pentru a deschide calea către un leadership eficient. Totuși, arta managementului este mai puțin despre expertiză și mai mult despre paleta inteligenței emoționale, un concept promovat de Daniel Goleman. Inteligența emoțională compusă din autocunoaștere, autoreglementare, motivație, empatie și abilități sociale, devine piatra de temelie pentru managerii la prima lor experiență. Aceasta creează un mediu de încredere, respect și comunicare deschisă. În plus, este nevoie si de dezvoltarea gândirii strategice – de a vedea dincolo de imediat, de a aprecia imaginea mai largă și de a orchesta un drum care trece prin complexitate spre obiective comune. Această schimbare marchează esența experienței de manager pentru prima dată. Este o trecere de la solitudine la solidaritate, de la a fi un expert la a împuternici alți experți.

Îmbrățișarea noii identități de leadership

Trecerea de la specialist la manager este asemănătoare cu un actor care preia un nou rol ce necesită nu doar o schimbare de scenariu, dar și o modalitate complet diferită de angajament față de ceilalți. Această nouă identitate managerială implică o schimbare de focalizare – de la realizarea individuală la succesul echipei. Este vorba despre cultivarea unei viziuni care se extinde dincolo de obiectivele personale, îmbrățișând un orizont colectiv. Această transformare implică adesea o schimbare profundă internă, o călătorie de autodescoperire și adaptare care se aseamănă cu căutarea autenticității în viața personală.

Cheia acestei transformări stă în înțelegerea că leadership-ul este mai mult decât o simplă bifă într-un carnet de realizări sau o oportunitate de a te lăuda cu poziția de conducere. Esența adevărată a leadership-ului constă în capacitatea de a construi, de a inspira și de a nutri creșterea și prosperitatea colectivă. Aceasta implică empatie, reziliență, o gândire strategică și, mai presus de toate, un angajament autentic față de dezvoltarea și binele celor din jur. Este un rol plin de provocări, cu siguranță, dar și de oportunități imense pentru creștere, atât personală cât și profesională. Este un proces continuu de autodepășire și de contribuție semnificativă la binele comun, o manifestare a dorinței de a lăsa un impact pozitiv și durabil în lume.

Dacă în timpul acestei provocări a primei promovări apar conflicte interioare și emoții care te sâcâie, găsești pe website-ul meu https://www.corinadanu.ro/ un eBook menit să îți ofere ajutor.

Corina DaNu

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top