Now Reading
Lectura publica din romanul ”Provizorat” de Gabriela Adamesteanu la Serile Observator cultural

Lectura publica din romanul ”Provizorat” de Gabriela Adamesteanu la Serile Observator cultural

Revista Psychologies

Provizorat, Gabriela Adamesteanu, Editura Polirom


Joi, 27 mai, la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti din Calea Plevnei nr. 61, la ora 18.00, actorii Alexandra Fasola si Alin State vor citi pagini inedite din romanul „Provizorat” al Gabrielei Adamesteanu, in curs de aparitie in colectia „Fiction Ltd.” a editurii Polirom.

Evenimentul va avea loc in cadrul celei de-a doua editii a Serilor Observator cultural, care continua seria dezbaterilor si a intilnirilor destinate interactiunii cu publicul cititor.

Alaturi de Gabriela Adamesteanu vor fi prezenti: poetul Alexandru Musina si regizorul Alexandru Solomon.

Cei trei invitati vor raspunde intrebarilor publicului si redactorilor revistei Observator cultural.

Romanul Provizorat va fi lansat la Tirgul de carte Bookfest, simbata, 12 iunie, la ora 16.00, la standul editurilor Polirom si Cartea Romaneasca (Pavilionul 15, Complexul Romexpo). Prezinta: Bianca Burta-Cernat, Ovidiu Simonca.

Nu viitorul ne aduce cele mai mari surprize, ci trecutul pe care nu incetam sa il recitim toata viata, ajunge, la un moment dat, sa creada Letitia Arcan personaj central din noul roman al Gabrielei Adamesteanu, cunoscut cititorilor din Drumul egal al fiecarei zile. Letitia nu va sti multa vreme nimic despre viata si moartea fratilor Branea, unchii sai, iar iubitul ei, Sorin, va fi mereu santajat cu povestea necunoscutilor sai parinti naturali. Responsabila pentru dificila citire a trecutului este politica dosarelor de familie care a guvernat, 40 de ani, destinele multor oameni. Urmarind-o, naratiunea basculeaza din anii 70 in anii 40. Panourile istorice aluneca rapid, proiectind un climat de provizorat si neliniste asupra povestilor de dragoste. Provizorat este o carte despre cupluri, aflate si ele sub semnul trecerii, ca si istoria, o carte despre iubire si incredere, despre prietenie si tradare. Si, nu in ultimul rind, o carte despre conditia scriitorului.

Provizorat e in acelasi timp un roman de dragoste, de familie si o fresca a secolului XX romanesc. Gabriela Adamesteanu stie ca nimeni alta la noi sa creeze personajelor memorabile contexte propagate de la gesturi, obiecte, atmosfera, la realitati sociale si evenimente istorice. Pe canavaua documentata sint tesute firele unor destine povestite atit de bine incit perioada legionara, dejismul si mai ales ceausismul, asa cum au fost traite la nivel individual, pot fi percepute si de cei care nu stiu mare lucru despre ele.”
Adriana Bittel

„Cronica a unei jumatati de secol desfasurate sub semnul Raului, radiografie insuportabil de lucida a unor esecuri – politice si existentiale deopotriva – pe care personajele si le asuma sau, din contra, le refuleaza bovaric, Provizorat nu va fi pentru toata lumea o lectura confortabila. Viziunea asupra Istoriei este aici aceea a unui carusel infernal ce functioneaza – implacabil – cu exactitatea unui perpetuum mobile. Provizorat este romanul unei Romanii in deriva, construit solid si in acelasi timp cu virtuozitate. Forta epica, anvergura problematicii, finetea analizei, pregnanta atmosferei si a caracterelor puse in conflict fac (si) din aceasta noua carte a Gabrielei Adamesteanu – ca odinioara din Dimineata pierduta – o carte eveniment.”
Bianca Burta-Cernat

Provizorat este o poveste de dragoste, frumoasa si trista, care ne tine cu sufletul la gura, petrecuta in vremea comunismului romanesc. Gabriela Adamesteanu are rara capacitate de a privi comunismul prin personaje, emotii, imagini, lucruri marunte, autoarea refuzind sa eticheteze sau sa stigmatizeze. Din viscerele naratiunii urca spre cititor cateva intrebari: Isi vor gasi cele doua personaje principale un destin prin iubirea lor interzisa? Poti birui o ideologie printr-un adulter? Poti sa-ti traiesti clipa, daca trecutul e tumefiat si incarcat? Provizorat este si un roman vizual, de atmosfera, mistuit de tensiunea asteptarii deznodamantului. Din acest motiv, cred ca un regizor indraznet ar putea scoate din Provizorat un mare film!”
Ovidiu Simonca

Gabriela Adamesteanu, scriitoare, jurnalista

Cind a preluat, ca redactor-sef, in septembrie 1991, revista 22 a Grupului pentru Dialog Social, Gabriela Adamesteanu avea in urma 26 de ani de munca in edituri, ca redactor. Romanele Drumul egal al fiecarei zile (1975) si Dimineata pierduta (1984) si povestirile Daruieste-ti o zi de vacanta, (1979) si Vara-primavara (1989) ii adusesera cele mai importante premii nationale, iar spectacolul, devenit clasic, realizat la Teatrul Bulandra de Catalina Buzoianu in 1986 largise succesul Diminetii pierdute.
–  In mai 2005, cind se reintoarce la literatura, Gabriela Adamesteanu lasa in urma doua carti de publicistica – Obsesia politicii, 1995 si Cele doua Romanii, 2000 – si o activitate intensa dedicata independentei presei si democratizarii societatii romanesti.
–  In 2003, la editura Polirom ii apare romanul Intilnirea, reeditat, in versiune definitiva, in 2007. Din 2005, cind Dimineata pierduta este publicata la Gallimard, scrierile ei au fost, sau urmeaza sa fie traduse, la edituri importante, in Franta, Spania, Statele Unite, Italia, Ungaria, Israel, Germania, Bulgaria , Rusia, Estonia, Polonia, Olanda.
–  In 2008, Polirom a inclus cartile Gabrielei Adamesteanu in colectia sa de „Opere”.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top