Now Reading
Comportamente daunatoare dupa despartire

Comportamente daunatoare dupa despartire

Treci printr-o despartire? Nu iti adanci tristetea! Iata care sunt comportamentele daunatoare pe care trebuie sa le eviti.

 

Valul de emotii negative

Atunci cand ne despartim de persoanele importante din viata noastra, in perioada imediat urmatoare, ne simțim cuprinsi de emotii negative puternice.

Tristetea, furia, teama sau disperarea se numesc la fel pentru toti, dar sunt traite diferit.

Cand suferinta este prea mare, apare dorința de a fugi din acea zona dureroasa, iar unele persoane găsesc alinare în adoptarea unor comportamente daunatoare, atat pentru ei insisi cat si pentru cei apropiati care vor sa-i ajute.

Intr-un cuplu, atunci cand survine despartirea, cel afectat mai tare este partenerul luat pe nepregatite, cel abandonat sau cel care ramane in viata, deci cel care nu a initiat actul de separare.

Pus in fata faptelor implinite, acesta este constrans sa gestioneze atat despartirea cat si propriile ganduri, trairi sau comportamente, iar aceasta nu este usor.

 

Comportamente disfunctionale dupa o despartire

Cea mai simpla cale de a scapa de realitatea frustranta, este cea in care recurgem la comportamente disfunctionale care in timp se pot transforma in adevarate adictii.

Pe terenul fertil al dependentei, o despartire poate fi trigger-ul care declanseaza consumul de alcool, droguri sau alte vicii.

Senzatia de placere obtinuta pe moment sau uitarea problemei sunt premisele de la care pornesc aceste comportamente. In felul acesta, chiar si pentru o scurta perioada, probleme par sa se fi anulat.

 

Izolarea

Frecvent despartirile sunt urmate de o perioada de retragere din viata sociala si din activitatile de pana atunci.

Pe fondul lipsei unei bune dispozitii, coroborate cu dificultatea procesarii despartirii la nivel cognitiv si a gestionarii sentimentelor mixte, depresia se poate instala foarte usor.

Contactele cu cei dragi si intreprinderea unor mici activitati placute, mentinerea unei anumite rutine prezente inaintea evenimentului, sunt parghii care ne ajuta sa depasim mai usor perioada dupa despartire.

 

Supracompensarea

Acest comportament se manifesta prin aparenta stare de bine, ca si cum persoana in cauza nu ar simti vreo durere sau vreo stare neplacuta.

De multe ori aceste persoane sunt foarte cerebrale, gandesc la rece fara sa se implice sentimental, concentrandu-se pe gestionarea aspectelor practice si organizatorice ce tin de despartire, cum este in cazul unei separari a unor parteneri ce locuiau impreuna, al unui divort sau al unui deces.

Implicarea excesiva in activitati sau fuga imediata catre alte relatii este mecanismul lor de a se tine departe de ceea ce simt cu adevarat.

Despartirile sunt dureroase iar suferinta ce vine odata cu ele este cat se poate de fireasca.

Pentru a trece mai usor peste aceasta, este benefic sa ne dam voie sa suferim o perioada.

Poate ca ne vine sa plangem, poate simtim furie, poate vrem sa stam o perioada singuri, analizand ce s-a intamplat de fapt. Este important sa parcurgem travaliul de doliu, caracteristic oricarei pierderi.

Doar asa vom putea trece mai departe, intr-un mod sanatos si eficient pentru buna evolutie personala ulterioara.

 

De Stefania Voia, psiholog

[email protected]

Tel.: 0726.191.255

 

Citeste si:

Esecul amoros: cum sa te redescoperi dupa o despartire

Cine sufera mai mult la o despartire, femeile sau barbatii?

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top