Citești
Exista cu adevarat suflete pereche?

Exista cu adevarat suflete pereche?

Cătălina Cristescu

Din punct de vedere psihanalitic, un asemenea sentiment de exal­tare, amestecat cu anxietate, cu accelerarea gandirii si a ideilor, se numeste „stare maniacala“, dar, aici, acest diagnostic nu poate oferi o explicatie plauzibila.

Cat despre fenomenele aparent telepatice care i-au cuprins pe Simona si „jumatatea“ ei, ele fac trimitere la legaturile primare cu mama, atunci cand bebelusul este conectat direct la emotiile materne.

Pentru psihanaliza, jumatatea perfecta pe care o cautam cu frenezie tine, de fapt, de domeniului imaginarului: nostalgici dupa fuziunea mama-sugar din primele luni ale existentei noastre, pe care, de altfel, incercam toata viata sa o regasim ori sa o recompunem, inventam o figura ideala, un partener ideal, cu care putem comunica fara cuvinte, care ne protejeaza, ne rasfata si ne ofera ceea ce ne lipseste.

 

O intuitie romantica

O alta ipoteza cu iz romantic vorbeste despre sentimentul de solitudine, de dor, fara o cauza tangibila, si care se datoreaza tocmai pierderii sau absentei „jumatatii noastre“. In orice caz, psihoterapeutii aud zeci de marturii precum cea a Simonei si a lui Tudor.

Multi oameni descriu in cabinet fenomene de acest gen, comunicare la distanta, cunoastere intuitiva a gesturilor si a actiunilor celuilalt, vise premonitorii…

Iar toti cei care au cunoscut astfel de manifestari, aproape intotdeauna la califica drept experiente violente emotional, nu neaparat in sensul rau al cuvantului, ci mai degraba bulversante, care contrazic rationalul.

Uneori, in ciuda legaturii puternice dintre parteneri, cuplul se dizolva. In general, unul dintre cei doi nu este pregatit pentru o relatie serioasa si nu poate sa isi asume tot ce presupune asta. Cum este posibil ca niste suflete-pereche sa nu se recunoasca sau sa rateze sansa vietii lor?

Ratiunea raspunde scurt si la obiect: pentru ca toate aceste povesti sunt strict rodul imaginatiei noastre. In cuplul aparent fabulos si cu perspective de fericire eterna, intotdeauna va exista un partener care si-a creat un scenariu demn de o comedie romantica cu incasari uriase de box-office, care s-a convins pe sine ca si-a intalnit jumatatea, si un altul mai putin indragostit – sau chiar deloc.

In opinia lui Joseph Gikatilla, kabbalist castilian din secolul al XIII-lea, daca in cuplu nu exista acord perfect, inseamna ca cele doua suflete nu sunt la acelasi stadiu din ciclul lor terestru sau, mai bine-zis, la acelasi grad de constientizare.

Experienta scurta, dar iesita din comun, a Simo­nei nu a fost fara urmari: „Mi-a schimbat radical modul de a iubi, de a munci, de a evalua o relatie, inclusiv cu prietenii sau cu familia mea. Acum am un nou iubit, complet diferit de precedentul, foarte realist si cu picioarele bine infipte in pamant, inclinat mai degraba catre stiinta, decat spre spiritualitate.

Asadar, pentru el, notiunea de «suflete-pereche» este un fel de basm inventat de adulti. Dar fie ca este real sau nu acest concept, tot ceea ce conteaza pentru mine acum este ca am devenit mult mai deschisa, mai empatica, mai atenta la cei din jur, si relatia asta chiar ma face fericita. Oare exista posibilitatea sa avem mai multe suflete-pereche? Sau nu stim noi sa citim corect semnele?“

Aceste povesti stranii, desprinse parca din romanele de dragoste, ne fac sa visam, ne dau sperante si duc cu ele promisiunea unui univers care comploteaza in taina la (re)gasirea iubirilor predestinate. Este benefica o astfel de reverie? Poate ca este doar pana la un punct…

Pentru ca, in asteptarea lui Fat-Frumos cel sortit, riscam sa nu ne bucuram de prezent, de persoana de langa noi, care, in final, ar putea fi chiar alesul. Nici basmele nu mai spun ce se intampla cu Alba-ca-Zapada sau Cenusareasa dupa ce se casatoresc cu Printul. Asadar, de ce nu ne-am scrie propriul final fericit al povestii facand alegerile potrivite?

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Pages: 1 2
Vezi comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus
Prinde o reducere o dată în lună! Totul redus cu 30%
ABONAMENTE, CĂRȚI, EVENIMENTE
AGENDE PERSONALIZATE