Now Reading
Cum depasim comunicarea defectuoasa

Cum depasim comunicarea defectuoasa

Se vorbeste despre metoda ESPERE ca despre o maniera de rezolvare eleganta a conflictelor. In ce consta ea? Cum se aplica? Iata niste raspunsuri de la psihologul Antonia Noël.

 

Psychologies: Ce e metoda Espere?

Antonia Noël: ESPERE este mai mult decat o metoda, este un mod de a fi si a trai in raport cu sine si cu cei din jur. Originile acestui modus vivendi isi au sursa in constatarea pe care a facut-o, cu circa 40 de ani in urma, psihosociologul francez Jacques Salomé, fondatorul acestei metode: societatea actuala respira, traieste si cultiva un mod anticomunicational, ce stimuleaza violenta cotidiana la tot pasul (in scoli, pe strada, in mass-media, in familie).

Acest „bulgare de violenta“ tinde sa se amplifice de la individ la societate si invers, iar singura cale de a-i raspunde este aceea de a crea un alt mod de a comunica, bazat pe responsabilizarea persoanei in raport cu ceilalti. Este ceea ce a facut Jacques Salomé, inspirat de diverse curente psihologice umaniste, fondand la Paris in 1980 Institutul International ESPERE, garantul acestei metode. ESPERE inseamna Energie Specifica pentru o Ecologie Relationala Esentiala si fiecare dintre noi poate descoperi cum sa construiasca relatii echilibrate si constructive in jurul sau, cu ajutorul comunicarii relationale.

 

Ce aduce ea oamenilor, in plus, in viata de zi cu zi?

A.N.: Credem adesea ca o mare parte din dificultatile pe care le avem in viata de zi cu zi sunt de ordin psihologic, insa de cele mai multe ori ele tin de o comunicare defectuoasa, antirelationala. Asadar, daca invat sa comunic intr-un mod relational, voi putea depasi situatiile dificile cu care ma confrunt.

Beneficiile celui care pleaca pe calea comunicarii relationale sunt imense. In general, persoana care doreste sa efectueze o schimbare, e determinata de o situatie, un context sau chiar o persoana „potrivnica“. Isi spune: „Vreau ca lucrurile sa nu se mai intample asa, vreau ca situatia aceasta sa nu se mai repete, vreau sa-mi fie bine“. Si decide sa inceapa lucrul cu sine… Metoda ESPERE® propune instrumente concrete pe care sa le aplici (la nivel verbal si la nivelul actiunii), iar la scurt timp efectele incep sa apara. Acolo unde erau conflicte, apar intelegerea si acceptarea.

Situatiile tensionate dintr-un schimb comunicational se transforma in oportunitati de crestere reciproca. Nu doar ca dificultatile incep sa dispara, ci, mai mult, incep sa apara starile de bine cu sine, cu ceilalti. Atentie: nu e vorba de o formula magica, care face sa dispara tot ce ti-e neprielnic in viata. Este vorba de o posibilitate de a accesa resurse inimaginabile in noi insine (cu ajutorul unor instrumente de comunicare foarte simple) si de a ni le pune la dispozitie pentru a construi relatii frumoase, pline de energie, cu noi si cu cei din jur.

 

Este ceva simplu de aplicat? Trebuie cursuri, invatare indelungata?

A.N.: Sa descoperi un nou mod de a comunica, dupa ce ai fost invatat si programat timp de 20-30 de ani sa raspunzi in acelasi mod diversilor stimuli, nu este o munca usoara. Aceasta presupune o dorinta de crestere, de evolutie. Intai vine constientizarea, adica intelegerea la nivel mental a existentei unui mecanism care nu functioneaza in acord cu persoana. Al doilea pas este cel legat de dorinta de schimbare, iar al treilea, si cel mai important, este trecerea la actiune.

Metoda ESPERE® are acest avantaj de a fi extrem de accesibila, la orice varsta. Ea se poate aplica cu copiii, la varste fragede, care reusesc foarte repede sa deprinda acest mod de a comunica bazat pe responsabilizare si renuntarea la victimizare. Cu ajutorul vizualizarii si al simbolizarii (instrumente-cheie ale metodei), ei invata sa deosebeasca persoana de comportamentul ei, sentimentele de relatie, descopera cum sa ceara, cum sa ofere, sa refuze si sa primeasca intr-un mod relational, lipsit de violenta.

Adultii, indiferent de varsta sau pregatirea socio-profesionala, nu au nevoie de cursuri indelungate. E suficient sa dobandesti instrumentele metodei si sa incepi sa le aplici zilnic, in relatiile cu cei din jur. Calitatea vietii tine doar de acest mic exercitiu cotidian.

 

La ce face referire? Ce antreneaza? Comu­nicarea? Inteligenta emotionala?

A.N.: Metoda ESPERE® nu este o terapie, ci o pedagogie a comunicarii cu efect terapeutic. Ea se adreseaza persoanei care isi doreste sa invete cum sa comunice, ca sa-i fie bine si ei, si celorlalti din jur. Nimic mai simplu! Nu este vorba despre comunicare in masa, nu este vorba de­spre manipulare sau despre scopuri ascunse, ci despre deslusirea tainelor comunicarii interpersonale si folosirea ei zilnica, pentru a crea si intretine relatii sanatoase, vii, cu cei cu care interactionam (copii, partener/a de viata, coleg/i de serviciu, parinti, familie).

Aplicarea zilnica a uneltelor si tehnicilor de comunicare ESPERE® este cea care ne poate ajuta sa iesim dintr-un sistem antirelational bazat pe santaj, devalorizari, acuzatii si reprosuri, un sistem care incurajeaza intretinerea unui raport de forte in care unul domina, iar celalalt e dominat, alternandu-si rolurile respective.

Metoda ESPERE® te invata sa te iubesti (nu in mod narcisist, ci sa reusesti sa te cunosti, astfel incat sa te respecti in tot ceea ce faci, ce alegi, ce esti), sa te responsabilizezi („Care este aportul meu in aceasta situatie?“, „ce pot sa fac la capatul meu de relatie ca situatia sa evolueze pozitiv?“) si sa ramai fidel valorilor tale, stiind totodata sa primesti incontinuu toate mesajele pozitive care vin de la ceilalti. In acest sens, da, metoda dezvolta foarte mult inteligenta emotionala.

 

Cum decurge un stagiu de dezvoltare personala in Espere?

A.N.: Atelierele pe care le sustin la Bucuresti si in tara au, fiecare, o tematica specifica. Pot fi destinate parintilor, care invata cum sa comunice eficient cu copiii, celor care isi doresc sa construiasca sau sa mentina un cuplu, oamenilor din mediul de afaceri care vor sa-si imbunatateasca managementul cu ajutorul comunicarii relationale sau adultilor care doresc sa se dezvolte personal. Exista specificitati ale metodei ESPERE® legate de fiecare din aceste abordari.

Insa baza relatiilor interumane este aceeasi: fiecare descopera, indiferent de context sau interlocutor, cum sa vorbeasca despre el cu celalalt, nu despre celalalt, cum sa deosebeasca persoana de comportament, sentimentele de relatie, mesajele de subiect, etc.

Participantii isi prezinta propriile dificultati si, plecand de la situatiile concrete prezentate cu ajutorul vizualizarii si al scenarizarii, le ofer instrumentele, regulile si conceptele metodei cu care pot depasi dificultatea. Utilitatea abordarii de tip workshop este data de faptul ca teoria se imbina frumos cu practica, iar participantul evolueaza foarte rapid datorita sinergiei de grup.

 

Ce beneficii aduce ea la adulti? Dar la copii?

A.N.: Copiii care descopera si aplica aceasta metoda sunt copii ce-si dezvolta echilibrul emotional, stima de sine, care stiu sa se afirme intr-un mod pozitiv, neagresiv. Ei reusesc, de asemenea, sa isi gestioneze cu mai multa usurinta situatiile neplacute din viata, sunt copii responsabili si, cu siguranta, mult mai autonomi decat cei crescuti in sistemul de comunicare traditional. Adultii care intra in contact cu metoda isi dezvolta capacitatea de a rezolva problemele, isi imbunatatesc relatiile cu cei din jur si, implicit, isi amelioreaza viata de zi cu zi.

 

In ce situatii este cea mai eficienta?

A.N.: N-as putea spune ca exista o situatie in care metoda ESPERE® este mai eficienta decat in alta. Pot afirma, in schimb, ca ea ajuta la intelegerea nevoilor persoanei, la ascultarea celuilalt, la mediere si depasirea conflictelor, fie ca ele se manifesta in relatia de cuplu, de parinte-copil sau in relatiile profesionale. Conflictele pot avea la baza lipsa identificarii nevoilor fiecarui protagonist din procesul de comunicare, dorinte concurente, situatii neincheiate, violente primite, etc. Cu ajutorul metodei se pleaca de la efect, se identifica cauza (descoperim sensul profund al unui comportament)si revenim la situatia prezenta, pentru a o remedia.

 

Ne puteti da exemple de conflicte, de probleme relationale rezolvate prin metoda Espere?

A.N.: Imi aduc aminte de o persoana care mi-a vorbit despre mesajul pe care-l primea in mod constant de la sotul ei: „Esti egoista!“. Ea se simtea nedreptatita primind aceste acuzatii, desi, la nivel comportamental, ea facea totul (subconstientul ei) ca el s-o poata eticheta astfel. Lucrand asupra unei situatii din viata ei de familie, ea si-a dat seama ca nu dorea sa ofere niciun fel de ajutor sotului, copiilor, razbunandu-se astfel pe parintii ei, care au obligat-o toata copilaria sa-l creasca pe fratele ei mai mic.

Situatia neincheiata din trecut o determina sa manifeste acelasi comportament ostil fata de partenerul de viata si sa intretina astfel un conflict deschis. Intelegerea situatiei si aplicarea instrumentelor metodei i-a permis sa puna capat acestui mecanism. In relatia parinte-copil, exemplele ce tin de conflicte si raporturi dezechilibrate sunt numeroase. Mama care i-a spus copilului „daca termini tot din farfurie, primesti o bombonica“, s-a trezit, dupa 16 ani, ca fata nu stia sa comunice decat sub forma de santaj.

Insa raportul de forta schimbandu-se, adolescenta era cea care o ameninta pe mama spunandu-i: „Daca nu imi dai bani, ma sinucid“. Sunt cateodata situatii grave, insa cu ajutorul acestei pegagogii a comunicarii, care poate fi invatata la orice varsta, nu e niciodata prea tarziu sa incepi sa descoperi cum sa te pozitionezi in rolul de parinte, cum sa stii sa ceri si sa refuzi intr-un mod relational.

Am avut bucuria sa ajut multe persoane din mediul organizational, nu numai sa depaseasca conflicte, ci si sa continue relatiile, dezvoltandu-le si transformandu-le in surse de energie reciproce. Metoda, asa cum spuneam, nu face minuni, insa cei care o descopera, se descopera pe sine si astfel reusesc sa propuna celorlalti relatii constructive, armonioase, autentice.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top