Now Reading
Cum gestionăm sentimentele contradictorii

Cum gestionăm sentimentele contradictorii

Esti mereu confuză și nu știi ce să alegi? Îți este greu să iei o decizie pentru că nu ești sigură ce îți dorești. Sentimentele contradictorii ne pot pune multe piedici. Iată cum le putem gestiona.

Citește și:

Motive pentru care nu ai (încă) ceea ce îţi doreşti

Egoism sau nu? De ce e important să te pui pe primul loc

Îl iubești, dar îl și urăști? Ți-e teamă de apropiere, dar nu vrei să fii abandonată? În principiu, este normal să ai uneori astfel de sentimente. Doar dacă aceste lucruri se întâmplă frecvent pot fi un semn al patologiei.

Nimeni nu este perfect, cu toții face greșeli și este natural să ne supărăm pe unele persoane de la care aveam așteptări.

Când soțul vine acasă fără cadou chiar de ziua ta, când îți spune că nu iese cu tine pentru că are treabă la serviciul și îl prinzi cu prietenii la bere, când amână plecarea la mama inventând cine-știe-ce motive… ești îndreptățită să te superi.

Lucrurile se schimbă în momentul în care simți că ai astfel de sentimente pentru el, dar cauzele sunt fie prea insignifiante, fie nu există.

Un mecanism de apărare psihic numit raționalizare îngreunează treaba. Acesta se manifestă prin faptul că poți avea tendința de a găsi o motivație pentru supărarea pe care o simți: „Te-ai uitat urât la mine”, „Tonul tău a fost prea rece”, „Nu m-ai ținut de mână așa cum ai făcut-o de obicei” etc.

În astfel de cazuri, în care te superi fără un temei, problema nu este la el, ci este adânc îngropată în trecutul tău și în relațiile cu părinții.

Când este mic, copilul vede viața în alb și negru: mama bună și mama rea. Îi dai să mănânce, ești mama bună, iar dacă lipsești o secundă și lui i se face foame, începe să plângă și ești mama rea.

Aceste lucruri se văd foarte bine și în atașamentul copiilor față de părinte. Odată cu dezvoltarea, copilul va înțelege că mama bună și mama rea sunt una și aceeași persoană.

Cu ajutorul mamei, prin iubirea pe care ea o oferă, copilul înțelege că în persoana din fața lui se află și o parte „rea”, dar și o parte bună care este mai proeminentă și astfel are încredere să se apropie de ea.

Comportamentul greșit al mamei față de un copil aflat la faza de debut al dezvoltării emoționale poate crea în mintea lui o confuzie ce o va duce cu el toată viața, putând da naștere chiar și patologiei numită tulburare de personalitate borderline.

În momentele în care ești supărată pe partener, este bine în primul rând să aștepți și să respiri.

Te sfătuiesc ca în momentul în care ești supărată să aștepți 10 secunde înainte să spui ceva. În tot acest timp este bine să te gândești la ceea ce dorești să transmiți, atât informație cât și sentimente.

Trebuie să știi și când să te retragi. Întotdeauna o plecare este mult mai bună decât o jignire sau o provocare.

De asemenea, un lucru important este să te gândești dacă într-adevăr au existat motive bine întemeiate pentru care te-ai supărat și cum ai putea să le gestionezi pe viitor.

Dacă simți că sentimentele sunt prea puternice și te copleșesc, este bine să apelezi la ajutor de specialitate, întrucât terapia te poate ajuta să gestionezi mai bine aceste sentimente contradictorii.

 

De Tiberiu Seeberger, psihoterapeut, psihanalist în formare

Tel.: 0761.517.763

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top