Now Reading
Cum sa fii matur emotional

Cum sa fii matur emotional

Revista Psychologies

Deseori ne este teama sa ne asumam cine suntem cu adevarat si ca traim dependenti de lucruri, oameni si emotii. Uite ce pasi sa parcurgi pentru a fi matur emotional.

 

 

Maturitatea este confundata adesea cu experienta de viata, cu responsabilitatile zilnice carora trebuie sa le faci fata.

Contrar asteptarilor, un om matur stie sa se bucure de viata cu inocenta unui copil. Are abilitatea sa-si identifice emotiile, sa si le inteleaga si sa le foloseasca asa cum crede de cuviinta. Nu asta fac si copiii?

Adevarata masura a inteligentei nu este I.Q., ci E.Q., coeficientul emotional. „Marea revolutie a anilor 2000 consta in revansa sentimentelor asupra inteligentei”, ne asigura Daniel Goleman in cartea sa celebra deja in Statele Unite ale Americii, „Emotional Intelligence”.

Oamenii care nu si-au dezvoltat inteligenta emotionala cauta mereu validare, vor sa controleze fiecare situatie si persoanele din jurul lor, resping criticile fara sa le analizeze, evita inceperea unui proiect nou  pentru ca le este frica de esec, iau decizii pripite.

 

Cum ajungi sa fii matur emotional

Auto-Constientizarea. Stabileste-ti atuurile si limitarile. Trebuie sa-ti constientizezi emotiile si efectele lor asupra comportamentului tau, precum si impactul acestora asupra celorlalti. Analizeaza-ti interiorul cu atentie.

Asuma-ti responsabilitatea pentru situatiile pe care le traiesti, fie ele bune sau rele, si astfel vei reusi sa iti controlezi emotiile. Sa fii matur emotional inseamna, in mare masura, sa fii capabil sa iti controlezi furia, dezamagirea, vinovatia, resentimentele, frica, gelozia, durerea, nesiguranta. Traieste toate aceste emotii si lasa-le sa treaca.

Gestionarea emotiilor. Fii flexibila si nu te opune schimbarilor din viata ta, chiar daca nu sunt usoare si confortabile tot timpul. Maturitatea inseamna sa traiesti in prezent, fara sa acorzi prea multa atentie emotiilor negative.

Automotivarea. Fii deschisa in fata circumstantelor pe care nu le poti controla. Ai incredere in abilitatile tale si in capacitatea de autoevaluare. Dezvoltarea personala este un factor important in aceasta etapa. Oamenii vin si pleaca, la fel si timpul. Accepta asta si integreaz-o in psihicul tau. Dependenta emotionala este o piedica in calea maturizarii.

Abilitatile sociale. Atunci cand accepti nevoile, dorintele si parerile oamenilor din jurul tau, chiar daca nu se potrivesc cu ce simti si crezi tu, reusesti sa elimini influentele negative ale factorilor emotionali asupra capacitatii de ascultare. Maturitatea emotionala inseamna sa accepti ceea ce pur si simplu nu poti avea. Uneori relatiile au nevoie de spatiu pentru a functiona. In plus, oamenii au dreptul sa isi traiasca viata asa cum vor. Nu actiona in revansa, nu-ti pierde controlul, nu te grabi sa gandesti irational doar pentru ca ei nu au facut asa cum ai fi vrut tu.

Dezvoltarea empatiei. Urmareste cum rezoneaza in interiorul tau sentimentele si emotiile exprimate de oamenii pe care ii intalnesti. Asa te poti lasa inspirata de operele de arta, de muzica, de poezie. Empatia iti permite sa fii aproape de cei pe care ii iubesti.

Un grad ridicat de inteligenta emotionala te ajuta sa iti imbunatatesti performantele, creativitatea, increderea in sine si confortul in relatiile interpersonale.

 

 

De Raluca Tita, psiholog specialist, psihologie clinica. Centrul de Terapie, consiliere psihologica, orientare in cariera, consiliere juridica si sociala, str. Popa Petre nr. 15, sector 2, Bucuresti, e-mail: [email protected], tel.: 0735 319 028, www.fundatiagimmyni.ro

 

 

Citeste si:

Ce rol joaca inteligenta emotionala in cuplu

Creierul si inteligenta emotionala

 

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top