Now Reading
Metode sa depasesti o dezamagire

Metode sa depasesti o dezamagire

De ce tu suporti mai greu o dezamagire decat prietena ta cea mai buna? Cum putem avea asteptari realiste si care este rolul lor? Raspunsuri de la Andra Zaharia, psiholog clinician.

 

Ce voiai si ce-ai primit…

Dezamagirea este ceea ce simtim atunci cand rezultatul lucrurilor pe care ni le-am dorit si ni le-am imaginat nu este cel anticipat de noi.

Altfel spus, dezamagirea este rezultatul neimplinirii asteptarilor pe care le avem, atat de la noi insine, cat si de la ceilalti.

Cum reactionam in fata unei dezamagiri depinde foarte mult de impactul acesteia asupra noastra, de experienta de viata, de modul in care am reactionat si am depasit in trecut astfel de imprejurari, de maniera in care am interiorizat experienta si rezultatul ei, de trasaturile noastre de caracter.

O persoana optimista, care are incredere in sine si in fortele proprii, va reactiona diferit si va face fata mult mai usor dezamagirilor, comparativ cu o persoana pesimista, cu stima de sine scazuta si cu o permanenta teama de esec.

Ati­tudinea optimista, chiar si in situatiile mai putin placute, ne ajuta sa gasim resursele necesare pentru a depasi momentul respectiv.

Pe cand negativismul ne ingusteaza unghiul din care privim situatia-problema si ne limiteaza aria de rezolvare, generand alte nemultumiri sau dezamagiri.

 

Rolul experientei de viata

„Ce nu te omoara, te face mai puternic“.  Suna cunoscut?

E bine sa privim dezamagirea ca pe-o experienta, sa ne invatam lectia si sa reusim sa o asimilam intr-o forma pozitiva. Sa constientizam ce lucruri nu au mers asa cum ne-am asteptat, ca pe viitor sa nu mai repetam greseala.

Daca dezamagirea este o povara si suntem tentati sa ne protejam emotional in spatele unor ziduri inalte, sentimentul de siguranta este cat se poate de fals! In realitate, suntem mai vulnerabili ca oricand.

 

Cum sa facem fata deceptiilor

In primul rand, trebuie sa incercam sa ne pastram calmul, sa nu cautam imediat vinovatul.

Reactiile instinctive au o doza de exagerare si nu e nevoie sa dam amploare situatiei mai mult decat e necesar, invinovatindu-i excesiv pe ceilalti sau pe noi insine.

Asadar, pentru o imagine clara si obiectiva asupra situatiei, este indicat sa ne eliberam de tensiune, sa ne revenim, discutand cu o persoana apropiata, careia sa-i impartasim sentimentele si starile noastre; ea ne poate ajuta sa vedem lucrurile si dintr-o alta perspectiva.

In plus, manifestarea trairilor conduce la consumarea lor, la eliberarea tensiunii si a resentimentelor. Odata ce gandurile s-au limpezit, analizam situatia.

Ideal ar fi sa nu fim foarte critici cu noi sau cu ceilalti, pentru ca nimeni nu este perfect, oricui i se poate intampla sa greseasca. Ne putem intreba daca merita sa investim timp si energie in acest consum emotional, caci s-ar putea sa facem „mult zgomot pentru nimic“.

Ce am invatat din aceasta experienta? Cat de realizabile sau de absurde au fost asteptarile noastre? Ce sa schimbam sau ce sa valorificam in viitor?

Cu cat suntem mai obiectivi, cu atat ne ancoram mai profund in realitate si nu riscam sa ne construim visurile sau obiectivele pe nisipuri miscatoare. O dezamagire poate sa ne schimbe perceptia asupra vietii.

Ne aflam intr-un moment in care nu mai stim care ne sunt prioritatile? Echilibrul nu e greu de recapatat daca apreciem si ne bucuram de ceea ce avem.

Fericirea chiar sta in lucrurile simple. Apoi, cu rabdare si perseverenta, putem sa ne refacem planurile de viitor. 

 

Dezamagirea poate fi constructiva

Oricat de dura ar fi situatia prin care trecem, trebuie sa stim ca, in fiecare dezamagire, exista si o latura pozitiva, care ne ofera posibilitatea sa invatam cum sa nu mai gresim, sa dezvoltam noi mecanisme de adaptare ori sa luam decizii care, in vechile circumstante, ni s-ar fi parut mult mai riscante.

Astfel, un moment dificil poate deveni constructiv, este o oportunitate, prin intermediul careia aflam ceva nou despre noi, ne dezvoltam, evoluam.

 

Avem sau nu asteptari?

Asteptarile nu sunt benefice, ar fi ca si cum ceilalti sa gandeasca, sa simta si sa actioneze asa cum ne dorim noi. Iar asta ar insemna sa le afectam liberul arbitru, sa le incalcam libertatea de a fi ei insisi.

Insa, daca asteptarile se refera la propria noastra persoana, daca sunt rationale si realizabile, daca nu ne impun standarde care depasesc resursele si limitele noastre, atunci asteptarile devin constructive si ne ajuta sa evoluam.

A nu avea asteptari de la noi insine inseamna sa renuntam la obiective si idealuri, inseamna ca traim in virtutea inertiei sau ca lasam totul la voia intamplarii.

 

Asteptarile rezonabile sunt cele mai sanatoase

Asteptarile realiste apar in momentul in care ne traim viata in functie de standardele pe care ni le impun valorile, credintele si resursele noastre personale, nu ale celor din jur.

Cand invatam sa ne apreciem si sa ne validam singuri, cand parerile celor din jur se transforma din critici in opinii si nu ne mai stirbesc increderea in noi, cand acceptam ca suntem unici si valorosi in felul nostru.

In acest mod, reusim sa calibram asteptarile cu realitatea si, cu siguranta, riscul de a fi dezamagiti va scadea considerabil.

 

Cand cazi de la inaltime… de mai multe ori

Dincolo de efectul destabilizator, dezamagirile repetate ne pot transforma in persoane pesimiste, care nu au incredere in fortele proprii, cu stima de sine scazuta, cu frica de a nu-si pierde independenta, ajungand pana la autodevalorizare.

Toate acestea, impreuna cu factorii de stres pe care ii intalnim zilnic si cu istoricul personal, pot contribui chiar la aparitia depresiei.

 

Evaluarea dezamagirilor noastre

Putem evalua dezamagirile in functie de impactul pe care l-au avut asupra noastra si de timpul necesar pentru a depasi momentul.

Astfel, o dezamagire este mare atunci cand impactul si efectele ei sunt de durata, iar timpul pe care il alocam pentru a ne reveni este mai lung.

Cu cat trecem mai usor peste situatie, cu atat mai usor vor fi contracarate efectele, iar noi vom considera ca a fost vorba de o dezamagire mica.

Indiferent de planul in care isi face aparitia, dezamagirea este intotdeauna valabila. Impactul pe care il are este puternic, pentru ca, dintr-o data, realizezi ca te confrunti cu o realitate care nu coincide cu ceea ce ti-ai planificat.

Insa, in functie de valori, de varsta si prioritati, uneori, o dezamagire in dragoste poate avea un impact mai mare decat o dezamagire la serviciu. Iar diferentele acestea le percepem si le interpretam in mod personal.

Astfel, ceea ce, poate, pe mine ma dezamageste, pe celalalt il afecteaza intr-o masura mai mica sau deloc.

 

Sa prevenim socul

Si in cazul dezamagirilor, ca de altfel in orice situatie de viata, secretul preventiei consta in identificarea si renuntarea la obiceiurile care ne-au condus catre acest tip de conjuncturi si la adoptarea unor obiceiuri noi, benefice si functionale.

Astfel, la o privire mai atenta asupra experientelor noastre, putem observa foarte usor ca tendinta spre perfectionism, inflexibilitatea sau nevoia de a detine controlul complet asupra situatiilor ne-a adus, de cele mai multe ori, insatisfactii sau dezamagiri.

Renuntand la aceste trasaturi, invatand sa ne apreciem si sa ne definim corect standardele, comunicand asertiv dorintele si acceptand unicitatea fiecaruia dintre noi, cu siguranta vom reusi sa diminuam sau sa prevenim aparitia dezamagirilor.

 

De Andra Zaharia, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ in formare, consilier vocational, dezvoltare personala

Tel.: 0726.757.396

andrazaharia.weebly.com

A consemnat Catalina Cristescu

Citeste si:

Trucuri pentru o mai buna stima de sine

Cum sa iti pastrezi o perspectiva pozitiva

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top