Now Reading
Pasi de urmat cand iei o decizie importanta

Pasi de urmat cand iei o decizie importanta

Revista Psychologies

Inainte de a lua orice decizie, este bine sa cantaresti avantajele si dezavantajele. Iata cateva sugestii pentru a lua hotarari mai intelepte.

 

Dincolo de temeri si anxietate

Deciziile importante fac parte din viata noastra fie ca vrem, fie ca nu. Fiecare dintre noi, la un moment dat, se va afla in fata unei situatii in care este obligat sa ia o decizie ce-i poate schimba viata. Iar in functie de decizia luata, viata ni se va desfasura in directii diferite.

Momentul in care trebuie sa luam o decizie importanta poate crea in noi o stare de anxietate. Aceasta emotie se declanseaza datorita nesigurantei noastre, a fricii ca nu vom lua hotararea cea mai buna.

Anxietatea pe care o resimtim ne poate influenta modul de gandire si ne poate impiedica sa luam pe deplin constienti decizia potrivita pentru noi.

Putem sa fim siguri 100% de alegerea facuta? Avem garantia absoluta a deciziei corecte? Nu. Indiferent de ceea ce noi vom decide, exista un procent de impredictibilitate ce nu-l putem controla. Cu restul procentelor putem lucra astfel incat sa ne aduca ceea ce ne dorim si avem nevoie in viata noastra.

 

Urmarile deciziilor

Inainte de a ne hotari, putem face o scurta analiza a tuturor proiectiilor pe termen lung si a directiilor in care va evolua viata noastra in functie de alegerile facute.

Ne vedem si peste cativa ani multumiti de decizia luata? Ne-ar implini chiar daca a trecut timpul? Ce alte aspecte ale vietii noastre vor fi modificate de alegerile facute?

Cat de multa bucurie, fericire, implinire, liniste ne vor aduce? Ce optiune este cea mai avantajoasa pentru noi. Deseori, cantarind toate acestea, putem gasi alternative la care, initial, nici nu ne-am gandit.

 

Acordarea timpul necesar

Sa nu ne grabim sa dam un raspuns sau sa actionam pana cand nu simtim ca ne este cu adevarat aproape de suflet ceea ce am decis.

Daca suntem impacati cu decizia luata, vom simti ca ne este usor sa o punem in aplicare. Deciziile luate in graba, rareori sunt cele mai bune.

Pot fi o alternativa buna dar riscanta. Este important sa ne acordam timp, pentru a decoperi cat de confortabil ne simtim cu o astfel de decizie.

Un exercitiu ar presupune sa ne acordam cateva zile, timp in care sa ne comportam sa si cum deja am decis. Putem sa ne observam singuri reactiile, comportamentul sau rezistentele…

 

Deconectarea de presiunea deciziei

Daca simtim ca presiunea ce apasa pe noi este foarte mare, este recomandat sa luam o pauza din a ne gandi ce decizie sa luam.

Ne putem antrena in activitati placute sau macar diferite de obiectul ruminatiei noastre. Sa dam un timp inconstientului nostru sa lucreze, iar constientului sa se relaxeze.

Cand ne vom simti mai echilibrati sau linistiti, putem reveni asupra temei noastre de gandire. Sa observam daca nu cumva ne simtim mai confortabil, atrasi la nivel inconstient de una dintre variante.

Desi poate parea un exercitiu riscant, deseori, cand avem mai multe alternative, cea mai potrivita este aceea spre care ne indreapta instinctul.

 

Stabilirea prioritatilor

Intocmirea unei liste mentale sau scrise cu prioritatile noastre ne poate facilita luarea unei decizii. Care dintre variante ne satisface nevoile cele mai importante?

Ce conteaza mai mult pentru noi: implinirea nevoilor cele mai importante sau cate putin din cat mai multe? Care dintre nevoile noastre e strict necesara sa fie satisfacuta?

Daca ne-am dat raspunsul, sa verificam in care dintre alegerile noaste se regaseste implinita aceasta nevoie pe care noi o avem.

 

Opinia celorlalti

Cand nu avem experienta necesara domeniului in care avem de luat decizia si in jurul nostru exista persoane de incredere, ii putem intreba cum ar proceda ei in situatia data.

Uneori, parerile pot fi subiective, alteori obiective. Importat este sa privim noi insine obiectiv acea impartasire si sa luam din ea ce ne poate ajuta.

Trebuie sa gasim informatia utila pentru noi din experienta altora, apoi sa vedem cum o putem folosi in viata noastra si cum ne poate influenta in luarea deciziei importante in fata careia ne aflam.

 

Dezavantaje versus beneficii

Indiferent de decizia luata, vor exista aspecte pozitive si in acelasi timp si negative. Deseori, atunci cand hotaram ceva, renuntam la altceva. Iar cum lucrurile nu sunt albe sau negre, fiecare are avantaje si dezavantaje.

Este important de verificat care dintre decizii contine in ea mai multe beneficii si mai putine dezavantaje. Care dintre aspectele mai putin placute ale diferitelor decizii suntem dispusi sa le suportam?

Care dintre variante are mai putine dezavantaje? Daca odata cu cresterea beneficiilor cresc si neplacerile, ce alegem?

 

Impactul asupra celor dragi

Deciziile pe care le luam in anumite momente din viata noastra se rasfrang de multe ori si asupra celor dragi noua. Cum le va fi afectata viata lor in urma decizie noastre? Cat de mult conteaza pentru noi impactul asupra lor?

Cu siguranta ca raspunsul la aceste intrebari va influenta decizia ce o avem de luat, daca cei dragi sunt importanti pentru sufletul nostru.

In egala masura, daca decizia respectiva ne aduce mai aproape de obiectivele noastre in viata, este important sa discutam aceste lucruri cu cei apropiati.

Poate intr-o prima etapa schimbarea sau noutatea ii dezarmeaza. Totusi, nevoile si dorintele noastre merita sa ne luptam pentru ele.

 

Costurile deciziei

Daca decizia ce o avem de luat presupune un efort suplimentar (emotional, comportamental, financiar, social,etc.) suntem pregatiti sa-l facem? Avem acele resurse care sa ne ajute in sustinerea deciziei? Suntem dispusi sa facem acel efort suplimentar?

Asupra tuturor intrebarilor si raspunsurilor noastre, avem de reflectat. Sunt foarte importante emotiile pe care le resimtim de-a lungul procesului decizional.

Acestea trebuie recunoscute, dar si asumate. Putem considera ca fiecare decizie este potrivita momentului in care a fost luata. Pentru ca deseori, ea implineste o nevoie sau o dorinta care se cerea satisfacuta atunci.

 

De Valentina Bajan, psiholog clinician si psihoterapeut integrativ

Str. George Cosbuc, nr 194, Galati

Tel.: 0753.534.768

Facebook: Cabinet psihologic Valentina Bajan

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top