Now Reading
Trecutul familial ne blochează accesul la abundenţă

Trecutul familial ne blochează accesul la abundenţă

Revista Psychologies
trecutul-familial-ne-blochează-accesul-la-abundenţă

Alături de infidelitate, banii reprezintă cel mai des întâlnit motiv de declanșare a conflictelor în viața de cuplu și una dintre principalele cauze pentru care oamenii apelează la terapie. La nivel psihoemoțional, o raportare necorespunzătoare la bani ne împiedică să avem o viață îmbelșugată. Și nu vorbim aici despre acumularea bogățiilor ca reacție la frica de a trăi în lipsuri, ci la confortul material, la o energie a banilor care circulă în relațiile cu ceilalți și care ne permit să ne atingem obiectivele – materiale și spirituale deopotrivă.

Marie-Noëlle Maston, psiholog clinician și specialist în haptonomie, ne arată ce anume din trecutul familial ne blochează accesul la abundență, dar și cum să depășim obstacolele care ne împiedică să prosperăm.

Au consemnat Elisabeth Horowitz, psihoterapeut specializat în psihogenealogie și acte simbolice și Dorina Oprea, Editura Philobia

Psychologies: Ce este și ce studiază psihogenealogia? Ce legătură are cu relația pe care o avem cu banii?

Marie-Noëlle Maston: Termenul de psihogenealogie a fost creat în anii ’80, iar bazele disciplinei ca atare au fost definite de Anne-Ancelin Schützenberger, fenomenul pornind de la premisa că individul și alegerile sale sunt influențate de descendenți, respectiv de membrii arborelui său genealogic. De când psihanaliștii au abordat pentru prima oară problema legăturii transgeneraționale, interesul terapeuților și al publicului pentru arborele genealogic a crescut constant, Occidentul fiind pe cale să redescopere ceea ce numeroase culturi au afirmat dintotdeauna, sub forme religioase, magice sau șamanice: inconștientul familial interacționează cu inconștientul personal, la bine și la rău. Aș vrea să subliniez că abordarea psihogenealogică e foarte veche și nu ține de o cultură anume.

Pe scurt, psihogenealogia studiază trecutul familial. Legând genealogia de psihologie, ea analizează viața părinților și a strămoșilor noștri (din punct de vedere material, afectiv, profesional etc.), dar și maniera în care suntem influențați de ei, încă de la naștere, adesea în mod inconștient.

Atunci când vine vorba despre bani, psihogenealogia analizează modul în care generațiile care ne-au precedat au câștigat, au obținut, au investit sau au cheltuit banii, dar și felul în care priveau acest subiect. Pornind de la toate aceste aspecte, ne putem analiza convingerile după care ne ghidăm și să vedem care dintre ele ne împiedică să reușim din punct de vedere financiar.

Am remarcat că fiecare familie are propria concepție referitoare la bani… Ca să vezi cum stau lucrurile în cazul tău din acest punct de vedere, îți poți pune câteva întrebări lămuritoare, la care să răspunzi cât mai sincer. În familia ta se discută deschis despre bani? În ce mod? Ce cuvinte se foloseau? Sau, dimpotrivă, poate că era un subiect tabu? Dacă da, de ce? Ce convingeri limitative legate de latura financiară ai preluat de la membrii familiei? Ai depășit nivelul financiar al familiei, ai cam același statut sau, dimpotrivă, ești mai sărac? Iată tot atâtea întrebări la care merită să te gândești dacă vrei să devii actorul principal al propriei evoluții, iar banul să fie pentru tine un mijloc și nu un scop în sine.

Citește continuarea articolului în ediția de octombrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Mă doare portofelul”, de Marie-Noëlle Maston.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top