Now Reading
5 ponturi despre cum să-ți decorezi casa ca să devină refugiul perfect

5 ponturi despre cum să-ți decorezi casa ca să devină refugiul perfect

Cum te simți de obicei când ajungi acasă? Fericită sau indiferentă? Ai fi preferat mai degrabă să te oprești oriunde în altă parte decât să te întorci acasă? Casa ta poate deveni un refugiu față de lumea exterioară, un loc interzis stresului și energiilor negative care ne influențează viața. Și pentru asta, de cele mai multe ori, nu e nevoie decât de o simplă regândire a spațiului de locuit.     

Indiferent de cât de mare e sau unde se află, spațiul pe care-l numești acasă poate fi personalizat pentru nevoile tale, cu resurse minime. Trebuie doar să iei în considerare câteva trucuri de design ce vor face din casa ta un loc primitor și relaxant.

  • În primul rând, conștientizează importanța tuturor spațiilor din casă, mai ales a celor pe care în mod normal avem tendința să le ignorăm, cum sunt baia sau holul.
  • Înlătură lucrurile care îți trezesc amintiri neplăcute și păstrează doar obiectele care te duc cu gândul la amintiri pozitive.
  • Gândește-te să schimbi culorile din casă pentru că ele îți pot afecta starea de spirit. De exemplu, roșu energizează, galbenul e asociat cu optimism și creativitate iar despre verde se spune că ajută la redobândirea echilibrului și la relaxare.
  • Folosește pe cât posibil lumină naturală pentru iluminarea casei, pentru că se spune că ajută în stările de astenie și depresie. Dacă nu ai ferestre în camera pe care vrei să o luminezi, folosește de preferat lămpi și spoturi de lumină, în loc de o singură sursă de lumină din tavan.
  • Păstrează curățenia, o casă curată te ajută să-ți pui gândurile în ordine.

Cum poți redecora fiecare cameră pentru a-ți recăpăta echilibrul interior   

  • Baia

Este locul în care îți începi ziua, locul în care ajunge la un moment dat oricine îți trece pragul casei și, în cele din urmă, spațiul în care ai cea mai mare intimitate și unde poți medita în liniște la ziua care tocmai a trecut sau care tocmai începe.

Acordă același interes pentru designul băii tale ca și pentru cel al livingului. Pentru amenajarea unei bai mici te poți concentra, de exemplu, pe detalii. Poți pune o lucrare de artă pe perete sau câteva plante pe dulăpiorul din baie. Plantele reduc stresul și creează o atmosferă plăcută, unde te poți relaxa după o zi plină la birou.

Umple cada cu apă și adaugă câteva picături de ulei esențial de lavandă, pentru o sesiune de aromaterapie. Orice mic detaliu contribuie la confortul tău psihic și în cele din urmă la o stare de bine și de relaxare pe termen lung.

  • Dormitorul

Ca dormitorul tău să fie o oază de liniște și pace ar trebui, în primul rând, să înlături din cameră orice fel de tehnologie. Înainte de culcare, cu cel puțin o oră, uită pe cât posibil de laptop, telefon sau televizor. Citește mai bine o carte sau gândește-te constructiv la ziua care tocmai a trecut.  

Pentru dormitor poți alege și o temă de culoare care să se regăsească chiar și în culoarea așternuturilor sau a detaliilor de design. Alege o nuanță caldă, deschisă, ca de exemplu, azur sau verdele oului de rață.

  • Livingul

Transformă-ți livingul într-un loc cu adevărat primitor, mai ales că este locul unde îți primești prietenii, unde stai de vorbă la un pahar de vin cu partenerul de viață sau unde se strânge întreaga familie.

Pentru această cameră ar fi bine să alegi o canapea și scaune confortabile, cu spătar înalt și o masă rotundă în loc de una pătrată sau dreptunghiulară, pentru o mai bună comunicare între cei ce se adună în jurul ei, după cum recomandă un articol pe rd.com.

  • Bucătăria

În amenajarea bucătăriei, trebuie să fii în primul rând cât mai practică. Aici trebuie să te poți mișca cu ușurință între chiuvetă, rafturi, aragaz, fără să te izbești de lucruri sau să pierzi timp gândindu-te unde sunt mirodeniile și unde sunt tacâmurile.

În bucătărie, ca și în tot restul casei e important să poți circula liber, fără să te lovești de colțuri de masă, scaune sau prelungitoare.

Bucătăria este și locul unde poți apela la simțuri pentru a te relaxa. Amenajează-ți un colț pentru ghivece cu plante aromate. Nu doar că te va binedispune să culegi busuioc, cimbru sau mentă proaspătă atunci când gătești, dar aroma lor îți va induce o stare de bine.     

  • Holul

Holul este cartea de vizită a casei tale, acest spațiu ajută la prima impresie pe care și-o face cineva despre casa ta, și în cele din urmă, despre tine.  

Aici e bine să fie ordine desăvârșită, pentru a nu te împiedica în pantofi, sau printre prea multe haine așezate una peste alta în cuier și pentru a nu fi nevoită să-ți cauți cheia printre alte zeci de mărunțișuri de pe măsuța din hol.

Dacă ai suficient loc, un divan, un fotoliu, sau doar un scaun confortabil contribuie la ospitalitatea locului și în același timp este un lucru foarte practic, dacă te gândești că te poți descălța sau încălța relaxată,  fără să-ți pierzi echilibrul.

De asemenea, îți poți vopsi ușa pe dinăuntru, sau un perete, într-o culoare vie, sau poți decora spațiul cu lucrări de artă și plante. Acordă atenție deosebită și iluminării-   la final, toate aceste detalii vor contribui la felul în care casa ta spune „bine ai venit”.

Dacă îți plac recomandările noastre, nu îți rămâne decât să le aplici cât mai curând în propria casă. Vezi cum te fac să te simți noile schimbări și gândește-te că poți „redecora” orice alt aspect al vieții tale, nu doar casa, ca să trăiești cât mai frumos.

Surse foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top