Now Reading
Cum îți ajuți copilul luându-i un animal de companie

Cum îți ajuți copilul luându-i un animal de companie

Un animal de companie este un nou prieten pentru copilul tău și un adevărat sprijin în dezvoltarea lui emoțională și cognitivă. Iar studiile o demonstrează din plin.

Citește și:

Cu ce te ajuta sa ai un animal de companie

Lectii de socializare pentru copii

 

Copiii se bucură foarte mult de prezența unui animal și, mai mult decât atât, acesta îi ajută în dezvoltarea lor ulterioară.

Dezvoltarea fizică, socială, emoțională și cognitivă a unui copil, pot fi încurajate prin interacțiunea pe care o are cu animalul de companie.

Având un animal de companie, copilul învață să respecte și alte ființe, nu doar oamenii, dar și că poate primi afecțiune din partea acestora.

Copilul trebuie învățat că a avea un animal de companie este o responsabilitate pe care trebuie să și-o asume fiecare membru al familiei.

Un cățel sau o pisică au nevoie de mai multă îngrijire comparativ cu un pește într-un acvariu sau o pasăre care stă în colivie, iar acestea nu trebuie considerate ca fiind „jucării” ci mai degrabă ca prieteni de care este necesar să avem și grijă!

 

Dezvoltare fizică a copilului

Ph. D. Sheryl Dickstein, Director al Educației umane pentru ASPCA, susține că animalele de companie oferă un impuls copilului pentru practicarea abilităților motorii.

Există beneficii fizice legate de activitatea motorie pe care o poate avea copilul alături de un animal de companie întrucât ei pot ieși împreună la plimbare, se joacă, cel mic învață să îi pună de mâncare, etc.

 

Ajută copilul să socializeze

Mai ales pe copii, animalele de companie îi pot ajuta în ceea ce privește socializarea. Copiii sunt mai predispuși să interacționeze cu alti copii care au un animal de companie.

Astfel, spre exemplu, un cățel, poate facilita socializarea unui copil mai retras și îl va ajuta să își facă prieteni de joacă. Totodată îl ajută să petreacă mai mult timp în aer liber și mai puțin închis în casă.

 

O mai bună dezvoltare emoțională

Într-un sudiu publicat de Eleonora Gullone de la Universitatea Monash (Australia) se evidențiază că prezența unui animal de companie îi poate ajuta pe copii să fie mai populari și îi ajută să-și dezvolte empatia foarte mult.

Copiii care cresc împreună cu un animal de companie își dezvoltă capacitățile empatice, de a citi și de a învăța ulterior comportamentul altor oameni, tocmai pentru că de la o vârstă fragedă au fost învățați să observe comportamentele fizice și psihologice (dificil de interpretat) ale animalelor în preajma cărora au trăit.

 

Beneficii la nivel cognitiv

În cazul în care ai decis că dorești să îi iei copilului un animal de companie, dar nu știi exact ceea ce și-ar dori, ajută-l sau lasă-l să caute singur ceea ce i-ar plăcea.

Astfel își îmbunătățește cunoștințele și va desoperi ce fel de animal s-ar potrivi cu tipul lui de personalitate.

Dacă cel mic își dorește un cal, dar locuiți într-un apartament sau nu aveți posibilități financiare, desigur veți purta o discuție despre posbilitățile reale. Explică-i ce condiții ajută și animalul să aibă o viață sănătoasă și fericită. Apoi ajută-l să își îndrepte atenția către un cățel sau o pisică.

Dacă deja aveți un animal de companie, îndrumați-vă copilul să citească mai mult despre „prietenul său”, cum ar fi originea lui, cum ar putea fi dresat, ce i-ar plăcea să mănânce, despre sănătatea și îngrijirea acestuia.

 

Pericole pentru sănătate? Nicidecum!

În studiul „Bolile tractului respirator în primul an de viață: Efectul contactului cu câinii și pisicile”, publicat de Academia Americană de Pediatrie, s-au făcut studii care au inclus 397 de copii finlandezi.

După cercetări multiple, copiii care aveau acasă un câine, erau considerabil mai sănătoși comparativ cu cei care nu erau în contact cu un animal.

Ba mai mult, copiii care au fost în contact cu un câine sau o pisică acasă, au avut o rată mult mai scăzută de otită, au avut nevoie mai rar de antibiotice și au dezvoltat mult mai puține boli respiratorii infecțioase, comparativ cu copiii crescuți fără animale în preajmă.

Într-un studiu publicat în JAMA Pediatrics în noiembrie 2015 autorii susțin faptul că, expunerea la câini sau animale de fermă în timpul primului an de viață, reduce riscul de astm la copiii de 6 ani.

Acestă informație poate fi de ajutor familiilor care își pun întrebări cu privire la momentul potrivit pentru a lua copilului un animal de companie.

De Eliza Geanina Cogian

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top