Now Reading
Dovezi de loialitate in cuplu

Dovezi de loialitate in cuplu

Revista Psychologies

Numai infidelitatea este dovada lipsei de loialitate in cuplu? Uite in ce situatii iubitul iti este loial!

 

In general, conceptul de loialitate se refera la atasamentul nostru fata de cei din jur sau fata de un obiect, un ideal, o datorie, o obligatie sau o cauza.

Fidelitatea, devotamentul, onestitatea, stabilitatea, asumarea, pasiunea, entuziasmul, costiinciozitatea, perseverenta, deschiderea, cinstea, curajul, determinarea sunt caracteristicile principale ale loialitatii.

Cu ce nu este niciodata asociata loialitatea? Cu minciuna, tradarea, fanatismul, obedienta, dedublarea sau oportunismul.

 

Loialitate vs. fidelitate

Loialitatea apare la diferite niveluri, de la cel ideologic si organizational pana la cel de cuplu, si capata valente profund valorice pentru cei care o adopta si si-o asuma.

Pentru multi dintre noi loialitate in cuplu inseamna fidelitate, in special cea sexuala, desi la o analiza mai detaliata nuantele le situeaza pe paliere usor variate.

Evident ca ideal ar fi sa ne identificam cu valorile loialitatii si fidelitatii simultan, dar de la ideal la realitate distanta e considerabila uneori.

Loialitatea are mai mult de-a face cu o cauza, pe cand fidelitatea se raporteaza la o persoana. De exemplu, un partener de cuplu care este loial institutiei casniciei, se dedica familiei, se implica in probleme si isi asuma rezolvarea lor, poate fi, in acelasi timp, infidel sub aspect sexual, din motive mai mult sau mai putin obiective.

Loialitatea e in directa legatura cu ratiunea, cu ceea ce este corect si echitabil, cu asumarea responsabilitatilor, iar fidelitatea graviteaza in jurul simtirii, al iubirii si pasiunii.

Pentru a exista coerenta in cuplu, comunicare, intimitate, ar fi de preferat nu numai ca aceste doua concepte sa se suprapuna, ci sa existe o constanta intre loialitatea manifestata in plan fizic si cea manifestata in plan emotional.

Poti ramane fidel fizic, in timp ce emotional esti la distanta de cel cu care traiesti.

Poate ca partenerul nostru de viata nu ne-a inselat niciodata din punct de vedere sexual, dar spatiul lui intern, gandurile, sufletul, sa fie ocupate de imaginea altcuiva. Asa cum, in egala masura, el poate experimenta infidelitatea, dar sa se reintoarca la noi din loialitate, pentru a-si respecta acordul initial asumat in relatia noastra de cuplu.

 

Si astfel se naste dilema: este fidelitatea sexuala o dovada de loialitate in cuplu? Este infidelitatea o dovada a lipsei de loialitate intre parteneri? Granita ramane extrem de fragile si discutabila.

Dintr-un anumit punct de vedere loialitatea este superioara fidelitatii fizice, asa cum uneori ratiunea este superioara pasiunii si dereglarii simturilor.

 

Dovezi de loialitate in cuplu

Iti acorda incredere, tine cont de opiniile tale in luarea deciziilor comune sau individuale.

Isi respecta cuvantul, este consecvent si coerent in ce spune si ce face in raport cu tine.

Iti imparteseste ganduri, sentimente, temeri, dileme si te coopteaza in lumea lui interioara.

Ii place sa petreaca timp cu tine, iti cauta compania pentru activitati diverse si programeaza astfel de activitati pentru amandoi.

Iti cere sfatul, manifestand deschidere si lasand deoparte orgoliul.

Discuta cu tine aspectele bune, te valorizeaza, dar iti arata si ce il deranjeaza, fara sa critice sau sa jigneasca.

Tolereaza diferentele dintre voi, dar tine cont valorile, interesele si scopurile voastre comune.

Iti acorda libertate pentru sa-ti consumi pasiunile, hobby-urile, fara sa te sufoce cu gelozie sau posesivitate si, la randul sau, se simte liber sa isi dezvolte pe deplin calitatile expresive, creative si productive.

Initiaza sau adera la proiecte comune de cuplu, indiferent ca e vorba de achizitionarea sau constructia unei case, petrecerea vacantelor, conceperea si nasterea unui copil, schimbarea stilului de viata.

Cauta resurse pentru reinventarea relatiei si depasirea conflictelor inerente, stimuleaza evolutia relatiei si a intimitatii.

Intr-o relatie bazata pe loialitate nu vei simti ca esti trasa in jos, asa cum nici partenerul tau de viata nu va trai cu frustrarea ca stagneaza personal sau profesional, ca se sufoca, ca isi doreste sa evadeze.

Este foarte important sa nu confundam totusi termenul de loialitate in cuplu cu mentinerea unei relatii din teama de abandon emotional sau de singuratate, neincrederea de a gasi un alt partener potrivit, stima de sine scazuta, frica de lua decizii cu risc ridicat, comoditatea si rezistenta la schimbare.

Chiar daca pretul platit poate fi diminuarea dragostei pasionale, loialitatea graviteaza preponderant in jurul prieteniei si incercarii active de intelegere reciproca, de acordare a suportului fizic si emotional, de respectare a angajamentelor.

 

De Andreea Popescu, psiholog autonom in consiliere psihodinamica, www.psidia.ro, tel: 0722998049, e-mail: [email protected]

 

Citeste si:

4 strategii pentru mai multa intimitate in cuplu

Adevarul despre angajamentul in cuplu

 

Foto: shutterstock.com

 

 

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!