Now Reading
Top 5 compromisuri nesănătoase în cuplu

Top 5 compromisuri nesănătoase în cuplu

Atunci când vorbim despre compromisuri, cei mai mulți ne gândim la o conotație negativă. Există însă și o parte pozitivă. Pentru sănătatea cuplului și a fiecărui partener, compromisul trebuie negociat.

Citește și:

Indicii ca esti intr-o relatie de cuplu abuziva

Cum începi corect o nouă relație de cuplu

 

Caracteristicile unui compromis nesănătos

Compromisurile nesănătose ne trimit cu gândul la renunțare, cedare, poate chiar la sacrificarea anumitor opțiuni personale.

În cuplu, la fel ca în oricare altă relație, este important să-ți păstrezi individualitatea și să întreprinzi acele lucruri care te reprezintă și te fac să te simți bine.

Există însă și momente când preferi să pui pe locul doi plăcerea personală, sau să o amâni, pentru bunul mers al relației.

Atunci când amânăm plăcerile de moment pentru mai târziu, nu vorbim despre compromisuri, ci despre decizii, pentru că în fapt nu renunțăm la nimic.

Facem compromisuri nesănătoase atunci când nu ne mai simțim bine cu ceea ce facem, când simțim că ne sunt impuse lucruri, că renunțăm la noi înșine, treptat începând să ne simțim frustrați și să nu ne mai regăsim în relația de cuplu.

 

De ce facem compromisuri?

Începem să facem compromisuri de fiecare dată când nu reușim să fim deschiși față de noi înșine, în primul rând, iar apoi față de partener.

Preferăm să renunțăm la noi înșine iar ceea ce ne împinge să procedăm astfel sunt propriile nostre frici: frica de a nu fi acceptați îndată ce ne arătăm autentici în față partenerului, frica de a nu fi respinși atunci când ne exprimăm dorințele, teama de a nu fi părăsiți pentru că îndrăznim să ne cerem drepturile, etc.

Iar atunci alegem ceea ce ni se pare calea cea mai simplă pentru a evita conflictul: renunțarea la noi înșine.

 

Cele mai frecvente compromisuri

Una dintre cele mai frecvente renunțări este cea la individualitate. Dificultatea apare atunci când depășim perioada incipientă a relației, atunci când este firesc să ne mulăm mai mult pe nevoile celuilalt.

Ulterior, chiar dacă partenerul este foarte prezent în viața noastră, este important să ne păstrăm acele lucruri care ne definesc, pentru că ele alcătuiesc identitatea noastră.

O altă renunțare des întâlnită este cea la libertate. Pentru multe persoane ideea de libertate și relație nu se asociază bine împreună.

Libertațile reprezentate de pasiuni, ambiții sau preferințe specifice sunt în egală măsură la fel de utile ca și acele activități desfășurate alături de partener.

Un alt compromis nesănătos este încetarea de a te mai dezvolta ca persoană, din teama de a nu produce un decalaj prea mare între tine și partener, care ar putea duce la o posibilă ruptură în relație.

A face un compromis față de ceea ce simți cu adevărat este un alt aspect nesănătos. Este foarte important să fii în contact cu instinctele și sentimentele tale și să nu le înăbuși din teama că ele te-ar determina să te confrunți cu o realitate dureroasă.

În cele din urmă, a face compromis la propriile valori este un compromis care pe termen lung va genera frustrări foarte mari și te va aduce în pragul despărțirii pentru că nu poți renunța cu adevărat la acele lucruri care le prețuiești.

Așadar, deși sănătoase pentru un cuplu, compromisurile au limitele lor și trebuie negociate, astfel încât fiecare partener să fie satisfăcut cu rezultatul. Deciziile corecte se iau atât în interesul cuplului, cât și al fiecărui individ în parte.

 

De Stefania Voia, psihoterapeut

[email protected]

Tel.: 0726.191.255

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top