Now Reading
Calea yoga şi acceptarea feminităţii

Calea yoga şi acceptarea feminităţii

laura-calin.jpg
calea-yoga-şi-acceptarea-feminităţii

Multe sunt cărțile, cursurile și trainerii care ne spun că yoga ne deblochează și chiar ne accentuează feminitatea. Dar oare așa e?

Devenim oare mai elegante, mai atrăgătoare, mai interesante, adică implicit mai feminine, doar prin practica yoghină? Suntem împăcate cu vulnerabilitățile noastre ca femei, ne cunoaștem adevărata putere feminină, știm să ne acceptăm limitările?

Azi femeile se simt tentate să intre în multe proiecte, să se înscrie la multe cursuri, workshop-uri, să aibă o viață socială plină. Ne putem simți răvășite de atâtea informații de toate culorile, de tot ce ni se spune că este bine să facem pentru noi, numai ca să fugim de „a fi”, adică de a sta, în liniște, cu noi însene.

Societatea noastră prioritizează energia masculină, care e puternică, rațională, vine cu acțiune, scop și planificare și, implicit, minimizează femininul, adică tot ce presupune a fi, a simți, a hrăni, a te bucura de drum fără să te concentrezi pe scop.

Adevărul este că în noi sunt prezente ambele aspecte: feminin și masculin. Ține de noi pe ce pedală apăsăm, pe care dintre cele două energii o activăm și mai ales dacă o facem conștient sau nu.

Fără cunoaștere de sine, fără autocontrol al emoțiilor, fără o stare de observator, fără un exercițiu de prioritizare, ne putem pierde cu ușurință energia. După o zi plină, riscăm să ajungem epuizate și frustrate că s-a mai dus o zi, marcate de un sentiment de gol, de lipsa de conexiune cu noi însene, ca și cum am fi mâncat o prăjitură prea dulce, când de fapt nouă ne era foame.

De aici începe yoga.

Acum doisprezece ani am pus pentru prima oară mâna pe o saltea de yoga. Pornisem cu multă energie masculină: eram într-o permanentă competiție cu mine însămi și cu ceilalți, nu îmi ascultam corpul, trăgeam de mine până la epuizare și nu reușeam deloc să mă relaxez. Ca femeie de business de succes, mă implicam în multe proiecte și nu îmi mai rămânea timp să mă conectez la mine însămi. Credeam că, dacă fac multe, îmi pot umple un gol interior. Adevărul e chiar pe dos. Superputerea noastră ca femei nu este dată de câte lucruri facem, ci de cât de ușor ne putem concentra și intra în starea de flux.

Citește continuarea articolului în ediția de decembrie 2022 – ianuarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top