Now Reading
Personalitatea narcisica

Personalitatea narcisica

Revista Psychologies

Ce dezavantaje are narcisismul?

Comunicarea cu un personaj narcisic este defectuasa. Nesincer si manipulator, concentrat mereu pe sine, comunicarea este unilaterala. Relatia este inechitabila.Va genera frustrare si, in cele din urma, abandon.

Nu toti suntem dispusi sa ne prezentam omagiile zilnice unei personalitati narcisice. Cand cineva se va arata nepasator, cand ii va pune la indoiala calitatile si meritele, va avea un soc. Cand insasi oglinda ii va spune cu sinceritate ca a trecut vremea frumusetii si a seductiei, narcisicul va fi amenintat de depresie.

Lipsa de sinceritate si egocentrismul il vor impiedica pe narcisic sa aiba relatii stranse, pe care sa se poata baza. Cei slabi se vor purta slugarnic, dar il vor detesta pentru umilita pe care trebuie sa o accepte. Cei puternici, fie il vor ignora, fie il vor rani ca sa-l trezeasca la realitate.

El insusi nu este capabil de relatii sincere si profunde. Oricine cedeaza farmecelor lui le devine inferior, demn de dispret.

Cum sa ne purtam cu personalitatea narcisica

Recomandabil

Ori de cate ori este sincera, sa o aprobam. Daca trebuie sa ramanem in relatii bune cu aceasta persoana, este bine s-o aprobam, s-o complimentam, sa-i aratam atentie, atata vreme cat putem fi rezonabili si nu ne incalcam principiile. Va intelege ca nu suntem orbi si nici insensibili si nu va mai depune eforturi speciale sa ne capteze atentia. In plus, n-o sa ne vaneze pentru a se razbuna de vreo ofensa voluntara sau involuntara.

Daca suntem pusi la mijloc, trebuie sa-i explicam reactiile si interesele celorlalti. In acest punct, narcisicul poate avea un comportament paranoic. Trebuie sa realizeze ca actiunile celorlalti nu se rezuma la a-l aproba sau nu pe el. Ca fiecare are convingerile si interesele sale, in functie de care vorbeste si actioneaza.

Sa respectam cu scrupulozitate convenientele. Pentru ca narcisicul are anumite trasaturi paranoide, ca si in cazul paranoicilor, trebuie sa avem grija sa nu-i lasam nimic de care sa se agate. Sa fim politicosi dar nu ostentativ. Sa respectam regulile legate de prezentari, de invitatia la cuvant, nemaivorbind de urmarea cailor ierarhice in luarea unei decizii. Si neaparat sa fim intotdeauna punctuali. In acest fel, fara niciun compromis, vom fi la adapost de crizele persoanei narcisice.

Sa nu le aducem critici decat atunci cand este necesar si atunci sa ne referim la fapte concrete si nu la atitudinea persoanei, in general. Ca si in cazul paranoicului, sau cu atat mai mult, narcisicul are o parere foarte buna despre sine. Daca-i atacam comportamentul la modul general, va considera atacul ca fiind nedrept si impertinent. Daca, insa, punctam cu precizie ceea ne deranjeaza, avem sansa sa-l facem sa asculte si sa inteleaga.

Sa pastram discretia in privinta reusitelor si privilegiilor de care ne bucuram. Chiar daca nu suntem in competitie directa, chiar daca nu i s-a luat lui ca sa ni se dea noua, narcisicul va fi invidios si, daca i se va ivi prilejul, ne va baga bete in roate, ca sa ne reduca la locul care considera el ca ni se cuvine.

Nerecomandabil

Sa ne opunem sistematic. Daca suntem, la randul nostru, orgoliosi sau rabdarea noastra este limitata, s-ar putea sa fim tentati sa-i ranim vanitatea, sa-i taiem avantul, sa-i demonstram ca nu este atat de valoros in ochii nostri pe cat este in propriii sai ochi. Periculos! Relatia va fi tot mai tensionata si, in plus, riscam sa se razbune.

Sa ne lasam manipulati. Chiar daca, la un moment dat, atentia pe care ne-o acorda si laudele pe care ni le aduce ne fac sa ne simtim bine, nu trebuie sa lasam garda jos. Odata ce-si atinge scopul, narcisicul, in cel mai bun caz, ne va ignora. Este posibil, chiar, sa ne dispretuiasca, sa se lepede de noi ca de ceva ce nu-i mai foloseste. Nu trebuie sa ne amagim ca actioneaza in interes comun. Pentru el nu exista decat propriul sau interes. Daca putem, prin forte proprii si cu deplin control, sa ne realizam propriul interes sprijinindu-ne pe atentia vremelnica pe care ne-o acorda, acest lucru nu trebuie sa-i fie evident.

Sa le facem vreo favoare pe care nu dorim s-o repetam. Se va obisnui cu micile servicii pe care i le facem, cu cedarile in favoarea lui si daca intr-o zi ne vom satura, nu va accepta cu niciun chip. Va fi convins ca totul i s-a cuvenit si va actiona hotarat sa obtina in continuare ceea ce i-am oferit de buna voie pana acum. Desigur, ceea ce nu ne deranjeaza putem face. Sa stea la geam, daca noi oricum ne ferim de curent. Sa participe la sedinta cu reprezentatii straini daca oricum avem treaba si asta ne scuteste de doua ore pierdute. Dar nu vom face treburile in locul lor, nu le vom face cafeaua daca nu intra in atributiile noastre si nu ne vom intrerupe din lucru ca sa le ascultam laudele interminabile.

Sa ne asteptam la un raport echitabil. Nu trebuie sa contam pe recunostinta lor, pe intoarcerea unui serviciu facut. Este aproape sigur ca ne vor incurca toate calculele. Ceea ce am facut pentru ei li se cuvenea si nu considera ca ne datoreaza nimic. Deseori, nici macar un “multumesc”.

Daca ne este sef: Nu trebuie sa stralucim in prezenta lui, atata vrem cat vrem sa mai ramanem in acest job.

Daca ne este coleg: Sa nu-i starnim in vreun fel invidia, pentru ca ne va sapa fara scrupule.

Alte tipuri de personalitati dizarmonice

Personalitatea paranoica
Personalitatea dependenta
Personalitatea anxioasa
Personalitatea obsesionala
Personalitatea histrionica
Personalitatea depresiva
Personalitatea pasiv-agresiva

Text: Mihaela Serea, pe baza lucrarii „Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile” de François Lelord si Cristoph André, Editura Trei, 1998, 2003
Foto: shutterstock.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top