Now Reading
Nu vreau sa ne despartim doar pentru ca asa vor parintii

Nu vreau sa ne despartim doar pentru ca asa vor parintii

Am o problema complicata. Am o relatie cu un tip de 3 ani avem si un copil de 9 luni impreuna. Parintii mei nu il accepta eu vreau sa ma mut cu el sa ne crestem copilul impreuna insa familia mea nu accepta nici cum sa iau copilul cu mine spunand ca nu suntem in stare sa il crestem. Spuneti-mi ce sa fac.

Nu mai suport sa stau aici cu ei, vreau sa cresc linistita copilul. Dati-mi un sfat o parere. El a locuit la noi 1 an insa lucrurile nu au mers bine si acum o saptamana a plecat la mama lui. Noi ne intelegem foarte bine impreuna dar parintii imi spun multe lucruri. Sa ma despart de el ca ma ajuta ei sa cresc copilul.

Eu nu vreau sa ne despartim doar pentru ca asa vor parintii cum sa fac, cum sa le spun sa inteleaga situatia. Mie imi este foarte greau sa vorbesc cu ei nu prea exista comunicare intre noi cum ar trebui. Eu vreau sa plec cat mai repede de aici ca nu mai suport tensiunea si vorbele urate pe care le spun la adresa mea si a lui. Nu vreau sa ii ranesc dar nici eu nu vreau sa mai indur!

Intrebare pusa de: Elly, 20

Raspunsul psihologului:

Conform analizei tranzactionale noi avem trei stari ale Eului care corespund cu modele constante, separate si distincte de sentimente, ganduri si comportamente. Aceste trei stari se numesc starea Parinte a Eului, starea Adult a Eului si starea Copil a Eului. Pentru a avea o personalitate armonioasa si echilibrata avem nevoie de toate aceste trei stari.

Avem nevoie de Adult pentru a rezolva probleme « aici si acum » si pentru a aborda viata intr-o maniera adaptata si eficienta. Pentru a fi in armonie cu societatea avem nevoie de acel ansamblu de reguli ale Parintelui. Iar in Copilul din noi regasim, spontaneitatea, creativitatea si intuitia de care ne bucuram cand eram copii, asa cum o face Copilul Liber, fie prin aprobare si conformism cum o face Copilul Adaptat din noi.

Am sa te rog sa te repliezi pe propria persoana si sa incerci sa identifici aceste trei ipostaze ale personalitatii tale. Atunci cand iti asculti parintii si vrei sa nu ii superi esti in starea de Copil Adaptat. Este foarte important sa iti manifesti starea de Adult insa. Adultul este cel care ia deciziile, tinand cont de celelalte stari.

Ai incercat sa iti faci o lista a prioritatilor? Te-ai gandit care anume este cel mai important lucru din viata ta? Daca este familia, respectiv sotul si copilul, atunci va trebui sa te concentrezi pe acest aspect. Iar in relatia cu prietenul tau ar trebui sa fi intr-o diada de Adult – Adult, adica sa-l abordezi ca pe un egal, in termeni de tipul: tu esti ok, eu sunt ok. Numai asa vei reusi sa iti traiesti viata fericita alturi de sotul si copilul tau.

Clarifica-ti cel trei stari ale eului daca poti singura, sau daca nu, apeleaza la ajutorul unui psihoterapeut.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top