Now Reading
Importanta primelor 1000 de zile in dezvoltarea creierului

Importanta primelor 1000 de zile in dezvoltarea creierului

Revista Psychologies

Primele 1000 de zile sunt esentiale in dezvoltarea viitorului adult, iar dezvoltarea cognitiva incepe inca din uter. In luna a 4-a de sarcina incepe chiar dezvoltarea neuronilor, cei mai multi dintre ei continuand sa supravietuiasca pana la finalul vietii.

Inainte de a se naste, copilul este inteligent, invata, simte, reactioneaza la stimuli. Abilitatile emotionale si sociale sunt primele care se dezvolta pentru ca ele au legatura cu supravietuirea.

Acestea sunt fundamentul dezvoltarii cognitive. Nu putem invata nimic fara ajutorul celorlalti si fara reciprocitate.

Tot ce gandeste si ce simte mama – siguranta, liniste, teama, furie – genereaza substante chimice care influenteaza viata emotionala a copilului.

 

Totodata, mirosul, auzul si gustul sunt influentate de stilul de viata pe care mama il are in timpul sarcinii.

Auzul: sunetele cu frecventa joasa ajung in abdomenul mamei si copilul le poate auzi. Cel mai bine aude vocea mamei si este sensibil la intonatia si melodicitatea vocii. Dupa nastere, prefera sunetele care ii sunt familiare si, datorita legaturii din timpul sarcinii, se linisteste la vocea mamei.

Mirosul: nu este impiedicat de lichidul amniotic, poate fi placut, reconfortant. Copiii se linistesc cand simt mirosul mamei.

Gustul: lichidul amniotic este bogat in substante care stimuleaza papilele gustative, iar acestea se modifica continuu in functie de dieta mamei si urina fatului. Ca si experientele auditive din uter, si cele gustative influenteaza preferintele viitoare fata de alimente. Gustul este important pentru dezvoltarea emotionala a copilului. Anumite alimente relaxeaza copilul, il ajuta sa adoarma sau ii cresc atentia. Gusturile familiare reprezinta o punte de legatura intre viata intrauterina si “lumea de afara”.

 

Dezvoltarea creierului in perioada prenatala este influentata de nutritia si nivelul de stres ale mamei:

Nutritia: De la mijlocul perioadei prenatale pana la 2 ani, creierul este foarte sensibil la cantitatea si calitatea nutrientilor pe care ii primeste. Nutritia influenteaza dezvoltarea neurologica, cognitiva si emotionala.

Nivelul de stres: Stresul mamei in perioada prenatala, prin descarcarile de hormoni specifici, afecteaza in special dezvoltarea creierului copilului, deoarece acesta este intr-un proces continuu de formare: la inceputul sarcinii, celulele nervoase migreaza catre pozitia lor finala, iar mai tarziu se formeaza sinapse si cai neuronale specifice.

Legatura emotionala dintre copil si parinti, in primele 1000 de zile, este definitorie in formarea caracterului viitorului adult.

 

Dezvoltarea arhitecturii creierului  nu se poate realiza fara stabilirea unei relatii cu persoanele apropiate si fara implicarea adultului in relatia cu copilul.

Relatiile cu parintii promoveaza dezvoltarea cognitiva datorita reciprocitatii: ofera si primeste, actiune si interactiune.

 

Ce se intampla daca legatura emotionala dintre copil si parinti este slaba:

  • Scade nivelul de norepinefrina: copilul are o abilitate scazuta de adaptare, nu poate invata din greseli.
  • Dezvolvarea insuficienta a receptorilor de domapina si opioide: copilul are o abilitate scazuta de a experimenta placerea si bucuria, mai tarziu in viata.
  • Invata neajutorarea cand nu primeste atentie la nevoile lui: copilul dezvolta evitarea ca strategie de viata, risc crescut de depresie ca adult.

 

Mai multe informatii despre dezvoltarea cognitiva in primele 1000 de zile, gasiti accesand: https://www.nestlebaby.ro/primele-1000-de-zile/dezvoltare-cognitiva

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top