Alimentele – otravă sau medicament


Multe persoane spun că până la urmă, la sfârșitul zilei este vorba de calorii. Dar să nu uităm un lucru: noi nu mâncăm calorii, mâncăm alimente care au rolul de a ne oferi calitatea lor nutritivă, prin care ne asigurăm o funcționare sănătoasă și echilibrată a organismului. Chiar dacă mâncăm alimente cu același număr de calorii nu toate sunt neapărat de calitate. Efectele alegerilor noastre inadecvate asupra organismului nu trebuie neglijate.
Inflamația este cauza numeroaselor boli: bolile de inimă apar ca urmare a inflamației la nivelul arterelor, artrita – ca urmare a inflamației la nivelul articulațiilor, colita ulcerativă – ca urmare a inflamației colonului. Fiecare boală are o componentă inflamatoare, chiar și cancerul sau diabetul. Putem preveni, putem ameliora și chiar vindeca aceste boli, folosind hrana drept cel mai bun medicament.
Iată câteva din alimentele inflamatoare:
1. Anumite uleiuri vegetale (de floarea soarelui, rapiță, porumb, soya) conțin o cantitate mare de Omega 6, acid gras cunoscut pentru efectul său inflamator care produce în corp un dezechilibru foarte mare al raportului pe care îl are față de Omega 3 (acidul gras cu rol anti inflamator); uleiurile favorizează creșterea nivelului de colesterol, îmbătrânirea prematură, supraponderabilitatea, apariția bolilor autoimune.
Citește articolul integral în ediția de iunie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Dr. Ioana Berciu este medic medicină generală, medic fellow al Academiei Americane de Medicină AntiAging și membru al Institutului de Medicină Funcțională SUA.