Now Reading
Intermittent fasting

Intermittent fasting

doctor-ioana-berciu
intermittent-fasting

Întotdeauna am căutat să înțeleg vindecarea, dincolo de acoperirea sau liniștirea unor simptome. Iar când am ajuns să înțeleg, științific, darul pe care postul îl oferă sănătății și regenerării organismului nostru, am știut că fiecare dintre noi avem la îndemână, poate, cel mai puternic și natural instrument de vindecare și întinerire.

Într-un articol din 1997 din The Journal, Weindruch și Sohal arată cum restricția calorică și pauzele de la alimentație au efecte remarcabile asupra calității și duratei vieții. La vremea aceea, fenomenul de ketogenesis nu era răspândit, însă studiile pe rozătoare au arătat cum într-un proces controlat de post intermitent apare o schimbare a metabolismului și organismul nu mai folosește glucoza ca sursă de energie, ci trece la folosirea depozitelor organismului, cum ar fi țesutul adipos, respectiv corpii cetonici. Deși efectele asupra calității vieții și longevității diferă de la sex, dietă și factori genetici, un lucru este sigur: efectele sunt extraordinare, pozitive și demne de urmat.

Studiile ne arată că postul intermitent nu este doar despre pierderea în greutate. Postul intermitent determină răspunsuri celulare adaptative, care sunt integrate între și în interiorul organelor într-un mod care îmbunătățește reglarea glucozei, crește rezistența la stres și suprimă inflamația.

Postul intermitent înseamnă pauze orare prelungite care dau ocazia organismului și celulelor să repare și să vindece. Însă, majoritatea oamenilor mănâncă trei mese pe zi plus gustări, deci procesul de fasting și regenerare nu se întâmplă mai niciodată. Așa dăm ocazia inflamațiilor să își facă de cap în organism.

Citește articolul integral în ediția de mai a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top