Now Reading
Cum să îți protejezi copilul de soare vara

Cum să îți protejezi copilul de soare vara

Revista Psychologies
cum-să-îți-protejezi-copilul-de-soare-vara

Vara – anotimpul vacanței și al concediilor, al călătoriilor și al mării, al copilăriei fără griji. De fapt, grijile sunt ale noastre, ale părinților, ca să știm că juniorii noștri sunt protejați în orice situație. Iar soarele este inamicul public numărul 1 când vine vorba despre pielea celor mici.

De ce e atât de important să îi protejăm de soare?

Soarele emite radiații ultraviolete de tip UVA și UVB a căror intensitate variază în funcție de mai mulți parametri, printre care altitudine, nebulozitate atmosferică și așa mai departe. Radiațiile UV au efecte nocive, determinând îmbătrânirea prematură a pielii și apariția arsurilor solare, care cresc de câteva ori riscul de a dezvolta, mai târziu în viață, melanom malign. 

Având în vedere faptul că pielea copiilor e mai subțire, mai sensibilă și mai delicată decât pielea adulților, protejarea ei devine o prioritate. Este important să alegi, din gama de pe piață, produse care oferă protecție solară pentru copii, formula lor fiind special adaptată acestora. 

Cum protejăm bebelușii mai mici de 6 luni?

Este foarte important ca toți copiii, indiferent de vârstă, să petreacă mult timp afară, dar în cazul bebelușilor e necesară respectarea câtorva reguli de siguranță:

  • Copilul trebuie să stea la umbră deasă în intervalul orar 10.30 – 17.00;
  • Pielea copilului trebuie protejată cu îmbrăcăminte largă, din fibre naturale țesute des;
  • Capul bebelușului trebuie protejat cu o pălăriuță cu boruri largi, care să îi ascundă, de asemenea, urechile, ceafa și baza gâtului de razele soarelui;
  • Ochii bebelușului trebuie protejați cu ajutorul ochelarilor de soare speciali pentru bebeluși;
  • Căruciorul bebelușului nu va fi acoperit, niciodată, cu alte materiale textile care să protejeze interiorul de soare, în afara propriului parasolar și, eventual, a unei umbreluțe mobile. Există pericolul real și foarte mare al supraîncălzirii rapide.

Cum protejăm bebelușii cu vârste între 6 și 12 luni?

Pentru protejarea bebelușilor în a doua jumătate a primului an de viață se recomandă respectarea acelorași reguli, cu o mică adăugire: atunci când nu se poate evita expunerea la soare în intervalul orar indicat, pielea copilului poate fi protejată suplimentar cu un strat de cremă de protecție solară cu SPF 50 destinată special copiilor. 

Se recomandă, totuși, prudență în aplicarea cremei cu SPF la acest interval de vârstă, ea fiind, până de curând, interzisă pentru copiii mai mici de 1 an.

Cum protejăm copiii mai mari de 1 an?

Întregul univers se schimbă după ce copilul a împlinit vârsta de un an și a devenit – cel mai probabil – independent din punct de vedere al deplasării. Deodată, juniorul tău nu mai poate fi ținut la adăpost în cărucior, cu parasolar și umbrelă, pentru că vrea să exploreze lumea din jur. În aceste condiții, și modurile în care îl poți proteja se schimbă.

  • Evită expunerea la soare în intervalul orar 10.30 – 17.00. Puteți petrece timp afară, dar la umbră deasă cum e cea dintr-un parc cu mulți copaci, pădure, terasă cu acoperiș din beton etc 
  • Folosește cremă de protecție solară cu SPF 50 și protecție UVA+UVB destinată copiilor
  • Crema de protecție se aplică cu minim 20 minute înainte de a ieși pe ușă; reaplicarea se face la fiecare 2 ore sau după fiecare bălăceală în mare, piscină etc;
  • Nu uita de protecția fizică împotriva soarelui: îmbrăcăminte largă și din fibre naturale, pălărie cu boruri largi, ochelari de soare;
  • Investește în îmbrăcăminte cu protecție UV, mai ales pentru zilele petrecute la plajă sau la piscină;
  • Nu subestima efectul pe care îl au razele soarelui reflectate de apă sau de zăpadă: și ele pot determina apariția de arsuri solare, chiar dacă aparent stați la umbră.

Vara este un anotimp minunat, de care meritați să vă bucurați în familie, fără neplăcerile asociate expunerii prelungite la soare. Ia toate măsurile de precauție necesare și nu uita nici de tine: grija e cea mai bună dovadă de iubire! 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top