Esti o persoana timida sau indrazneata? Iti faci usor prieteni sau ai probleme mari de socializare? Fa acest test si afla ce retineri ai in public.
20%
Cand te simti in largul tau?
ACand altii conduc conversatia, iar tu asculti.
BCand porti discutii uzuale.
CCand iti cunosti interlocutorii.
DCand poti sta retrasa.
Cum te comporti intr-un colectiv nou?
AAstepti sa fii abordata.
BRamai rezervata si ii observi pe cei din jur.
CIncerci sa porti conversatii uzuale.
DTe gandesti ca esti evaluata si nu te simti in largul tau.
Un grup de persoane cunoscute la o petrecere, te invita sa plecati cu totii intr-un weekend la munte:
ANu crezi ca te vei integra in grup.
BTi-ar placea, dar nu crezi ca aveti gusturi comune.
CAccepti, dar iti chemi si cativa prieteni.
DRefuzi. Nu ii cunosti suficient si nu te-ai simti in largul tau
Cum te comporti la o petrecere?
ATe bazezi pe cei mai sociabili ca vor prelua controlul discutiilor.
BDaca e musai sa conversezi, pui intrebari si eviti sa vorbesti despre tine.
CStai retrasa sau incerci sa te faci utila pe la bucatarie.
DTe gandesti oare ce impresie lasi celor din jur...
Ce anume te deranjeaza intr-o conversatie?
AIroniile si sarcasmul celorlalti.
BIntrebarile prea personale
CFaptul ca trebuie sa ai mereu grija ce spui.
DDaca sunt prea multe persoane care asculta...
Daca trebuie sa iti sustii punctul de vedere, uneori...
ATe simti inhibata.
BAi vrea sa stii ce gandeste interlocutorul tau.
CIti este teama ca nu poti formula exact ce ti-ai dori sa spui.
DEsti nesigura si stangace.
Uneori, intr-o conversatie, ti se intampla sa...:
ANu stii ce trebuie sa spui.
BSa raspunzi monosilabic.
CNu exprimi chiar ceea ce gandesti.
DTe gandesti cum te percepe interlocutorul tau.
Cel mai mult ti-ai dori sa...:
AFii mai sociabila, desi iti vine foarte greu.
BAi curaj sa lasi oamenii sa se apropie mai mult de tine.
CFii mai increzatoare in fortele proprii.
DNu iti mai fie teama ca te faci de ras.
Ti s-a intamplat deseori sa regreti ca:
ANu ai spus tot ce ti-ai fi dorit.
BAi spus prea multe intr-o discutie.
CNu te simti in largul tau in grupuri mari.
DNu te-ai implicat in conversatii.
Atunci cand o persoana incearca sa te cunoasca mai bine...:
ATe simti blocata si nu stii cum sa te comporti.
BNu ai incredere sa te dezvalui prea mult.
CIti place sa pastrezi controlul si nu o lasi sa se apropie prea usor.
DTe intrebi oare de ce vrea acest lucru?
Te simti inhibata
Ti-ar placea sa fii mai sociabila dar te indoiesti de abilitatile tale. Desi ai vrea sa fii acceptata si inteleasa de catre cei din jurul tau, este dificil sa se intample acest lucru daca nu te exprimi. Daca esti intr-un grup devii anxioasa, te inrosesti si ti se accelereaza pulsul. Drept reactie, esti foarte retrasa si eviti sa vorbesti. Iar daca te angajezi intr-o conversatie, ai tendinta de a o relua in minte ulterior, evaluandu-te. Pentru a depasi aceasta stare, in primul rand incearca sa iti acorzi timp pentru a te acomoda in situatiile noi. In timp ce unii se simt foarte repede in largul lor, altii au nevoie de pregatire. Incearca sa ii observi pe cei din jur, sa intri in atmosfera, apoi poti alege sa ii abordezi pe cei mai putin zgomotosi, care iti par interesanti. Foarte important este sa iti si accepti reactiile si sa inveti sa traiesti cu ele. Nu te stresa prea tare gandindu-te ca ceilalti iti observa nervozitatea. Indreapta-ti atentia catre exterior, spre ceea ce se intampla in jurul tau si nu spre ritmul accelerat al inimii. Daca alegi sa conversezi cu acele persoane care iti par asemanatoare tie, vei avea treptat mai multa incredere in tine. Totodata, astfel poti descoperi care sunt persoanele cu care chiar te-ai putea imprieteni.
Iti lipseste increderea
Esti obisnuita sa tii oamenii la distanta si sa nu le permiti sa te cunoasca cu adevarat. Chiar si atunci cand vrei o relatie mai semnificativa, te impiedici de aceste obisnuinte. Iti este teama ca devii vulnerabila daca te expui prea mult si te ascunzi in spatele timiditatii tale. Poate anumite experiente din trecut ti-au lasat un gust amar, iar acum astfel incerci sa te protejezi. Respingerea sau neglijarea pot lasa urme adanci si ne conduc la concluzia gresita ca cei din jur nu ne vor accepta sau ca nu sunt demni de increderea noastra. Daca vrei sa depasesti aceste credinte si sa le contrazici, trebuie sa iti acorzi sansa de a incepe noi relatii. Poate in trecut aceasta distanta te-a ajutat sa iti revii, dar nu trebuie sa ramai blocata intr-un astfel de comportament. Oamenii de regula sunt bine intentionati, iar daca treptat iti permiti sa ii cunosti, lasandu-i la randul lor sa te descopere, iti vei recastiga increderea in relatii noi.
Ai nevoie sa pastrezi controlul
Incerci sa iti definesti clar rolurile pe care le joci pentru cei din jurul tau, iar cei care te cunosc te vad ca pe o persoana increzatoare si cu picioarele pe pamant. Atunci cand iesi din zona de confort, incerci sa relationezi cu cei din jur, desi situatiile noi te blocheaza si nu te simti in largul tau. Iti place cand ii cunosti deja pe ceilalti, cand relationezi dupa tipare verificate si cand imprevizibilul este redus. Dar incearca sa iti asumi si riscuri si vei vedea ca nu ai nimic de pierdut daca renunti la control. Gandeste-te ca rolurile nu sunt stricte si esti mai mult decat o mama, un angajat, o fiica sau o iubita. Incearca sa iti gasesti interese si dincolo de zona ta de expertiza, sa incerci mereu ceva nou si sa fii mai deschisa cu persoanele recent cunoscute. Invata sa te bucuri de experiente noi si dezvolta-ti abilitati preocupandu-te mai putin de performantele la care ajungi.
Te copleseste sentimentul de rusine
Prea des te preocupa parerea celor din jur si prea mult incerci sa te controlezi sa nu gresesti. Iar cel mai aspru critic al tau esti chiar tu. Te evaluezi prea des negativ si te astepti ca si ceilalti sa o faca. Este momentul sa iti pui credintele negative in balanta. Aceasta rutina poate fi schimbata in momentul in care intelegi ca nu esti sub microscop. Invata sa iti apreciezi si calitatile, nu sa le diminuezi constant si sa le lasi la umbra presupuselor neajunsuri. Cei din jur nici nu iti urmaresc fiecare miscare, nici nu te judeca. Renunta la a te increde in gandurile tale negative. Doar pentru ca sunt in mintea ta, nu inseamna ca sunt si adevarate. Invata sa le contracarezi cu afirmatii pozitive si probate despre calitatile si abilitatile tale. Cand te simti asaltata de gandirea negativa intreaba-te mereu care este cel mai rau scenariu posibil? Apoi reorienteaza-ti atentia asupra realitatii. Invata sa fii cea mai buna prietena a ta si astfel vei face loc in viata ta si altora. Optimismul se invata, dar necesita exercitiu si perseverenta. Nu renunta la momentele frumoase datorita unor ganduri pe care poti invata sa le controlezi, iar apoi sa le elimini cu totul. Depinde de tine!