Now Reading
Frida Kahlo: Destin de invingatoare

Frida Kahlo: Destin de invingatoare

Revista Psychologies

Durerea i-a dat o formidabila pofta de viata. Feminista, neconformista in dragoste si in arta, Frida a fost o artista adorata de suprarealisti, o pasionala amanta bisexuala si iubita lui Trotki. Mottoul ei? „Viva la vida!”
maestrii, frida
Pe 17 septembrie 1925, autobuzul in care se afla Magdalena Carmen Frida Kahlo, de 18 ani, se izbeste violent de un tramvai. Tanara studenta la medicina e strapunsa de o bara de metal. Fracturi multiple de coloana vertebrala si de picioare, fractura de pelvis. In urmatorii 29 de ani, cat va mai trai, durerea nu o va parasi aproape deloc. In urma acestui accident Frida Kahlo nu va mai putea avea copii (bara de metal care i-a strapuns pelvisul i-a perforat si uterul). Aceasta mare durere, precum si neputinta de a fi mama Frida o va sublima iubindu-l pe pictorul Diego Rivera, barbatul vietii ei, si pasional si matern deopotriva.

Suferinta amestecata cu o pofta de viata incredibila va da nastere unei opere picturale unice, in care viata si moartea, inlantuite intr-o explozie de culori, continua sa fascineze. Era fiica unui fotograf evreu din Germania emigrat in Mexic si a unei mexicane credincioase si conformiste. Carmen Frida Kahlo, care se pregatea pentru o cariera medicala, isi omoara plictiseala din timpul convalescentei sale interminabile de dupa accident pictand. Va picta pana la moarte tablouri stranii, amestec de arta naiva, suprarealism si pictura monumentala.

Frida Kahlo a fost adorata la vremea ei de suprarealisti, fiind considerata si astazi un veritabil simbol in Mexic., Frida Kahlo, ravasita de suferinta fizica, va scrie cu litere insangerate pe ultimul tablou pe care l-a pictat – o natura moarta – „Viva la vida!” Acesta a fost crezul intregii ei vieti.

„Imi bat joc de moarte, pentru ca ea nu va lua niciodata cea mai buna parte din mine“

O feminitate exploziva

Frida Kahlo nu vrea sa-si refuze nimic. Nici feminitatea, nici masculinitatea, nici un mariaj de lunga durata nici aventurile extraconjugale. Cu barbati (precum Trotki) sau cu femei. I-a placut la nebunie sa sfideze convenientele si ma­chismul sud-american imbracan­du-se barbateste, injurand sau band tequilla fara sa se opreasca. Pentru Diego Rivera, iubirea vietii ei si „regele ei broasca”, a fost o sotie iubitoare, care a vrut sa-i satisfaca sotului cele mai mici dorinte.

Dar era si fetita lui, „chiquita” acestui barbat cu 28 de ani mai in varsta. Se vor casatori de doua ori si nu vor avea copii niciodata. O dorinta pe care ea o va sublima fiind foarte materna cu sotul ei, cu copiii sorei sale si mai ales cu elevii ei.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!