Now Reading
Jocurile video pe calculator: 4 efecte benefice

Jocurile video pe calculator: 4 efecte benefice

jocurile-video-pe-calculator-4-efecte-benefice

Industria jocurilor video valora, în 2019, peste 151 miliarde de dolari, la nivelul întregii planete. Estimările statistice oficiale spun că peste 2,5 miliarde de oameni care utilizează frecvent computerele și lumea virtuală au cheltuit, numai în 2020, aproximativ 4,5 miliarde de dolari pe jocuri imersive. Există voci care acuză această industrie, însă altele susțin că asemenea activitate are, de fapt, valențe pozitive. Așadar, care sunt beneficiile pe care le aduce această pasiune?

Jocurile relaxează.

Cel mai mare beneficiu pe care jocurile video pe calculator îl aduc este relaxarea. La sfârșitul unei zile stresante la școală sau la muncă, se pare că o pauză de joc pe computer reușește să elibereze jucătorii de stres. Jocurile video au acest efect pentru că provoacă jucătorul la implicare și concentrare totală, provocând, în același timp, plăcere, iar creierul eliberează dopamină. În fapt, creierul nostru este programat să simtă bună dispoziție atunci când depășim un obstacol, o provocare și tocmai această reacție naturală este exploatată din plin în jocuri care, în schimbul implicării în acțiune, ne oferă diferite recompense.

Pentru a ne putea bucura deplin de experiența jocurilor în fața monitorului, este nevoie, în primul rând, de un scaun de gaming ieftin – nu trebuie să fie scump, ci doar confortabil – și accesorii de calitate, precum căștile de gaming, joystick-urile, tastatura, mouse-ul, dedicate activităților în lumea virtuală.

Jocurile pe computer te învață să fii mai inventiv.

Acest tip de jocuri nu sunt doar o modalitate extraordinară de a ne distra, ci au darul de a ne provoca să găsim soluții mai bune într-un timp scurt. Unul dintre principiile după care se ghidează creatorii de jocuri pe calculator este acela al creării de probleme care cresc treptat în dificultate, tocmai pentru a provoca în creier o creștere graduală a plăcerii date de soluțiile identificate.

La fel ca multe alte aptitudini, inventivitatea se poate antrena. O persoană este cu atât mai creativă, cu cât creierul ei este provocat periodic să găsească soluții la diverse probleme. Desigur, pe lângă acest antrenament este nevoie să aduni informații relevante despre un subiect și, mai ales, odihnă – „alimentul” favorit al creierului.

Înveți să-ți faci prieteni mai ușor.

Unul dintre efectele minunate ale jocurilor video este că provoacă jucătorul să cunoască oameni noi și să coopereze cu aceștia pentru a depăși obstacolele care apar în dinamica lumii virtuale accesate. Acesta este un avantaj efectiv dacă preferăm o seară de gaming online, însă nu trebuie să uităm că printre cele mai frumoase scuze de a ne simți bine împreună cu familia și prietenii sunt jocurile pe consolă. De câte ori ni se poate întâmpla să fim surprinși de intensitatea jocului după o seară de competiții acerbe în fotbal, baschet sau antrenament virtual?

Influențează pozitiv persoanele care suferă de autism sau scleroză multiplă.

În mod miraculos, pentru cei suferinzi de autism, unele jocurile video au rol pozitiv. Acestea implică utilizarea joystick-urilor, care utilizează mișcarea membrelor și implicarea împreună cu alți jucători într-un spațiu comun – asemenea elemente s-au dovedit a fi perfecte pentru îmbunătățirea gradului de interacțiune și socializare a persoanelor cu tulburare de spectru autist. 

Bolnavii cu scleroză multiplă sunt o altă categorie de oameni care beneficiază din plin de pe urma efectelor jocurilor video, în special a celor care îi provoacă la diferite forme de interacțiune.

Jocurile video pe calculator reprezintă, așadar, o modalitate excelentă de petrecere a timpului liber. „Consumate” cu responsabilitate, acestea aduc numeroase beneficii jucătorilor. Este important, în final, să găsim echilibrul între nevoia de a ne relaxa printr-un joc pe computer și nevoia de a ne trăi plenar toate celelalte laturi ale vieții de zi cu zi.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!