Now Reading
7 secrete ca sa ai un cuplu fericit

7 secrete ca sa ai un cuplu fericit

Revista Psychologies

Cu totii vrem sa avem parte de o relatie amoroasa fericita si stabila, dar nu stim intotdeauna cum sa o dobandim. Indiferent in ce etapa a relatiei te afli, cercetarile demonstreaza ca anumite moduri de a relationa si a fi impreuna cu persoana iubita cresc sansele sa pastrezi iubirea si apropierea pe termen lung. In urma studierii perechilor fericite au rezultat sapte sugestii practice care te vor ajuta sa ai un cuplu fericit.

 

Asculta cu mintea si inima deschise

In cuplurile nefericite, partenerii nu se asculta reciproc. In timp, ei se dedica unor cicluri negative ale comunicarii, ce implica fie critica si apararea, pretentii si evitari, atac si contraatac.

Rezultatul arata ca niciunul dintre parteneri nu se simte ascultat si inteles, ci din contra, criticat, judecat, analizat. Partenerii cuplurilor fericite sunt mult mai prezenti unul in viata celuilalt, si prin efortul sustinut de a-si intelege partenerul si de a-i lua nevoile in serios.

Acest lucru valideaza un partener, comunicand ca perspectiva celuilalt este de inteles si construind astfel sentimentul de a fi mereu alaturi, de aceeasi parte a baricadei si sustinandu-se reciproc.

 

Construieste permanent intimitatea

Cuplurile nefericite arata de multe ori ca roommates si nimic mai mult. Exista o distantare emotionala si lipsa de intimitate care se rezuma la comunicarea sarcinilor cotidiene si atat.

Simtul atractiei si dorintei catre partener se pierde. Mai mult, se ajunge fie la certuri, fie la sarcasm sau ignorare reciproca. In contrast, cuplurile fericite prioritizeaza intimitatea emotionala si fizica, construind un ciclu pozitiv care sudeaza relatia.

Isi fac timp unul pentru altul, oricat de putin ar fi, pornind de la imbratisari si saruturi si continuand cu exprimarea afectiunii si aprecierii prin gesturi si cuvinte.

 

Rezolva conflictele

In cuplurile care nu functioneaza, certurile creaza o ostilitate permanenta, perpetuata de tacere sau orgoliu. In cuplurile fericite, cei doi parteneri se indreapta unul catre celalalt dupa o cearta, aratand ca le pasa in continuare, chiar daca pe moment conflictul nu este in intregime rezolvat.

Atitudinile lor inseamna zambet, un comentariu pozitiv, o gluma, un ton afectuos, acordarea de scuze, propunerea unei activitati relaxante sau afirmarea intelegerii perspectivei celuilalt.

Incercarile de rezolvare ajuta partenerul sa se calmeze si sa vada imaginea in ansamblu.

 

Politete si sensibilitate

Nefunctionarea unui cuplu se bazeaza si pe lipsa de sensibilitate in abordarea reciproca. Intr-o relatie, raman importante comunicarea bazata pe respect si afectiune pentru celalalt, in situatiile comune, de zi cu zi.

Cuplurile fericite nu se implica in asasinarea caracterului. Partenerii raman respectuosi in public chiar dupa o cearta, se imbratiseaza zilnic sau fac gesturi marunte de afectiune. Nu aduc in discutie cu fiecare ocazie toate greselile din trecut ale persoanei iubite.

 

Spiritul de echipa

In multe cupluri nu se ia in considerare cum anumite decizii pot afecta partenerul sau chiar se ascund anumite lucruri pentru a nu provoca certuri. Astfel apare problema lipsei de incredere.

In cuplurile de succes partenerii sunt precum coechipierii. Ei pun relatia sau familia pe primul loc, chiar daca acest lucru poate insemna sacrificarea anumitor lucruri care le savureaza ca individ.

Se consulta reciproc in decizii si planuri si permit influenta din partea nevoilor si dorintelor partenerului.

 

Sustinerea fericirii partenerului

O lipsa importanta intr-un cuplu, care duce la nefericire este lipsa interesului constant de a-ti face partenerul fericit sau convingerea ca orice faci, oricum acesta nu va fi fericit.

Un cuplu de succes se gandeste constant la multumirea partenerului. Actioneaza cu consideratie, serbeaza succesele partenerului si il ajuta sa reuseasca in ce si-a propus.

Studiile arata ca felul in care reactionezi la o veste buna din partea partenerului este chiar mai important decat cel in care reactionezi la o veste proasta.

Dragostea pe termen lung se construieste si prin incurajarea persoanei iubite, bucuria manifestata fata de realizarile si succesele ei, mandria afirmata si manifestata.

 

Acorda timp laturii sexuale

Sexul poate fi lipiciul care tine o relatie unita chiar daca apar factori perturbatori. Este importanta mentinerea intimitatii sexuale pentru a nu se pierde atunci cand esti obosit de munca sau cresterea copiilor.

Iesi la intalniri cu partenerul sau planificati-va escapade de weekend care sa ajute la crearea dispozitiei necesare. Aceste atitudini te ajuta sa iti vezi iubitul in continuare ca fiinta sexuala si sa te concentrezi asupra aspectelor care il fac atragator.

Comunicarea deschisa si receptivitatea la nevoile partenerului construiesc increderea si sunt fundamentul intimitatii emotionale si fizice.

Foto: Image courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top