Now Reading
Bogdan Grigore: evoluția abilităților de leadership

Bogdan Grigore: evoluția abilităților de leadership

Revista Psychologies
Bogdan Grigore

Rolul managerului în dezvoltarea individuală și de echipă este esențial pentru succesul unei organizații. Managerii sunt cei care creează un mediu de lucru în care angajații se simt sprijiniți și încurajați să învețe și să se dezvolte, spune Bogdan Grigore, speaker la LEARNING FESTIVAL 2024.

Care sunt principalele 3 priorități pe care vă axați în 2024 și de ce?

Bogdan Grigore: A) Promovarea facilitării și beneficiilor pe care această abordare le are asupra echipelor și organizațiilor.

Eu cred că facilitarea este un skill absolut esențial nu doar pentru HR sau Training ci și pentru manageri. Abilitatea de a putea conduce o sesiune / ședință, de a putea implica, de a asculta, de a oferi ocazia de contribuire din partea grupului sunt foarte importante pentru eficiența și motivarea echipelor.
De asemenea învățarea este strâns legată de partea de facilitare. Informațiile se găsesc acum peste tot pe internet (cursuri, video-uri, podcast-uri, chatgbt). Diferența o face modul în care o folosești și o integrezi. Facilitarea poate ajuta la folosirea experienței și expertizei participanților pentru a putea împărtăși, învăța și aplica comportamente noi.
Noi mergem și mai departe și spunem că inclusiv învățarea se produce mult mai bine dacă workshop-urile pe diferite teme au loc în cadrul echipei versus opțiunea de a aduce mai multe persoane din diferite departamente la un workshop de feedback.
E important ca toți membrii echipei să fie conectați la aceeași realitate, instrument, metodă care se dorește implementată.

B) Promovarea conceptului de Cultură Emoțională și Wellbeing pentru indivizi, echipe și organizații.

În majoritatea organizațiilor nu prea se pune accent pe cum se simt sau cum ar trebui să se simtă angajații la muncă. Liderii nu realizează cât de importante sunt emoțiile în a construi Cultura Organizațională pe care și-o doresc. În cercetările din ultima decadă, s-a descoperit că această Cultură Emoțională influențează în mod direct engagementul, satisfacția, burnout-ul, lucrul în echipă, performanța, retenția, experiența oferită clienților.
În cadrul workshop-urilor de Cultură Emoțională, oamenii se conectează la ce vor să simtă și ce nu vor să simtă la locul de muncă, dar sunt și responsabilizați să facă ceva pentru a se simți așa.

C) Conștientizarea importanței workshop-urilor pentru echipe.

Echipele sunt norocoase dacă au un teambuilding pe an. Aceste workshop-uri pentru echipe nu se întâmplă când echipa are nevoie, ci când există timp și buget. Ceea ce le propun clienților este un abonament de sesiuni pentru echipă pe care le pot folosi oricând pe timpul anului când există o nevoie de motivare, rezolvare de conflicte, apreciere, conectare, evaluare sau celebrare.
Astfel, dacă o echipa are nevoie, poate avea între 4 și 10 sesiuni pe an.

Cum ați acoperit contextul hibrid de muncă al clienților și care a fost impactul asupra activității voastre? Ce v-a ajutat să vă adaptați?

B.G.: Facilitarea a fost un instrument esențial în ajutarea clienților să lucreze mai bine în contextul hibrid. Astfel am putut ajuta clienții :

 • să faciliteze mai bine ședințele online, implicând participanții, dar fiind atenți și la obiectivele și scopul întâlnirii.
 • să folosească  instrumente, toolkit-uri și software-uri pentru a construi legături între membrii echipei, pentru a ajuta în procesele de luarea deciziilor, pentru a include cât mai bine membrii echipei, pentru partea de wellbeing și implicare, pentru rezolvarea de probleme.

Se vehiculează că abilitățile de leadership se vor schimba, cum vezi trendul acesta? Și care este contribuția/susținerea la creșterea capabilităților din organizații?

B.G.: Există anumite tendințe în evoluția abilităților de leadership, iar acestea sunt influențate de schimbările în mediul de afaceri, tehnologie, societate și cultură. Iată câteva tendințe relevante în transformarea abilităților de leadership:

Leadership agil: Abilitatea de a se adapta rapid la schimbări este crucială.

Leadership empatic: Inteligența emoțională și empatia sunt din ce în ce mai apreciate la lideri.

Leadership digital: În era digitală, liderii trebuie să fie familiarizați cu tehnologiile emergente și să înțeleagă cum să le integreze eficient în afaceri.

Leadership colaborativ: Colaborarea este tot mai importantă într-un mediu de lucru global și diversificat.

Leadership inclusiv: Leadershipul inclusiv se concentrează pe crearea unui mediu de lucru în care toți angajații se simt valorizați și respectați.

Leadership orientat către rezultate: Capacitatea de a-și ghida echipa către atingerea obiectivelor strategice rămâne esențială.

Leadership sustenabil: Liderii sunt tot mai îndemnați să aibă în vedere impactul pe termen lung asupra mediului și societății.

Leadership anticipativ: Liderii trebuie să fie capabili să anticipeze și să gestioneze riscuri și oportunități într-un mediu de afaceri în schimbare rapidă.

Prin workshop-urile noastre personalizate de improvizație și facilitare putem sprijini conștientizarea și antrenarea acestor abilități de leadership.

Care crezi că este rolul managerului în dezvoltarea individuală și de echipă? Cum pot companiile să susțină diferit acest rol?

B.G.: Rolul managerului în dezvoltarea individuală și de echipă este esențial pentru succesul unei organizații. Managerii sunt cei care creează un mediu de lucru în care angajații se simt sprijiniți și încurajați să învețe și să se dezvolte. Ei sunt, de asemenea, responsabili pentru stabilirea obiectivelor și a obiectivelor echipei și pentru asigurarea faptului că acestea sunt atinse.

În ceea ce privește dezvoltarea individuală, managerii pot juca un rol important prin:

 • Oferirea de feedback constructiv și regulat. 
 • Susținerea angajaților în dezvoltarea abilităților și cunoștințelor lor. 
 • Crearea unui mediu de lucru care încurajează învățarea și dezvoltarea.

În ceea ce privește dezvoltarea de echipă, managerii pot juca un rol important prin:

 • Crearea unei viziuni clare și a obiectivelor pentru echipă. 
 • Dezvoltarea unui sentiment de apartenență și de echipă. 
 • Rezolvarea conflictelor și promovarea comunicării eficiente. 

 Companiile pot susține diferit rolul managerului în dezvoltarea individuală și de echipă prin:

 • Oferirea de resurse și oportunități de dezvoltare managerilor.
 • Crearea unei culturi organizaționale care încurajează dezvoltarea. 

Iată câteva exemple specifice de moduri în care companiile pot susține dezvoltarea managerilor:

 • Organizarea unor traininguri de dezvoltare competente.
 • Oferirea de formări în zona de facilitare.
 • Oferirea de oportunități de mentorat sau coaching.
 • Oferirea de resurse online sau offline de dezvoltare.
 • Oferirea de timp și spațiu pentru dezvoltare.
 • Construirea unor comunități de învățare și împărtășire.

Prin sprijinirea dezvoltării managerilor, companiile pot crea un mediu motivant, în care oamenii vor să contribuie și să se dezvolte.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top