Now Reading
Conducerea despotica sau cum sa reactionezi la abuzurile sefilor

Conducerea despotica sau cum sa reactionezi la abuzurile sefilor

Considerand ca rigiditatea si conducerea despotica sunt o metoda de a-si impune autoritatea, respectul sau parerile, superiorii care apeleaza la ele, asteapta in schimb o eficientizare a muncii si cresterea randamentului. Nimic mai gresit! Iata care sunt “instrumentele” lor.

 

Te critica pe tine sau munca ta, in special in fata celorlalti colegi, de cele mai multe ori fara a oferi si o sugestie, un feedback constructiv.

Ti se adreseaza vorbind rastit sau chiar tipa, te insulta fie direct, fie indirect ambaland insultele in remarci sarcastice sau in “glume”, la care, cu siguranta, nu rad decat ei.

Te invinovatesc pentru problemele care apar, chiar daca nu ai nicio legatura cu ceea ce s-a intamplat. Doar cauta un “tap ispasitor” ca sa nu isi asume ei insisi vina.

Te ameninta cu taierea salariului sau concedierea ori de cate ori apare o problema si nu te apreciaza atunci cand iti faci treaba bine.

Se asteapta sa iti dedici tot timpul job-ului si sa lasi viata pesonala deoparte.

Te exclude de la evenimentele companiei: petreceri, discutii, sedinte, sesiuni de brainstorming.

 

Chiar daca ai incercat sa faci fata eroic atitudinilor negative ale sefului, “loviturile” repetate te pot afecta si sa duca la aparitia senzatiei de inutilitate, dorinta de a-ti face dreptate, sentimente de vinovatie, dezamagire, anxietate si depresie.

Mai mult decat atat, te poti confrunta cu dorinta de a renunta la orice activitate profesionala, de a-ti schimba locul de munca sau chiar cu regretul ca ti-ai ales sa profezezi in respectivul domeniu.

 

Ce este de facut?

Ai incredere in ceea ce stii tu despre tine, nu in ceea ce cred ceilalti despre tine

Fa un mic exercitiu : pune pe hartie, pe de-o parte, punctele tale tari, ceea ce iti place la tine si ceea ce iti place sa faci, iar pe de alta parte, ceea ce consideri ca ar trebui imbunatatit.

Fii sincer/a si nu te lasa influentat/a de felul in care te vad cei din jurul tau, ci axeaza-te exclusiv pe felul in care tu te percepi pe tine.

Autocunoasterea este foarte importanta pentru a-ti mari increderea in fortele proprii si pentru a fi stapan/a pe situatie atunci cand cineva incearca sa te demoralizeze criticandu-te.

 

Nu o lua personal

Orice comportament are la baza un motiv, constient sau inconstient care de multe ori nu are legatura cu tine. In primii ani de viata, comportamentul uman este invatat, in mare parte din familie. Ulterior, el poate fi modelat in functie de experientele traite.

Persoana in cauza considera ca asa trebuie sa se comporte poate pentru ca si ea la randul sau a fost tratata intr-un mod similar.

Insa, furia si nemultumirea care ii provoaca comportamentul agresiv sau nepoliticos pot fi si resentimente in legatura cu propria sa viata ori reactia la incapacitatea de a controla o situatie.

Daca ne lasam afectati de cuvintele sau de comportamentul negativ, automat incepem sa ne contestam propria persoana si sa ne modelam personalitatea, actiunile, gandirea dupa dorintele celuilalt, conferindu-i acestuia putere si mai mult control asupra noastra.

 

Lasa trecutul in spate si invata sa ierti

Prin iertare invoci intelegere, empatie, pace sufleteasca, speranta si iti canalizezi energia catre momentele frumoase din viata.

Cu toate acestea, sa ierti nu inseamna sa negi seriozitatea ofensei care ti s-a adus si, cu siguranta, nu inseamna sa uiti. Ceea ce te-a ranit va ramane mereu o parte din tine, o experienta de viata care te formeaza si te indruma pe viitor in relatiile cu ceilalti.

 

Ia atitudine

Vorbeste deschis cu seful tau despre ceea ce simti si cere-i politicos sa te respecte si sa te indrume in  realizarea sarcinilor profesionale.

 

Foto: 123rf.com

 

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!