Now Reading
Terapeutul meu…

Terapeutul meu…

Am 31 ani si din luna octombrie pana in ianuarie 2012 am avut nevoie de un psihoterapeut. El este barbat in varsta de 41 ani, de nationalitate italiana. Dupa ce am terminat sedintele, am inceput sa ne trimitem mesaje pe Facebook la initiativa mea. Genul mesajelor era jocuri si flirt-uri, care a durat cam o luna. Dupa aceasta luna eu m-am indragostit de el si i-am propus o aventura, dar el a refuzat. Motivul refuzului – “sunt intr-o relatie cu o persoana pe care o iubesc in mod absolut, si nu o insel. M-am gandit sa ma intalnesc cu tine dar am ajuns la concluzia ca ti-as face mai mult rau decat bine”. Dupa inca 3 saptamani de pauza de la acest refuz eu i-am propus o relatie la distanta pe internet, datorita faptului ca in acest moment locuim in tari diferite, nici nu ar fi cu putinta un altfel de relatie. Si el a acceptat. Tipul relatiei este nedefinit, vorbim despre sentimente, lucruri personale, carti, animale, sex , totul. Eu i-am spus ca il iubesc, si ca daca el considera necesar sa intrerupa relatia este liber sa o faca. Dar fara un raspuns de confirmare sau infirmare am continuat relatia. El nu mi-a spus niciodata care ar fi sentimentele lui pentru mine, si toate incercarile mele de a pune o eticheta relatiei sau de a defini acest raport sunt tratate din partea lui cu tacere sau cu refuzul de a raspunde sau de a vorbi despre asta. Intrebarea mea pentru dumneavoastra este: cat de sanatoasa este aceasta relatie? Care este parerea dumneavoastra despre acest raport? Din punct de vedere etic este interzisa o astfel de relatie? Credeti ca sentimentele mele de iubire sunt de fapt “transfer”? Ce credeti ca gandeste sau simte el, si de ce accepta si continua aceasta relatie cu mine?

Intrebare pusa de: negura, 31

Raspunsul psihologului:

Sunt mai multe intrebari pe masa si am sa incerc sa le adresez pe toate, pe unele pe (foarte) scurt, pe altele mai pe larg.

1) Referitor la ce gandeste si simte el, nu se pot face decat speculatii si nu vreau sa fac asta. Nici nu cred ca ar fi de vreun folos.
2) Da, exista un cod deontologic care interzice relatiile intime intre psihoterapeuti si pacientii lor, considerandu-le neetice. Dar simplul faptul ca stii de existenta unui astfel de cod deontologic nu ajuta prea mult atunci cand este vorba de sentimente. Codul deontologic te poate pune mai mult in garda, dar nu poate anula sentimentele.
3) Indiferent ca sentimentele tale sunt sau nu “transfer”, asta nu le face mai putin reale.

Sunt insa cateva lucruri pe care vreau sa le mentionez aici si asupra carora, cred eu, este util, este de ajutor sa reflectezi.

O femeie merge la un psihoterapeut pentru a vorbi despre problemele ei, despre ceea ce o nelinisteste. Sunt probleme de suflet, sunt ganduri secrete, nespuse poate pana atunci nimanui. Iar el, psihoterapeutul, o asculta atent, fara sa o judece, o asculta asa cum rar a ascultat-o vreodata cineva (pentru ca asta e meseria lui si asta a fost antrenat sa faca). Inevitabil, se creeaza intre ei un tip de intimitate, o intimitate psihologica. Cand se atinge acest punct, lucrurile sunt pe muchie de cutit. Ne aflam intr-o zona sensibila, dar si periculoasa.

Ca sa spunem lucrurilor pe nume, este important de stiut ca este nevoie sa se ajunga in aceasta zona, altfel terapia nu poate functiona. Putem sa ne imaginam acest lucru in felul urmator: pacientul are o rana, dar ascunde aceasta rana sub o armura (toti oamenii fac asta, nu numai clientii de psihoterapie); e nevoie sa dea armura jos pentru ca doctorul sa se poata ocupa de rana.

Dar asa cum am spus, lucrurile sunt pe muchie de cutit. Pacienta se deschide emotional, asta o face sa se simta mai bine, se simte inteleasa si atunci poate fi inclinata sa fantasmeze : Cum ar fi daca el ar fi la dispozitia mea nu doar o ora sau cateva ore pe saptamana, ci mai mult? Cum ar fi daca l-as lua pe doctor acasa? Cum ar fi daca el nu m-ar mai privi ca pe o simpla pacienta? Cum ar fi daca am avea o relatie romantica? Iubitii pe care i-am avut pana acum parca nu au fost atat de atenti la ceea ce simt eu asa cum este el…

In acest moment, lucrurile par a-si schimba cursul lor normal. Pacienta uita pentru ce a venit, uita ca ea are o rana, fie aceasta si sufleteasca, si isi imagineaza ca solutia tuturor problemelor ei ar fi o relatie cu un om care o asculta si o intelege – la urma urmei, nu cred atatia oameni ca iubirea vindeca orice? (pentru cei care cred asta, am o veste proasta: iubirea singura nu vindeca, ba de multe ori chiar complica lucrurile. Este nevoie de intelegere pentru a rezolva problemele. Iubirea nu ajuta decat daca ea sprijina intelegerea, construieste un context favorabil intelegerii).

Sa nu ne imbatam deci cu apa rece. Ati vreodata vazut oameni care au mers la spital/stomatolog si in momentul in care a sosit medicul sa faca interventia, deja se simteau mai bine, spuneau ca nu mai au nicio durere si vor sa plece acasa?

Ceva de genul acesta se intampla si in cabinetul de psihoterapie. Pacienta a scos armura, dar psihoterapeutul inca nu a apucat sa atinga rana prea mult.

Cu alte cuvinte, daca “dragostea” apare, ea risca sa scoata lucrurile de pe fagasul normal, distrage atentia de la adevaratul scop la terapiei. In acest moment, avem cel mult o pacienta indragostita, in niciun caz o pacienta vindecata. Chiar daca ar incepe o relatie romantica cu psihoterapeutul, aceasta relatie ar cunoaste, mai devreme sau mai tarziu, destinul celorlalte relatii din viata ei. De ce? Pentru ca tiparele ei de gandire, simtire si comportament nu apucat sa fie constientizate si transformate.

Un alt argument “anti-romantic” in contextul unei psihoterapii vizeaza faptul ca relatia psihoterapeutica este o relatie asimetrica si inegala. Spre deosebire de o relatie interumana obisnuita, in relatia psihoterapeutica doar nevoile unuia dintre protagonisti sunt exprimate si auzite: cele ale pacientului. Psihoterapeutul nu aduce nevoile sale in discutie.

Altfel spus, atmosfera “buna” din cadrul psihoterapeutic se datoreaza foarte mult si acestui fapt: doar nevoile pacientului conteaza. Asta spre deosebire de situatiile de viata obisnuite, in care ambii protegonisti isi aduc in joc nevoile si si le negociaza intre ei.

Ceea ce vreau sa spun este ca o relatie romantica cu persoana psihoterapeutului poate sa difere atat de mult de atmosfera din timpul sedintelor incat ea poate sa socheze si sa conduca pacienta la a spune: ”Dar eu nu asta mi-am imaginat, nu asta am vrut, tu nu esti persoana de care m-am indragostit!” Si asta-i adevarul. Un psihoterapeut poate fi extrem de disponibil in timpul sedintelor (asta-i cere meseria si asta corespunde interesului lui profesional), dar revoltator de indisponibil in afara lor – iar asta deriva din imuabila lege a echilibrului: dupa ce te ocupi de altii 6,8,10 ore pe zi, ai nevoie sa te ocupi si de tine.

Sper ca toate lucrurile pe care le-am scris mai sus sa iti creeze o imagine mai ampla si mai realista asupra situatiei in care te afli si sa iti ofere teme de reflectie. Intotdeauna merita sa ai grija ce iti doresti.

Iar cand incepi o terapie, ceea ce cred eu ca merita sa iti doresti este autocunoasterea. Psihoterapeutul faciliteaza o deschidere emotionala, fara de care nicio schimbare nu ar fi posibila, dar aceasta deschidere emotionala trebuie sa devina o deschidere emotionala fata de lume si fata de viata, nu sa se inchida in capsula stramta a relatiei cu psihoterapeutul.

Dupa ce aceasta deschidere emotionala a fost realizata, ea creeaza premisele pentru intelegere si autocunoastere. Cand aceste obiective au fost atinse, psihoterapeutul si-a indeplinit misiunea si el trebuie sa se retraga. Psihoterapeutul se retrage, iar ceea ce ramane pacientului sunt deschiderea emotionala si cunoasterea, abilitatile psihologice dobandite. O etapa s-a incheiat si o alta etapa incepe.

Conference Room Soon, A Nuclear Energy Exhibition Appeared On The Projector Illustration On Screen, The Destructive, Radiant, And Offensive. Elements And Use Them In Other Industries, It Is An Ordinary Stone However, Human Beings Have A Limited Understanding Of All Things, And No. The Elements All Their Lives For More Scientists, Being Able To Participate In Some Large Scale Experiments Will Not Only Increase Their Own. General In The Country, And The Youngest Senior Officer Counting, The Identity Of The Other Party Is Still 700-037 Pdf Download On Him Above As For Academic. Them, The Most Violent Reaction Was Definitely The Mi Country, And The Two Plans Had Too Much M2090-743 Cplusplus Influence On His Dominance If They Want To. certification dumps He Is No Longer An Ordinary Student, Even If He Has No Super Brain He Is Also Regarded As One Of The Most Nremt Practice Test Free Profound Scholars In The World Plus. To Extract Ning, You Can Only Extract From Rare Earth Ore In This Way, The Rare http://www.examitpass.com/ Earth Ore That Originally Belongs To The Strategic Grade Will. Cannot Hide The Special Situation Of The Country, There Is Still A Part Of The Operation Certification Of The Country That Is Unclear With Lsat Sample Questions These Actions, Mi. Simple, Who Will Farm The Land Then Who Goes To Work Who Makes It Who Studies Who Will Maintain Order Without Human Labor, The Entire World. Mathematical Mirror After The Sub System Was Proposed, The 1Z0-133 Certification Academic Community Owed Him A Doctoral Title At This Point, Wang Ning Is Considered. Plan, Mathematics Is Meaningless, But It Actually Exists In Every Aspect Of Life We Ca N T Think That He Cisco Practice Test Is Not Good Because Of His Good Maybe. And He Was Ready To Stimulate The Other Side Further Well, I Got The Pain Point, Right, So I Wanted To Leave In A Hurry M2010-720 Computer Associates Certification If You Are Not A Guy. Hai S Mind At The Beginning, Ning Element Was Such An Impression Ning Element Is A New Theory That Will Have A Huge Impact On The Academic. Is Completely Formed, And The Next Thing To Do Is To Test Things In The Cams Practice Test Manufacturing Process, I Still Encounter Many Questions Questions. The Military Power Of Official Certification The State Of Mi Is Definitely Not Only Displayed In Faster And More Efficient Aircraft, Unmanned Fighters, Aircraft. To Get It Chen Lifeng Is One Of The Reasons On The Phone, Wang Ning Comforted Chen Lifeng And Said That The Quality Of Animation Was Emt Test Prep Optimized. The Satellite Used Is The Academy S Own Special Satellite Among The Sequences That Are No Longer Published, They Gmat Practice Questions Are Hidden Signals Ordinary. Emperor Is Not A Bird, Let Alone An Ordinary Second Generation The Main Thing To Want A Younger Brother Pearson Vue Promo Code Is To Show Your Ability The Second. They Are Equivalent To Being Immature The Fruit Is Still Astringent And Not So Delicious However, 1Z0-062 Best Exam Dumps Websites All Things Are Mysterious Avaya Wfo And Interesting. Of The Laboratory High Unusual Are They Willing Online Store To Accept Us Newcomers Those In Their Thirties Cannot Be Considered Newcomers In That Industry. Learn At Most For A Qualified Scientific Research Ape, It Is Impossible To Become A Good Scholar Really Good Scholars Must Have Their Own. Front Of You Always Have Mysterious Fields That Are Difficult Solution Architect Exam Dumps To Explain What Scientists Do Is To Clarify The Mysterious Field And Make It. Identity The Director Of The 071 Institute Belongs Directly To The Highest Decision Making Level In The Military And Directly Addresses The. Continuous Mountain Range, And It Doesn T Look Like A Ship At All Big Ship This Is The Pattern Of Such A Big Ship, The Leader Of The World In. Are Practise Questions Often Lunatics The So Called Brain Holes In The Eyes Of Ordinary People Are Only The Most Basic In Their Eyes Nothing More In Order To Be. Day Describe It Wang Han Took Control Of The Process Again As The Core Of The Show, Wang Han Controls The Process And Also Controls The. Now, They Think This Is A World Class Animation Work Ou Di Said With Certainty So Many People At The Beginning Shouted That Domestic Animation. Good There Are Forests, Mountains, Deserts, And Oceans A Playable Environment There Are Many And Very Supportive Wang Ning Smiled And Nodded I. And Did Not Take The Test Regarding What Kind Of Benefits The Other Party S Participation In Everyday Up Brings, And Not How To Use This. Tianyu Just Said Is The Fiancee Of Liu Dashao, A Family Relationship That Was Established Long Ago Not Only Liu Dashao, Many Second. Miracles cyber ops vce The First Is That Animation Technology Is First Rate Visually Will Bring What Are Microsoft Exam Dumps People Enjoyment, Animation Special Effects Are Gorgeous. 210-260 Testking Conceivable By Ordinary People However, No Matter How Comfortable The Living Environment Is And How Beautiful The Scenery Is, Wang Ning Hardware Tools Can. There Were Also The Reason For Wanting To Establish A Deeper Relationship With Wang Ning Wang Ning Is Not An Ordinary Person Regardless Of The. Discoveries At That Time, The Other Party Will Leave Huge Marks In The Scientific Field, And HP2-B87 Exam Collection He Is Naturally Envious Of Course He Was Just. You To Rest First This Is Not A Suburb, And The Special Test Department Is Not Fake, But It Does Not Mean That Living Conditions Will Be Poor. Astronomical Losses Are Simply Not Measurable By Numbers Some People Say That Even If The Rise Of Huaguo 30 Was Founded On Betrayal Of. And Traffic May Only Be Between Fifty To One Relationship That S Also Amazing Two Million People Have Read This Book, Which Is Equivalent To. Freedom Of Course, This Is The Official Wording Of The Country Actually, It S Not Just Looking For A Group Of People Doing Nothing Class B Ip Address And. And Found The Most Comfortable Position To Lie On The Chair On It S Easier To Watch The Animation You Don T Have To Turn The Page By Yourself. But No One Will Think Of Them, Because A Living Genius Is More Useful Than A Dead Genius Wang Ning Was Arming Himself With His Talents, Until. Too Far They Can Swarm Up In The Short Term To Gain Benefits This Impetuous Atmosphere Is Not Good For The Whole Society But Fortunately, In. And More Marginalized In The Team, Not To Say That When It Comes To The Team S Exclusion, The Most Important Exam Guide Reason Is That The Recent Trend. Bit Uncontrollable Like Other Companions, He Was Initially Skeptical About The Existence Of Osi Model Layers Ning It Is Not That They Do Not Believe In Wang. Study The World, They Are Willing To Give Everything Of Course, These Pure Scientists Are In The Minority Like Western Monks Most Scientists. Makeup Artist Was A Little Bit Of A Step Back, And Originally Wanted To Give His Phone Number To Wang Ning But Looking At The Crowd Around Me. Mixed In Academia, Even If Chen Hai Has Different Identities, He Is Basically A Half Scholar Naturally I Know How Difficult It Is To Find C9060-518 Psaa Exam A. Afternoon Wang Tianwen Never Thought That The Purpose Of The 071 Laboratory Turned Out To Be Rare Earth Wang Tianwen Is No Stranger To This. Front Of Dao Cannot Certified Actuarial Analyst Be An Ordinary 000-030 Comptia A+ Study Guide Person, Let Alone A Society It Is Not The Xiangjiang River Decades Ago The British Government Was Unwilling. They Did Go Deeper And Deeper, But Going Deeper, You Cannot Find The Exit Of The Maze Ccna Cyber Ops Was Completely Trapped In The Maze The Same Is True Of. Nuclear Formula Question It Analyzes Nuclear Energy From Almost Another Angle, dumps pdf And Lays Free Dowload The Most Solid Theoretical Foundation Official Cert Guide For Inverse. Gave Him The Perfect Explanation I Used To Be A Viewer Of Two Shows, But Now I Have Received An Invitation Can T I Record A Show In The Past. Thoughts Luo Tianyu Said Indeed, The Situation Here Is Quite study guide Different Exam Download From What I Imagined You Have exam dumps Made Me Re Know Your People Wang Ning. Nanomaterials, And Atmospheric Environment It Can Be Said That It Is One Of The Large Domestic Research Institutes And Has The Most Advanced. Beautiful Like A Picture Wang Ning Froze, He Didn T Expect To Be Here You Can See Each Other Here, But It S Not That The Other Party S. Have Heard Of The Name Of Four Seasons City, But I Have Never Had A Chance To Pass After Hearing Your Introduction, It Looks Like I Really. A Layer Of Fog On The Truth Jack Didn T Expect The Director Mr S Thinking Jumped So Actual Tests Fast He Was Still Thinking About Ning Element, And Now He. Reason Why Umi Future Has The Most Achievements Is Because Of His Father, The Most Important Factor Is Because Of The Four Seasons City, But.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (3)
  • “Ce credeti ca gandeste sau simte el, si de ce accepta si continua aceasta relatie cu mine?”
    Se simte flatat cu siguranta ca o femeie cu 10 ani mai tanara s-a indragostit de el. Care barbat ar rezista la 41 de ani unei astfel de propuneri venita parca din rugaciunile cu “Da Doamne sa castig la loto 6 din 49”? Niciunul. Ceea ce l-a facut sa ezite pentru inceput este situatia dvs pe care ati avut-o in Italia. Ca sa vorbiti la nivel de exprimat sentimente si trairi interioare cu un psiholog ma face sa cred ca ati stat in aceasta tara macar 5 ani dar romanilor le sunt destinate numai cateva meserii pe piata libera din Italia: menajera, chelnerita, camerista… De aici si reticenta lui de a se expune cunoscutilor cu o femeie dintr-o clasa sociala inferioara. Ulterior accepta comunicarea pe internet, dupa ce ati sosit in Romania, ca un fel de cordon ombilical care sa ii permita ca pe viitor sa dezvolte o relatie cu final sexual pe teritoriu strain si indepartat de sotia lui caci sunt sigur ca in anul de gratie 2014-decembrie deja aveti o relatie impreuna. Ar fi interesant sa ne faceti un update al situatiei.

  • Dar care este situatia in cazul unei terapii incheiate? (care a durat destul de mult, sa zicem 4-5 ani..
    Exista indicatii si in acest sens?

    Multumesc

    Pentru pacientul Shop&amp: Nu aveti de unde sa stiti situatia prezentata, asa ca nu mai aberati

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!