Now Reading
“Bagatul sub pres” – motive frecvente pentru care ignoram o problema

“Bagatul sub pres” – motive frecvente pentru care ignoram o problema

Revista Psychologies

Deseori ignoram o problema, crezand ca fie va trece de la sine, fie o vom infrunta mai incolo. Ce sta in spatele acestui comportament aflam de la psihologul Andra Zaharia.

 

Recunoasterea problemelor

Daca atunci cand avem de-a face cu durerile fizice nu ezitam sa consultam medicul specialist, nu la fel stau lucrurile si cu “durerile sufletesti”.

Si chiar daca ne simtim coplesiti de tristete sau de gandurile negative care nu ne dau pace, ignoram problemele, crezand ca vom putea infrunta singuri aceste situatii.

In cultura romaneasca, modelul recunoasterii problemelor a lipsit aproape cu desavarsire. Astfel, generatii la rand, ne-am educat unii pe ceilalti sa ignoram problemele aparute si sa acceptam cu usurinta ideea ca “asa este viata, plina de compromisuri si sacrificii”.

Am invatat sa inchidem ochii de fiecare data cand ceva nu ne-a convenit si sa mergem mai departe, negand dificultatile si transformand in filosofie de viata vorba conform careia “ce nu te omoara, te intareste”.

 

Efectele negarii

Adoptarea acestui model a condus la o automatizare a comportamentului nostru in fata diferitelor situatiilor, mai mult sau mai putin neplacute, transformand negarea dificultatilor intr-o actiune neconstientizata si negandita.

Efectele negarii constau in amplificare sau acutizarea neplacerilor pana la transformarea lor in situatii limita. Abia atunci, striviti de greutatea si de impactul negativ pe care acestea il au pe toate palierele vietii noastre, ne vedem nevoiti sa acceptam ca ele exista si sa gasim solutii.

Insa, se poate intampla ca pentru unele dintre ele sa fie prea tarziu pentru a le mai putea remedia, iar in acel moment singurul lucru pe care il mai putem face este sa ne asumam consecintele.

 

Teama de noutate sau esec

Un alt motiv pentru care ignoram cu usurinta problemele aparute in viata noastra este si teama de nou. Noutatea, incertitudinea si lipsa curajului de a ne lua viata in maini si de a opera schimbari ne poate “paraliza”.

Astfel, chiar daca suntem nemultumiti de ceea ce traim in fiecare zi, continuam sa ne traim nefericirea ca pe o siguranta, ramanand in zona de confort, din teama de “a nu da vrabia din mana pe cioara de pe gard”.

Mai mult, daca experienta de viata nu este una constructiva, ci una in care au predominat rezultatele negative, atunci se va activa teama de esec, fapt care va accentua neglijarea dificultatilor.

Si asa, mai mult sau mai putin constient, ajungem sa amanam sau sa evitam confruntarea cu anumite consecinte negative afirmand ca nu avem probleme sau ca sunt mai putin grave decat sunt ele in realitate, crezand ca vom aduce lucrurile la limita suportabilului.

In plus, aceasta poate reprezenta si o modalitate de evitare a unui conflict, a neintelegerilor sau dezaprobarii celorlalti.

 

Lipsa increderii in sine

Neglijarea vicisitudinilor vine si din lipsa increderii in sine, in fortele proprii, chiar daca rezultatele de pana acum au dovedit contrariul, conducand catre un final pozitiv.

Daca mediul sau familia in care am trait nu ne-a oferit incredere in sine, in fortele si resursele proprii, ne vom simti incapabili sa facem fata situatiilor din viata noastra, iar atunci vom activa neacceptarea.

In acele momente nu vom conteni sa ne intrebam repetitiv daca suntem in stare sa mergem pana la capat, daca nu cumva este prea mult pentru noi.

In momentul in care raspunsurile la toate aceste intrebari sunt negative putem considera ca batalia este partial pierduta, chiar daca in unele circumstante gasirea unei solutii depindea doar de conotatia sau perspectiva din care era privita problema.

 

Teama de a fi judecat

Teama de a fi judecat pentru deciziile luate joaca si ea un rol important. Atunci cand punem accent foarte mare pe imaginea noastra in societate si ne pasa prea mult de ceea ce gandesc ceilalti despre noi, vom tinde sa minimalizam sau sa respingem o serie de circumstante din viata noastra.

In acest sens, vom construi o “imagine ideala” despre noi si despre realitatea noastra, ajungand sa respingem constient orice situatie care contravine imaginii generate.

 

O conotatie pozitiva

Ignorarea sau negarea problemelor poate avea si o latura pozitiva. In cazul unor conjuncturi foarte stresante, a unei pierderi sau a unei dureri severe, o scurta perioada de negare poate actiona ca un mecanism defensiv si constructiv, prevenind astfel potentiale crize emotionale, de sanatate sau decizii de moment.

Aceasta perioada de “pauza” ne va oferi timpul necesar pentru a ne acomoda cu situatia noua, dureroasa sau stresanta si pentru a adopta cele mai bune solutii.

Fiecare dintre noi se confrunta cu probleme mai mult sau mai putin stresante, cu pierderi mai mari sau mai mici. Acceptarea lor, in functie de resurse si de ritmul nostru de intelegere, reprezinta primul pas pe care il facem in rezolvarea acestora.

 

De Andra Zaharia, psiholog, career & lifecoach, psihoterapeut integrativ in formare

Tel.: 0726.757.396

www.andrazaharia.weebly.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top