Now Reading
Cărțile de colorat pentru adulți: calea sigură către relaxare

Cărțile de colorat pentru adulți: calea sigură către relaxare

Ai nevoie de timp cu și pentru tine? Te-ai săturat de atâtea probleme? Cărțile de colorat pentru adulți sunt o adevărată încântare care alungă eficient stresul.

E o nebunie peste tot în lume cu aceste cărți de colorat! E și normal, pentru că, atunci când îți iei cutia de culori și te apuci de colorat, te întorci la copilărie.

În general, cărțile de colorat conțin contururi cu imagini și forme prestabilite, un fel de scheme. Ele sunt destinate copiilor, în anumite stadii de dezvoltare a lor, și urmăresc dezvoltarea anumitor deprinderi.

Citește și:

Învinge stresul prin meditație

Statistici despre stres pe care trebuie să le afli

Prin desen copiii descoperă, explorează, se joacă, experimentează. Într-o manieră ludică, învață despre ei și despre lume.

Ca adulți, suntem aproape în permanență implicați în agitația vieții de zi cu zi, rareori ne permitem să luăm o pauză și să ne odihnim.

Relaxarea poate veni prin odihnă, descărcare și, de ce nu?, și prin colorat! Copiii au capacitatea naturală de a fi spontani și creativi.

Ei pot crea cu ușurință, într-o manieră personală, și forme proprii, un fluture, o casă, o floare, un om. Din păcate, pe măsură ce cresc și devin adulți, majoritatea oamenilor uită faptul că se pot exprima liber prin desen și ajung să creadă că nu mai au abilități și pentru asta.

Relaxarea poate fi ușor obținută prin intermediul desenului și al cărților de colorat, mai ales atunci când unii adulți se simt intimidați în fața hârtiei albe. Folosirea cărților de colorat pentru adulți poate fi o terapie de făcut acasă, pentru unii dintre noi.

Art-terapia presupune un alt proces. Este o altă experiență, diferită, în care îți creezi propriile tale imagini, nu colorezi între rânduri, ci explorezi sinele tău autentic și creativ, însoțit de o persoană avizată, pregătită în acest domeniu.

 

Coloratul e terapie curată

Este bine cunoscut faptul că desenul și pictura, pe lângă aspectele creative și estetice, au și valențe terapeutice.

Prin intermediul materialelor artistice, creioane și culori, putem descărca într-o manieră creativă anumite tensiuni și trăiri interioare acumulate și stocate mai cu seamă la nivelul corpului.

Cărțile de colorat ne pot ajuta, oferindu-ne suportul vizual pentru imaginea pe care alegem să o lucrăm, însă este o imagine străină, care nu ne aparține, nu este creată de noi.

Practic și profesionist, art-terapia nu poate fi făcută prin cărțile de colorat. Alegerea pe care o facem într-un anumit moment, poate reflecta o nevoie interioară a noastră, care dorește să se exprime.

Culorile pe care le alegem intuitiv, atunci când colorăm un desen, ne reprezintă/ne oglindesc pe noi, așa cum ne găsim în momentul respectiv.

Starea de spirit în care ne aflăm reflectă alegerea unei anumite teme. Imaginile care descriu natura, cu tot ce conține ea, ne pot atrage și ne putem regăsi în ele, datorită nevoii noastre interioare de conectare cu ea, precum și cu noi înșine.

Semnificația lor are legătură directă cu sentimentele, emoțiile și trăirile personale, doar că toate acestea vă recomandăm să le experimentați și descoperiți în cadrul unor sesiuni de art-terapie făcute cu îndrumare, nu doar folosind cărțile de colorat pentru adulți.

 

De Ramona Guran, artist vizual și art-terapeut specializat în metoda Phronetik; tel.: 0731 293 517, e-mail: [email protected]

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top