Now Reading
De ce devenim obsedati de frumusete

De ce devenim obsedati de frumusete

Revista Psychologies

Sa fim sinceri: cine nu-si doreste tinerete si frumusete cat mai mult timp? Dar de ce vrem asta? Ajungem sa ne dorim imposibilul in loc sa cautam alternative la fel de bune?

 

Grecii antici au nenumarate povesti in care frumusetea este centrala. Au inventat o zeita a frumusetii, pe Afrodita, care a facut „cariera“ si dupa cucerirea romana.

Paris era prototipul frumusetii masculine. Narcis s-a indragostit de propria-i oglindire si a platit cu viata un astfel de pacat.

Deci, de ce a fost umanitatea asa de mult preocupata de frumusete? De ce industria de frumusete nu da faliment niciodata? De ce una dintre cele mai profitabile ramuri ale medicinei este medicina estetica?

De ce fetitele invata de la cele mai fragede varste ca frumusetea este un capital pe care ar fi bine sa-l cultive?

De ce brand-urile de beauty au linii de cosmetice dedicate lor, fetitelor? De ce si in cazul barbatilor industria de frumusete capata avant? De ce actritele frumoase si tinere sunt mai bine platite, desi rolurile complexe apartin celor mai in varsta?

De ce inaintarea in varsta se asociaza cu o anumita nostalgie dupa tineretea pierduta? De ce nu invatam sa inlocuim ceea ce pierdem odata cu timpul cu altceva? La fel de intens, de productiv cum sunt tineretea si frumusetea?

 

Avantaje incontestabile

Oamenii frumosi au nenumarate avantaje, pe care cei mai putin daruiti de Natura nu le au. Sunt mai populari, sunt considerati mai inteligenti, sunt mai bine platiti chiar! Detinutii care arata bine, au anumite avantaje la judecata. Serios!

E nedrept, nu? Cu toate acestea, aspectul fizic este important. Exista medii in care e crucial in a obtine ceva: ganditi-va la industria de frumusete, unde, chiar pana la varste mai coapte, femeile se straduiesc sa-si vanda imaginea. Dar asta conteaza si in afacerile cu medicamente, si in mediul financiar.

De ce? Pentru ca suntem supusi efectului de halou. Acest efect spune ca tindem sa judecam o persoana atragatoare ca fiind mai inteligenta sau mai buna la suflet. Proiectam un halou de calitati asupra ei, doar pentru ca este frumoasa.

 

Cateva clipe

Ne sunt suficiente cateva fractiuni de secunda pentru a judeca o persoana drept frumoasa sau urata. Creierul nostru a evoluat sa fie asa de operativ pentru ca frumusetea e semn de sanatate. Omul frumos nu a fost supus la evenimente adverse, care sa-i fi afectat dezvoltarea.

Asta apreciaza creierul nostru in cateva fractiuni de secunda. Avem nevoie sa avem in preajma oameni frumosi, potentiali parteneri cu care sa facem copii frumosi.

La barbati, frumusetea este la fel de importanta ca si la femei. Hormonii sexuali sunt cei care regleaza nivelul de atractivitate.

Testosteronul da maxilarele puternice, pilozitatea faciala. Femeile vor fi atrase de aceste trasaturi care indica dominanta. La femei, barbia mica si sprancenele arcuite, precum si buzele pline sunt semne de estrogen, deci de fertilitate. Creierul nostru apreciaza aceste trasaturi tot in cateva fractii de secunda.

 

Orientarea sexuala si fata

Suntem la fel de buni si in a aprecia orientarea sexuala a cuiva. Abilitatea de a spune daca cineva e gay sau hetero este surprinzator de exacta la oameni.

Nu  intamplator, in ceea ce priveste persoanele homosexuale, este mai utila cand vine vorba sa detecteze alte persoane cu aceeasi orientare. De ce? Pentru ca femeile lesbiene au trasaturi fizice masculinizate, iar barbatii homo sunt ceva mai efeminati.

Nu este o lege, dar, in medie, cam asa se intampla. Psihologii au supus la teste de detectare niste voluntari, care au putut spune cu acuratete orientarea sexuala a cuiva judecand doar dupa ochii si gura acestuia!

 

Dominanta si masculinitatea

Printre primele 500 de companii listate de Fortune 500, se regasesc barbati cu maxilar puternic si cu toate trasaturile faciale marcate de testosteron.

Sunt, in acel top, cei care au ajuns atat de sus pentru ca sunt cei mai competitivi (comportament dat tot de testosteron). Cei care au figura masculina sunt, de asemenea, perceputi ca fiind si mai capabili.

Frumusetea influenteaza inclusiv votul! Shawn Rosenberg, cercetaror la Irvine, a oferit unor oameni, spre apreciere, o figura feminina: prima data aranjata frumos, a doua oara putin mai neglijent prezentata. Femeia din poza a castigat cam 56% din voturi cand era aranjata frumos. Deci, politica este covarsitor influentata de cat de bine arata candidatul.

 

Alina P., 50 de ani – „O persoana este frumoasa pentru ca asa o vad eu“

„Tot timpul am considerat ca sunt cam… nasoasa, fotografiile facute din profil imi confirma de fiecare data chestia asta. Si mai credeam ca am burta, ma tot luptam sa o maschez cumva.

Perceptia este legata si de starea mea interioara. In momentele de suferinta sau de suparare, ma vad destul de dezagreabila, cu nasul mare, cearcane maaari, pielea terna etc.

Apoi m-am impacat cu mine, am avut un fel de reconciliere. Mi-am dat seama ca starea interioara se reflecta pe fata. O stare proasta imi poate deforma perceptia despre mine insami, despre fizicul meu. Acum consider ca frumusetea vine din atitudinea mea fata de mine, de felul in care actiunile mele sunt in consens cu principiile mele.

Azi nu mai cred ca am burta, chestia aia era de fapt o… «fasiuta», despre care cineva mi-a explicat, la un moment dat, ca este normala la o femeie. Cat despre nas, e nasul neamului meu! Il consider un element definitoriu (chiar daca, din cand in cand, ii mai pun gand rau si ma gandesc la o operatie).

Nu mai pun acelasi accent pe frumusetea fizica acum. Vreau ca aceasta sa se contureze dintr-o atitudine pozitiva si intr-un deplin acord intre ceea ce arat si ceea ce gandesc. Adica: fizic, proportiile si naturaletea. Chiar daca o femeie este mai rubensiana ori se apropie vertiginos de anorexie, importante sunt proportiile.

Cineva imi zicea ca femeia cu adevarat frumoasa este cea care este frumoasa dimineata, imediat ce s-a trezit, pana sa apuce sa se spele pe fata, sa se fardeze etc.

Da, exista si femei foarte frumoase care ar putea fi considerate etaloane ale frumusetii, cum ar fi Sophia Loren, Angelina Jolie, Michelle Pfeiffer etc. In interior? Bunatatea, compasiunea, atitudinea pozitiva.

De multe ori, frumusetea interioara nu are un corespondent in plan fizic. Vad chiar o discrepanta: sunt femei mai putin frumoase care, insa, plac prin firea lor. O dau ca exemplu pe Whoopi Goldberg.

Am, insa, si nenumarate exemple de femei obisnuite, normale, necunoscute, care sunt frumoase datorita zambetului, decentei, empatiei; in momentul acesta, imi vine in minte o femeie de serviciu de pe unde am lucrat candva, care din punct de vedere fizic era chiar stearsa, dar imprastia tot timpul in jurul ei o bunatate luminoasa care o infrumuseta.

Si mai este femeia frumoasa, dar rea, rece, careia nu-i putem contesta frumusetea, constienti fiind insa de defectele ei. Exemplu: Naomi Campbell (despre care s-a vorbit ca nu avea o atitudine prea prietenoasa in multe situatii).

Poate ca, pana la urma, frumusetea este de mai multe feluri, depinde ce intalnim. Exista standarde de frumusete fizica, dar chiar si acestea sunt privite cu subiectivism. Exista si aceea de care vorbeam, cea interioara, care nu are nicio legatura cu exteriorul si pe care spunem de multe ori ca o preferam.

Sau poate ca femeile mai putin dotate fizic sa spuna ca adevarata frumusete este cea interioara, ca nu conteaza «ambalajul». Raman la ideea ca o persoana este frumoasa pentru ca asa o consider eu, indiferent de locul pe care l-ar ocupa pe o scala a frumusetii.“

 

De Anca Petrescu

Citeste si:

Tu iti apreciezi propria frumusete?

Imaginea de sine: cum se vad femeile?

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top