Now Reading
Exercitii de deblocare a mintii

Exercitii de deblocare a mintii

Revista Psychologies

Stim cu totii, inspiratia e o muza care, uneori, se lasa greu prinsa. Deadline-urile nu ne ajuta nici ele, presiunea creste proportional, iar blocajele apar inevitabil. Ne auzim de multe ori spunand „sunt in pana de inspiratie“. Ce e de facut atunci?

 

E necesar sa stim, pentru inceput, ca inspiratia, asa cum ne spune si numele, vine de la „a inspira“, deci are legatura evidenta cu interiorul nostru.

De aceea, pana de inspiratie apare atunci cand cautam raspunsuri mai degraba in exteriorul nostru decat in noi insine. Inspiratia presupune sa ne uitam in noi, sa descoperim ceea ce se intampla acolo si sa ascultam, fara etichetare si judecata.

Ce ne blocheaza, de fapt? Trei cuvinte pe care continuam sa ni le spunem adesea: „trebuie“, „urgent“ si „nu e bine“. Asadar, faptul ca ne grabim sa gasim o solutie si ca tindem sa discreditam si sa criticam rapid ceea ce ni se descopera.

 

Exercitiu simplu sa ne rechemam inspiratia – „cele trei inteligente“

Atunci cand simtim ca ne-am blocat, e indicat sa schimbam atmosfera, fie ca asta presupune sa iesim pentru cateva minute afara, fie sa schimbam camera etc., si apoi sa incercam sa ne relaxam si sa ne dam seama de motivele care ne provoaca starea de agitatie.

Pentru a face asta, e necesar sa avem un dialog cu cele trei inteligente ale noastre: cea mentala (ratiunea), cea emotionala (afectul) si cea a instinctului.

Ducand mana la cap, ne vom intreba „Ce ma face sa fiu debusolat si confuz in acest moment?“ si vom incerca sa raspundem cu primele lucruri care ne vin in minte, fara sa judecam ceea ce ne apare: „Imi e foame si vreau sa mananc o portie de cartofi prajiti“ poate fi un raspuns perfect valabil.

Apoi, ne vom pune mana la piept, aproape de zona inimii, si ne vom intreba din nou „Ce se intampla cu mine?“, incercand sa constientizam daca e vorba de frica, oboseala, neincredere etc.

Nu in ultimul rand, vom pune mana pe partea inferioara a stomacului si ne vom intreba instincul „Ce se intampla cu mine?“, in incercarea de a descoperi ce se petrece in interiorul nostru si ce ne impiedica sa avansam.

De fapt, suntem cu adevarat inspirati si creativi atunci cand suntem puternic conectati la noi, la scopurile si valorile noastre.

Atunci cand ne pierdem rabdarea si reactionam la factorii externi, cuvintele celor din jur, o remarca sau o privire pe care o consideram nelalocul ei ne pot face sa ne simtim blocati.

Ajungem astfel sa ne identificam cu ceea ce spun altii despre noi, devenim mai neincrezatori in fortele proprii si ajungem sa credem ca nu meritam ceea ce avem sau ce suntem.

In astfel de momente, pentru a ne mentine inspiratia si a nu ne lasa afectati sau distrasi de energia negativa din jur, e important sa ne dam seama ca suntem speciali si ca avem foarte multe lucruri frumoase de facut in continuare.

E necesar sa nu uitam asta in nicio clipa si sa gasim, in tot ceea ce se intampla in jurul nostru, acele lucruri care ne fac sa vedem un sens mai mare.

 

De: Lilia Dicu, Daring Executive Coach, [email protected]

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top