Now Reading
Joaca și învăţarea

Joaca și învăţarea

jeni-chiriac
joaca-și-învăţarea

Vacanța adesea înseamnă o provocare pentru mulți dintre părinți. Programul încărcat din timpul anului școlar îi poate determina pe copii să „fugă” de responsabilitatea „temelor de vacanță”. În funcție de vârsta copiilor noștri, procesul de învățare, joaca și educația parentală adesea se îmbină în funcție de disponibilitatea și creativitatea părintelui în încercarea acestuia de a fi un bun părinte pentru copilul său.

Cel mai important este să nu transformăm ceva frumos și relaxant în ceva stresant, să ne raportăm la vârsta copilului nostru, la pasiunile lui și la punctele lui vulnerabile sau la ceea ce îi place cel mai puțin să învețe. Pasiunile lui ne vor ajuta să îi „îndulcim” partea din activitatea de învățare care îi place cel mai puțin, prin asocierea celor două tipuri de activități până când cea mai puțin plăcută devine neutră sau plăcută pentru că acum „are sens”.

Dacă avem un copil energic, îmbinăm activitatea statică cu cea dinamică pentru că el are nevoie să descarce din energia fizică: răspundem la întrebări legate de o lecție în timp ce ne dăm mingea unul de la altul, când spațiul ne-o permite. Dacă avem un copil care se plictisește ușor, fie putem să îi menținem interesul folosind metoda recompensei materiale, prin „premii” care îl mențin axat pe sarcini și finalizarea acestora, fie îl obișnuim să asocieze vizual lucrurile despre care învață, fie creștem interactivitatea acțiunii de învățare. De exemplu, dramatizarea unei cărți citite într-o piesă jucată în casă cu personaje construite împreună cu părinții; explicarea fenomenelor învățate prin experimente făcute împreună cu părinții sau la ateliere cu tematică specifică; citirea pe roluri; geografia și excursiile prin țară sau vizionarea unor documentare de călătorii, împreună, în familie etc. Prin excursii, vizite la muzeu sau efectuarea unor diferite experimente, încurajăm învățarea pe teren prin reactualizare, asociere și analogie.

Citește articolul integral în ediția de iunie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top