Now Reading
5 beneficii pe termen lung pentru copiii cu autism care fac terapie logopedică

5 beneficii pe termen lung pentru copiii cu autism care fac terapie logopedică

Revista Psychologies
5-beneficii-pe-termen-lung-pentru-copiii-cu-autism-care-fac-terapie-logopedică

Intervenţia logopedică la copiii diagnosticaţi cu autism aduce numeroase avantaje pe termen scurt şi lung. Ceea ce este însă important, potrivit specialiştilor de la cabinetul de logopedie Priority Clinic, este că specialistul logoped să cunoască metodele de terapie abordate în cadrul tulburării de spectru autist.

Majoritatea micuţilor cu autism întâmpina dificultăţi în ceea ce priveşte atenţia şi comportamentul, de aceea este important ca logopedul să fie la curent cu abordarea în acord cu principiile comportamentale. Intervenţia logopedică nu se realizează doar în timpul orelor de logopedie, ci ea trebuie făcută, în cazul copiilor cu autism, de către toţi membrii echipei, urmând obiectivele fixate de specialist şi integrând metodele la fiecare oră de terapie la care participă copilul. Este foarte importantă şi de dorit şi colaborarea cu părinţii a logopedului, transmiţându-le metode de intervenţie şi tehnici de lucru, astfel încât procesul să-şi atingă scopul într-un mod rapid.

Beneficiile terapiei logopedice efectuate în acest fel apar rapid şi se menţin şi pe termen lung:

  1. Copilul deprinde o bună respiraţie

După o evaluare logopedică, specialistul poate vedea care sunt problemele de pronunţie, de limbaj sau de dezvoltare a vorbirii cu care se confruntă copilul şi, în funcţie de acestea, elaborează un plan de intervenţie, alcătuit din metode şi tehnici specifice. Una dintre cele mai importante este educarea respiraţiei, ce are un rol esenţial în vorbirea fluentă şi clară. Evident că o bună respiraţie este utilă pe tot parcursul vieţii şi nu doar pentru o comunicare eficientă.

  1. Sunt prevenite defectele de pronunţie

În procesul de dezvoltare a vorbirii unui copil cu autism pot apărea mai multe defecte de pronunţie, dacă primele nu sunt înlăturate. Procesul funcţionează pe principiul dominoului, unde dacă o piesă cade, atrage după sine şi alte piese. Corectând la timp anumite deficienţe, sunt mult mai puţine şanse să apară alte defecte de vorbire.

  1. Copilul nu se mai plictiseşte

Logopezii care lucrează cu copiii cu autism ştiu cum să abordeze şedinţele, astfel încât copiii să nu se plictisească. Ei se folosesc, de regulă, de sesiuni scurte, pe care le intercalează cu jocuri şi diverse programe cognitive, astfel încât să nu-i obosească pe micuţi. Copiii sunt astfel ajutaţi să-şi menţină interesul şi să se implice în mod activ, fiindu-le cultivată răbdarea şi atenţia.

  1. Timpul de recuperare se scurtează

Pentru că se lucrează intensiv, având o ţintă precisă procesul de recuperare va fi mai scurt. Însă contează foarte mult implicarea întregii echipe de terapeuţi, precum şi a părinţilor, care trebuie să facă „front comun” pentru recuperarea micuţului.

  1. Înţelegerea expresiilor şi a contextului

Experţii în logopedie de la Priority Clinic sunt de părere că prin terapia logopedică micuţii cu autism sunt ajutaţi şi să înţeleagă expresiile şi contextul, ceea ce le va permite să se integreze mai bine în societate. După cum se ştie, expresiile ocupă o parte importantă din vorbirea de zi cu zi, chiar dacă, aparent, ele nu au nicio logică. Sunt unele expresii („a spăla puţină”, de exemplu) care sunt greu de înţeles de către persoanele cu autism, dar terapia logopedică îi va ajuta să le înveţe sensul corect şi să identifice contextul în care trebuie folosite.

Vorbirea este o parte esenţială pentru construirea relaţiilor şi pentru integrarea în societate a tuturor oamenilor. Beneficiile logopediei la pacienţii cu autism merg mai departe de vorbirea în sine, permiţându-le să aibă o calitate a vieţii mai ridicată.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top