Now Reading
Andreea Marin Banica: Femei care te inspira

Andreea Marin Banica: Femei care te inspira

Revista Psychologies

O stim de la televizor si din actiunile caritabile. Si debutul editorial al Andreei Marin Banica este un act caritabil. „Pretuieste viata“ este un prim album dintr-o serie ce va aparea la editura Tritonic.

Andreea Marin BanicaAndreea Marin Banica

Cuprinde articole si relatarea unor experiente memorabile din perspectiva subiectiva a unei femei inteligente, dedicate filantropiei. Acest volum este menit femeilor si profitul obtinut din vanzarea lui va merge catre mamele atinse de cancer. Cateva amanunte chiar de la autoare.

De ce ati scris aceasta carte? Care a fost motivatia?
–  Punctele de inspiratie pentru aceasta carte – prima din colectia pe care o preconizez numita „Albumele Andreei“ – au fost experienta mea de mama, noua pentru mine, miile de mesaje din partea altor mame care m-au contactat de cand am intrat in „clubul lor“, dar si parcursul meu pe taram umanitar, acasa si in diferi­te colturi ale lumii.

Vreau sa cred ca inca mai pot face ceva, atat cat imi sta in putere, pentru ca lumea noastra de azi sa fie cea in care forta binelui are sanse reale sa cladeasca mai mult decat distrug ipocrizia, libertatea prost inteleasa, ignoranta, minciuna, incultura. Lumea in care fetita mea poate deveni peste timp una dintre femeile educate, echilibrate, libere in gandire, capabile sa schimbe destine in bine. Femei in toata puterea cuvantului pe care le veti cunoaste, pas cu pas, in paginile cartii „Pretuieste viata“.

Ce cautam in paginile unei carti ca „Pretuieste viata“? Sau, mai bine zis, ce gasim?
–  Marturii despre echilibrul care ne lipseste, dar care nu e de neatins. Despre felul in care poti afla in viata tot ce-i mai bun pentru tine – chiar daca nu ti-e dat sa traiesti in huzur – daca-ti ajuti destinul cu vointa, efort in directia buna, eficienta, pasiune, discretie, moderatie, o minte sanatoasa si creativitate. Idei care sa te aduca la impacare cu tine insuti (insati), cu plusurile si minusurile tale, cu trupul si spiritul tau, idei practice care deschid o noua lume pentru tine si te ajuta sa devii prietenul tau cel mai bun.

Mai gasiti interviuri cu Femei in toata puterea cuvantului, pe care am avut sansa sa le intalnesc in ultimii ani, femei remarcabile care, desi sunt mult peste medie prin realizarile lor, stiu cum sa faca sa nu se lase trase de evolutia pe verticala, din necesara stare de echilibru. Femei capabile sa faca singure bani, dar care mai stiu si sa iubeasca, sa simta, sa (se) daruiasca, sa-si faca prezenta de neuitat. Femei care te inspira. Apoi veti mai citi povesti care negresit vor mo­tiva, scrise de oameni pe care ii pretu­­iesc, pentru ca au stiut sa se impotriveasca va­­­­­lului. Sa rupa ritmul. Sa imprime propri­ul tempo, ideile lor proaspete, uneori obraz­nice, indraznete.

Am avut sansa sa primesc un „da“ care ma onoreaza din par­tea tuturor personalitatilor care au acceptat sa scrie pro bono pentru aceasta carte, incantate ca pot pune umarul alaturi de mine pentru a directiona intregul profit generat de „Pretuieste viata“ catre mamele care au nenorocul de a trai o realitate dura: cancerul. Cititorul devine astfel partas la incercarea de a aduce sprijin si alinare, pentru ca asta inseamna pentru mine gestul sau de a cumpara aceasta carte.

Cui se adreseaza acest album?
–  „Pretuieste viata“ este dedicata in pri­mul rand femeilor si mamelor, caci a lor a si fost ideea (dupa ce am nascut, o multime de mesaje au venit catre mine prin scrisori sau pe blog cu intrebari le­gate de proble­matica feminina la ca­­re ma straduiam sa dau raspunsuri potrivite, ma informam atunci cand imi depaseau experienta, iar aceasta carte a insemnat inainte de toate imboldul de a aduna toate ideile benefi ce la un loc). Cu siguranta, insa, ca si un barbat care isi doreste sa-si inteleaga mai bine femeia iubita, fiica sau mama poate ga­­si puncte de por­ni­re pentru discutii constructive in pa­­­ginile cartii, deci jumatatilor noastre le u­rez „bun venit!“.

Departe de a fi o incercare de a-mi descoperi veleitati de scriitor sau de a pretinde ca le stiu pe toate, cartea e bucuria simpla de a-ti impartasi cate ceva din toate cele bune pe care le-am aflat, le-am simtit, le-am trait pe pielea mea si m-au adus, alaturi de lectiile grele de viata, intr-un moment de impacare si de echilibru. „Pretuieste viata“ nu este cartea mea. Eu sunt doar punctul de pornire.

Dar miile de oameni atat de diferiti ca sta­tut, educatie, sensibilitate, mostenire cul­turala, cu­­loare a pielii, oameni de aici sau din colturi nebanuite de lume care au trecut prin viata mea, pe care i-am ascultat cu luare-aminte si m-au lasat in urma lor mai bogata, sunt cu totii coautori, alaturi de oamenii cu har care mi-au acceptat invitatia de a scrie pentru a-ti face tie, cititorule, a­cest dar de intelepciune si experiente, de motivatii conturate de idei benefice, puncte de inspiratie pentru ca tu sa simti ca viata merita traita.

Andreea Marin Banica, Pretuieste viata, editura Tritonic

 

Pretuieste viata, de Andreea Marin Banica
EdituraTritonic, 2009
Primul din seria „Albumele Andreei“. O colectie de 60 de articole pe teme dedicate in special femeilor si mamelor, povesti ale unor femei legendare. Textele sunt scrise de Andreea Marin Banica si invitatii sai, personalitati din medicina, sport, nutritie, psihologie, design, fotografie, cosmetica, educatie, drepturile femeilor, media, business, organizatii nonguvernamentale.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!