Now Reading
Generația Z, depresia colectivă și conștientizarea de sine

Generația Z, depresia colectivă și conștientizarea de sine

Avatar photo

Încep articolul prin a menționa că în căști, pe fundal cântă „all the kids are depressed” de Jeremy Zucker. Nu sunt eu deobicei omul care să asculte lucruri pe care le poți încadra în „mainstream”, însă sunt convinsă că acest cântec este descrierea perfectă a generației Z și extrem de relevant pentru orice persoană la 25 de ani și mai tânără. De ce? Pentru că, în conștiința colectivă a acestei generații s-a instalat și o depresie colectivă. Depresie ce este alimentată de o multitudine de lucruri, absolut definitorii pentru această generație, pe care le vom discuta astăzi.

 

Făcând parte din „bătrânii” Generației Z, fiind la granița dintre Gen Z și Mileniali, pot confirma că această generație trece în timp real prin diferite schimbări culturale, socio-politice, fiind una dintre cele mai conștiente generații. Bineînțeles, toate generațiile vin cu propriile lor schimbări și progrese, însă Generația Z este cea mai doritoare de schimbare, fiind generația care tolerează cel mai puțin nedreptatea, care lucrează colectiv în contrast cu mentalitatea de „fiecare pentru el”, și care preferă să vorbească de problemele care, în generațiile anterioare erau ignorate și tratate ca fiind „probleme pentru oamenii fără ocupație”.

 

Empatia pentru persoanele defavorizate

 

Un lucru pe care l-am văzut în generația mea, pe care îl văd ca pe o virtute și ca pe un blestem, este empatia în masă. Cred că e evident de ce aș considera-o o virtute, dar… de ce un blestem? Pentru că, odată cu conștientizarea problemelor cum ar fi rasismul, sexismul, homofobia, ignorarea sănătății mentale, abuzurile (domestice, la locul de muncă, în familie, etc.), vine și conștientizarea că generațiile din urmă văd aceste probleme ca pe niște lucruri normale și triviale. Așa că, este foarte ușor să te simți neînțeles și singur, ba chiar judecat pentru că, pentru alte generații, lucrurile de care îți pasă sunt „non-probleme”. Însă este normal, pentru că schimbarea n-a fost niciodată ușoară.

 

Traumele transgeneraționale

 

Încă un lucru pe care nicio altă generație nu l-a făcut la nivel colectiv, este ruptul lanțurilor de traume transgeneraționale, muncă continuă ca traumele și rănile lor să nu fie repetate sau date mai departe generației următoare, lucru care este greu de făcut. Mulți decid să se rupă de familie complet, de oameni toxici din viața lor, de locuri de muncă abuzive, lucru care nu doar că e greu de făcut și necesită o putere de caracter uriașă, dar este și de multe ori judecată de către generațiile anterioare, mai ales când vine vorba de familie. Pentru că generație după generație a fost adânc cultivată ideea că „sângele apă nu se face”, sau original din engleză „Blood is thicker than water”. Însă, un lucru pe care îl veți auzi din ce în ce mai des, din partea generației Z este că varianta corectă și completă este „The blood of the covenant is thicker than the water of the womb” (Sângele legământului este mai dens decât apa pântecelui). Însemnând că legăturile pe care ți le alegi pot să fie mai importante decât legăturile de familie. Generația Z nu mai acceptă abuzuri din partea familiei, și acest lucru este judecat de cei cu o generație în urmă. Lucru pentru care din nou, este normal și comun să te simți neînțeles și singur.

 

Conștientizarea lumii din jur și de sine

 

Generația Z este una care nu acceptă că lucrurile „sunt ceea ce sunt”. Lucru bun și rău în același timp. Pentru că, dacă colectiv suntem de-acord că este nevoie de schimbare, atunci suntem cu un pas mai aproape de progres. Însă, până acea schimbare este mai evidentă și există condiții mai bune în general pentru omul de rând… trebuie să acceptăm că lumea e nedreaptă și plină de nereguli… Iar pentru că noi, colectiv, refuzăm să acceptăm asta, este ușor să ajungem într-un punct în care toată generația este acoperită de un nor de depresie… Deoarece alegem să nu mai ignorăm problemele pe care alte generații le ignorau. 

 

Transparența în Generația Z

 

Ultimul motiv pentru care generația aceasta este una dintre cele mai depresive și cu cele mai multe probleme mentale este destul de simplu și la obiect: Transparența! Generația aceasta refuză să bage sub preș emoții reale și probleme ce le acaparează viața, promovând transparența și destigmatizarea problemelor mentale. Nu sunt mai mulți depresivi, pur și simplu o spun. Traumele din copilărie sunt formate tocmai pentru că părinții noștri și părinții părinților noștri și părinții părinților părinților noștri nu au fost niciodată încurajați să își recunoască sentimentele  și problemele, sănătatea mentală fiind taboo. O greșeală pe care Generația Z nu vrea și nu are de gând s-o mai repete. Motiv pentru care sănătatea mentală este în continuă destigmatizare, prin discuția continuă și transparentă pe acest subiect. Lucru foarte înțelept din partea noastră.

 

Deși depresia este omniprezentă în conștiința colectivă a generației Z, am încredere că noi vom reuși să rupem multe lanțuri toxice și să formăm împreună o lume mai deschisă spre înțelegere și spre a cere ajutor fără rușine sau frică de judecată, și pentru asta sunt mândră să fac parte din această generație revoluționară.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top