Now Reading
Niculina Gheorghiță: Terapia IMAGO si psihologie

Niculina Gheorghiță: Terapia IMAGO si psihologie

Avatar photo

Psihologul Niculina Gheorghiță va fi prezent la prima conferință Internațională  IMAGO care va avea loc în perioada 6-7 mai 2023 la hotel Sheraton București. Niculina Gheorghiță este psiholog clinician principal, supervizor, terapeut relațional, prezentator workshop-uri și supervizor IMAGO și terapeut Bowen, Niculina se prezintă ca un om printre oameni „o ființă curioasă, dornică de cunoaștere pentru depășirea condiției umane limitate, pentru accesarea potențialului creator din ființa umană, inspirată de frumosul naturii, vieții în general și autor de cărți de dezvoltare personală si spirituală prin viziunea psihologiei și fizicii cuantice”.

Psychologies: Cum ai ajuns să fii psiholog? Ai visat să fii psiholog?

Niculina Gheorghiță: În 1990, când am terminat liceul, am descoperit scrierile lui Rudolf Steiner care spune că la 14 ani noi primim prin intuiție meseria pe care să o facem cu pasiune, care ne este menită și pentru care avem un har deosebit. M-am gândit la ce preocupări aveam la 14 ani și am realizat că cei apropiați, colegii, vecinii veneau către mine să-mi povestească trăirile lor interioare și „ofurile” lor existențiale. Am dedus că asta este ceea ce mi-ar plăcea să fac până la 100 de ani. Am început studiile la o facultate tehnică, apoi am continuat cu studiile la facultatea de Științe ale educației la secția de Psihologie din Iași. Acum realizez conștient că într-adevăr asta este menirea mea în dimensiunea profesională și ca împlinire socială umană.

Ce rol a avut în formarea ta ca om și terapeut contactul cu metoda Bowen?

N. G.: Am aflat de această metodă când o clientă a mea, cu care făceam terapie psihologică, a venit la o ședință foarte luminoasă, relaxată și cu chef de viață. Am întrebat-o ce i s-a întâmplat și mi-a spus că a beneficiat de o terapie care se numește bowtech: am înțeles atunci că această terapie reușise să o aducă la acel echilibru la care noi munceam în cabinet de ceva timp. Curioasă, am început să citesc tot ce exista pe internet despre Bowen: după 3 zile m-am înscris la curs și după 2 săptămâni era deja o grupă unde am fost admisă. Se fac 16 ani de când practic această terapie cu mare succes, iar specializarea corp-minte-bowen (care este o metodă de descoperire și integrare a traumelor) îmi aduce mari satisfacții mie ca psiholog și ca om, iar clienților mei le este de folos pentru accesarea, acceptarea și integrarea trecutului. Este o metodă pe care o practic cu succes cu cei care nu reușesc să acceseze experiențele trecute doar prin metodele psihoterapiei. Bowen este o metodă terapeutică de mare folos pentru susținerea celor care au nevoie.

A vindeca este un dar divin, este o tehnică, este rolul unei experiențe umane? Ce practici în cabinet?

N. G.: În practica mea de peste 30 de ani în lucrul cu oamenii am descoperit că „omul în suferință se poate vindeca prin starea lui de implicare și prezență”. Noi ca terapeuți sau specialiști doar îl putem susține cu atenția, energia noastră psihică și emoțională. Vindecarea apare prin empatie. Din punctul meu de vedere, atunci când noi, ca terapeuți, manifestăm empatie pentru cel aflat în cabinet, indiferent ce situație are, îl susținem să se vindece. Vindecarea este rodul unei experiențe personale în conectarea noastră cu ființa noastră interioară (divină), cu implicarea unei persoane susținătoare care ne dăruiește din timpul, atenția și energia sa.

În cabinet practic mai multe tipuri de terapie psihologică unde sunt formată ca specialist (evaluare psihologică prin teste acreditate, terapie EMDR, terapie relațională IMAGO, psihoterapie integrativă, experiențială – terapia unificării, terapie corp-minte-bowen). De asemenea fac scanări cu aparatele de scanare a profilului de personalitate, a inteligențelor multiple și a profilului energiei fizice, psihice și mentale MindMi și Biowell.

Ce poți învăța și ce nu poți învăța despre vindecare dintr-un curs?

N. G.: Într-un curs poți afla partea teoretică despre vindecarea diverselor experiențe blocate sau neintegrate, însă practica de după curs face diferența. Cei care participă la cursurile de dezvoltare personală pe care le-am creat află partea teoretică și primesc instrumente de lucru potrivite pentru etapa de lucru în care sunt. Însă partea de vindecare este o experiență interioară personală care poate apărea după 3 zile de practică cu instrumentele de la curs – sau după 1 an sau chiar după 5 ani, în funcție de cât de multă implicare prin prezență, atenție și energie a investit cel care are nevoie de vindecare.

Cum sunt clienții tăi în terapie? Cum ajung la tine?

N. G.: Clienții mei în terapie sunt români din diverse medii și locuri de pe această planetă, cu diverse situații emoționale, mai grave sau mai puțin grave, oameni care au nevoie de susținerea mea. De peste 20 de ani primesc clienți cu recomandări; în ultimii 3 ani, de când cu pandemia, vin doar cei care inițial urmează cursul susținut de mine cu tema: Regăsirea puterii interioare.

Ce este și cum funcționează pentru tine terapia IMAGO?

N. G.: Pentru mine terapia IMAGO este ca o magie. Mă fascinează – exact ca și terapia Bowen – pentru că în timpul terapiei se lucrează la nivelul câmpului cuantic al tuturor participanților (clienți și terapeut). Se creează un efect de transformare substanțial, ceva ce cu mintea noastră umană limitată nu putem vedea și înțelege, însă simțim și imediat trăim diferența între ce se întâmpla înainte și ce se întâmplă după terapie. În 2023 avem șansa participării la Conferința Internațională IMAGO din 6-7 mai 2023, unde suntem câțiva specialiști în terapia IMAGO cu destulă practică la activ, care vom putea aduce mai aproape de participanți misterul terapiei IMAGO.

Ai avut sau ai mentori?

N. G.: Mentorii mei au fost cărțile și autorii care m-au inspirat: psihologul Florence Schovel Shinn, Rudolf Steiner, O. M. Aivanhov, Scarlat Demetrescu, Ștefan Odobleja, Ramtha, Harville Hendrix și Helen, John Gottman, Dr. Daniel Amen, Dr. Daniel Siegel.

Simți că ești percepută ca un mentor?

N. G.: Despre cum mă percep oamenii nu știu, însă, le transmit tuturor că eu nu sunt un mentor, ci doar expun experiențele mele personale cu ceea ce am creat eu sau m-au inspirat autorii mai sus menționați.

În viață și expunerile mele mă ghidez după un principiu: dacă un om poate ceva, orice alt om poate, doar să vrea. Și asta cred că-i inspiră pe oamenii care ajung in realitatea mea.

Cât de util este să separi ceea ce ține de spirit de ceea ce ține de corp, pe de o parte, și ce ceea ce ține de minte și suflet, pe partea cealaltă? Sau cât este de păgubitor?

N. G.: Din punctul meu de vedere nu le poți separa, oricât ar dori cineva: spiritul deține energia vieții, chiar dacă nu-l vedem cu ochii fizici, este acea parte imaterială care ne mișcă spre experiențele necesare evoluției umane și spirituale.

Hipocrate spune: nu poți vindeca partea fără întreg. Dacă omul se percepe pe sine ca întreg și este susținut de specialiști să se vadă așa, are mari șanse să se auto-vindece. Însă, din punctul meu de vedere, după 30 de ani de experiențe în acest domeniu, nu poți vindeca o parte fără să lucrezi cu toate părțile asociate experienței ca ființă umană.

În orice vorbesc, practic sau creez, am integrat și unificat toate aceste 3 dimensiuni corp-minte-spirit. În terapia IMAGO se lucrează pe toate aceste dimensiuni, iar la conferința care va avea loc în câteva zile vom afla multe din aceste aspecte de acceptare, empatie și integrare a trecutului pentru a putea trăi în prezent, aici și acum.

Ce ar trebui să știe în primul rând un părinte proaspăt?

N. G.: Că viața lui după apariția copilului nu va mai fi niciodată ca înainte. Așa că recomand să se înarmeze cu multă răbdare, blândețe și acceptare atât pentru el, pentru membrii familiei cât și pentru copilul nou venit.

Mama e bine să se odihnească și să se hidrateze atunci când poate. Să lase curățenia și controlul asupra mediul înconjurător și să se focuseze pe ea, ca să poată fi aptă pentru micuțul nou venit, atunci când are nevoie de ea.

Tata să-și facă menirea de a susține mama și copilul, de a le oferi hrana și confortul necesar, să lase vechile medii unde ieșea înainte și, cel puțin în primul an, optim până la 3 ani, să fie mereu pe fază pentru femeia și copilul lui.

Pentru amândoi, e important să știe Dialogul IMAGO, pentru a putea comunica mai întâi unul cu altul, părinții între ei, și apoi pentru a comunica cu copilul la momentul potrivit.

Cititorii pot învăța și apoi exersa dialogul IMAGO la Conferința IMAGO din România, 6-7 mai 2023, din București.

Ce ar trebui să știe în primul rând un părinte de adolescent?

N. G.: Că între 12-21 ani copilului începe să-i crească creierul – așa cum spune dr. Daniel Siegel. Este o perioadă de mari transformări cerebrale, unele  mai confortabile, unele mai puțin, atât pentru adolescent, cât și pentru părinții săi. Are nevoie să se simtă auzit, văzut, acceptat, simțit și iubit de părinții săi. În funcție de manifestarea acestor atitudini adolescentul va deveni un adult echilibrat mental și emoțional sau mai puțin echilibrat.

Prin Dialogul Părinte Copil – o tehnică din terapia relațională IMAGO – părintele va putea să-l susțină pe adolescent să se simtă auzit (Oglindirea), văzut (Validarea) și simțit (Empatia). Astfel adolescentul poate trece această etapă în care se va forma ca Om echilibrat mental și emoțional pentru etapa de maturitate de după 24 de ani. Părinții care nu reușesc să aibă disponibilitate emoțională, fizică și mentală pentru transformările cerebrale ale adolescentului ar trebui să pună deja bani deoparte pentru dezvoltarea lui personală din viitor.

Ce ar trebui să știe în primul rând un adolescent?

N. G.: Că trece printr-o perioadă de transformări cerebrale în care are mare nevoie de susținerea părinților. Este bine să afle cum se formează gândurile, cum apar emoțiile, cum se creează relațiile de socializare și intimitate, cum poate să-și aleagă acea profesie unde să-și manifeste pasiunea care îi va înnobila munca și cum să-și creeze viața cu inima ușoară.

E bine să învețe dialogul IMAGO pentru a putea comunica părinților despre stările lui interioare, pentru a-și comunica frustrările, aprecierile, dorințele și nevoile într-un cadru securizant și eliberator.

Dialogul intențional sau IMAGO este un dialog care are 3 pași distincți si anume:

  • Oglindirea, prin care transmiți celuilalt personaj implicat în dialog – TE AUD;
  • Validarea prin care transmiți celuilalt personaj implicat în dialog – TE VĂD;
  • Empatia prin care transmiți celuilalt personaj  implicat în dialog – TE SIMT.

Prin aplicarea acestui dialog poate trece ușor peste această etapă, în armonie și siguranță în familie.

Ce ar trebui să știe în primul rând o femeie care vrea să trăiască iubirea?

N. G.: Că interiorul creează exteriorul. Din punctul meu de vedere când va conține iubirea în interior ca o convingere din subconștient o va primi și din exterior cu ușurință.

Ce rol mai are în societatea contemporană și pentru sufletul contemporan ideea de romantică de „suflet pereche”?

N. G.: În zilele noastre, prin terapia relațională IMAGO am descoperit că această idee cu sufletul pereche este un mit. Felul în care primim iubire depinde de felul cum am internalizat acest concept în copilărie, prin experiențele avute; atragem un partener care conține toate caracteristicile părinților noștri (îngrijitorilor noștri) din mica copilărie (7-12 ani). În special caracteristicile negative sunt cele care predomină în alegerea partenerului de cuplu. Descoperind acest principiu de funcționare a relațiilor, femeilor le va fi mult mai ușor să lucreze cu ele, ghidate de un specialist IMAGO prin workshop-urile susținute prin conferința IMAGO sau organizate în timp prin țară.

Ce pregătești pentru conferința care se apropie?

N. G.: Pentru conferința IMAGO pregătesc un workshop cu tema: Spațiul dintre noi – depozitul de bine, unde voi expune elementele acestui spațiu care împreună înseamnă Noi. Voi expune câteva metode de optimizare a acestui spațiu sacru, astfel încât atunci când un partener din cuplu are nevoie de informații, energie și susținere să se poată ajuta cu ce este deja pus în acel spațiu.

Voi aduce mai multe informații pentru a înțelege la nivel cognitiv și logic ceea ce este invizibil în acest spațiu.

Elucidăm deci câteva elemente care sunt mister pentru ceilalți însă certitudine în practica terapiei Terapia IMAGO.

Vă așteptăm cu drag la prima conferință Internațională  IMAGO care va avea loc în 6-7 mai 2023 la hotel Sheraton București. Până atunci, zile minunate!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top