Now Reading
Cum sa fii mai naturala intr-o relatie de cuplu

Cum sa fii mai naturala intr-o relatie de cuplu

Revista Psychologies

A fi autentica intr-un cuplu are efecte pozitive nu numai asupra relatiei, ci si asupra ta, ajutandu-te sa te dezvolti. Iata care sunt pasii pe care ii poti face.

 

Ecuatia autenticitatii

Autenticitatea iti permite sa ajungi la intimitate si sa construiesti un cuplu care sa poata rezista pe viitor in fata unor momente mai dificile.

La nivel personal, iti ofera beneficiul seninatatii, al participarii cu deschidere si curiozitate la experientele prezente.

La polul opus, inautenticitatea poate aduce cu sine multe neajunsuri, cum ar fi lipsa unei comunicari reale, a intimitatii emotionale, o relatie construita pe nisipuri miscatoare, existand riscul ca acest edificiu sa se surpe la un moment dat.

Daca ar fi sa stabilim o ecuatie a autenticitatii intr-o relatie, am putea spune ca aceasta este: autenticitate = sinceritate + prezenta “aici si acum” + comunicare.

In plus, am putea sublinia ca empatia si respectul fata de partener sunt imperios necesare in procesul comunicarii.

 

Rolul sinceritatii

Sinceritatea este un element esential intr-o relatie si impartasirea reciproca a trairilor profunde duce la consolidarea relatiei si aduce satisfactie in cuplu.

Spune-i partenerului ceea ce gandesti si ce simti, ceea ce iti doresti, fara insa a-l rani, tinand seama de emotiile lui, respectandu-i opiniile si alegerile.

Priveste sinceritatea si dintr-o alta perspectiva: fii sincera si cu tine insati si, astfel, eliminand mastile, seninatatea poate fi mult mai usor de atins pentru tine.

Daca sunt momente in care esti cuprinsa de emotii puternice precum furie, vinovatie sau panica, nu nega existenta acestora, ci priveste-le ca pe un semnal de alarma.

Fii atenta la ceea ce a declansat aceste emotii si vezi ce ai putea face pentru a le scadea intensitatea. Noi suntem persoanele responsabile pentru emotiile noastre!

 

Bagajul emotional si tiparele

Acorda-ti timp si reflecteaza asupra bagajului pe care-l aduci tu in relatia de cuplu, asupra acelor aspecte pe care le aduci tu din propria copilarie, din relatiile tale cu persoanele semnificative.

De exemplu, daca in copilarie parintii te-au investit cu rolul de parinte pentru fratele mai mic, iti poti asuma rolul de mama sau salvator pentru partener.

Un alt obstacol in calea autenticitatii poate fi reprezentat de proiectii. Astfel, daca proiectezi in cuplu imaginea unor persoane semnificative din copilaria ta, atunci nu poti realiza un contact autentic cu partenerul.

De asemenea, observa cu atentie ceea ce nu-ti place la partenerul tau. Nu cumva este vorba despre un aspect al umbrei tale, o caracteristica a ta pe care o negi, pe care nu ai integrat-o inca?

De exemplu, nu-ti place agresivitatea partenerului tau, dar tu insati esti in anumite momente agresiva sau aceasta agresivitate ia o alta forma, cum ar fi impotriva propriei persoane.

Acest lucru se intampla atunci cand esti foarte critica si necrutatoare fata de tine, fata de greselile tale.

Recunoasterea, retragerea proiectiilor si integrarea acelor caracteristici pe care ti le-ai negat initial, iti permit apoi sa-ti vezi partenerul asa cum este el in realitate, sa-l accepti si sa creati o intimitate emotionala mai mare.

 

Convingerile personale

In relatia voastra poti aduce si anumite credinte absolutiste, de genul “trebuie”, atat in ceea ce te priveste pe tine, cat si in ceea ce-l priveste pe partener (“trebuie sa fiu partenera perfecta”, “trebuie sa nu ne certam”, “trebuie sa fie intotdeauna atent cu mine”), care duc la erodarea relatiei.

Inlocuieste-l pe “trebuie” cu “ar fi de preferat” si elimina cuvintele impovaratoare, care pun presiune pe tine si pe partener, cum ar fi “perfecta” sau “intotdeauna”.

Dupa ce ai constientizat existenta acestui bagaj, lasa deoparte poverile si fii deschisa catre experienta relatiei tale de cuplu “aici si acum”.

 

Zona de negociere

Odata ce esti intr-o relatie, nu te astepta ca partenerul sa stie care sunt nevoile tale, nu presupune ca el stie deja ceea ce-ti doresti.

Povesteste-i despre nevoile tale si, daca ai anumite frustrari, spune-i cu tact care sunt acestea formuland apoi dorintele din spatele lor.

Foloseste mesajele de tipul “Eu…”, care presupun asumarea responsabilitatii, nefiind acuzatoare si critice precum mesajele de tipul “Tu….”.

Fii realista, admitand faptul ca intr-o relatie exista atat comportamente impartasite, cat si comportamente autonome si aloca timp si energie si atat pentru lucrurile care va fac placere amandurora, cat si pentru acelea care-ti fac tie placere.

De asemenea, nu renunta la valorile tale, jertfind totul pe altarul dragostei! Discutati despre valorile fiecaruia, si eventual reganditi-va valorile impreuna.

 

Comunicarea constructiva

Comunica in mod real cu partenerul, acordand atentie comunicarii verbale, paraverbale (ton, accent, volum etc), nonverbale (mimica, gestica, postura corporala), dar si ascultarii active. E important ca mesajele verbale sa fie congruente cu cele paraverbale si nonverbale.

Cum ar fi sa-i spui partenerului: “Nu-i nimic daca ai stat mai mult la serviciu si nu mai ajungem la petrecerea prietenei mele! Asta e!”, pe un ton ridicat si cu o privire ucigatoare?

Ai intotdeauna in vedere doua aspecte foarte importante privind procesul comunicarii: faptul ca este imposibil sa nu comunici, precum si faptul ca nu poti lua inapoi mesajul dupa ce l-ai transmis!

De asemenea, fii atenta si la eventuale mesajele duble, cum ar fi: ii spui ca-ti doresti sa petreceti cat mai mult timp impreuna, dar te implici cu frenezie in alte activitati, cum ar fi activitatea profesionala sau cresterea copiilor, fugind in acest fel din relatie.

Autenticitatea in relatie iti permite sa fii participanta activa la aceasta calatorie in doi, sa valorizezi momentele frumoase, sa gasesti solutii pentru depasirea obstacolelor, sa cresti la nivel personal si sa ai o relatie de cuplu implinita.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut

Tel.: 0745.089.985

[email protected]

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top