Now Reading
Cum gestionăm emoțiile negative: 3 soluții care chiar funcționează

Cum gestionăm emoțiile negative: 3 soluții care chiar funcționează

Revista Psychologies

Peste tot în jurul nostru vedem numai rău. Urmărim știri negative. Vedem orașe distruse, familii despărțite, copii ascunși cu zilele într-o stație de metrou, oameni nevinovați care-și pierd viața zilnic. Binele pare plecat momentan. În astfel de vremuri, emoțiile negative preiau controlul asupra minții noastre. Rând pe rând, de doi ani încoace, ne afectează pandemia, îmbolnăvirile, schimbările, restricțiile. Urmează războiul. Pierderile de vieți omenești. Totul e cumplit de nedrept. Simțim neputință, nesiguranță, și alte multe „ne-”, în fiecare zi.

Mintea noastră este captivă în prezent, dar fără să ne bucurăm de el. Suntem blocați. Ne-am pus pe „hold” planurile, țelurile, proiectele. Simțim teamă, frică, ne simțim vulnerabili.

În această perioadă, este aproape imposibil să facem loc emoțiilor pozitive. Nu știm cum să ne „dresăm” mintea și să ne ajutăm creierul să facă față provocărilor emoționale. De fapt, nici măcar nu trebuie să fie vorba de înlocuirea emoțiilor negative cu cele pozitive. Acest lucru este imposibil. Trebuie să rămânem ancorați în realitate, dar fără să ne lăsăm copleșiți de anxietate, stres și gânduri negative. De fapt, ceea ce trebuie să facem este să ne focusăm pe găsirea echilibrului emoțional. Adică să conștientizăm micile bucurii ale vieții, să fim recunoscători, să ne bucurăm de ele. Un ghiocel înflorit. O ceașcă de cafea aromată. O cină în familie. Un zâmbet de copil. Un soare de primăvară. O mână întinsă cuiva în suferință.

Avem nevoie să ne reducem nivelul de stres, să ne relaxăm, să dormim bine, să ne concentrăm asupra sarcinilor din timpul zilei. Avem nevoie să ne echilibrăm emoțional.

Cum? Prin cărți & mindfulness

Mindfulness – Ellen Langer, Mindfulness urban – Gaspar Gyorgy, Mindfulness pentru anxietate – S. Orsillo ori Mindfulness pentru vindecare – J. Kabat-Zinn sunt doar câteva dintre cărțile potrivite pentru cei care vor să afle mai multe despre această tehnică. Dar în oferta editorială a Libris.ro, găsiți zeci de titluri despre Mindfulness, ba găsiți chiar și De ce Mindfulness este mai bun decât ciocolata.  Toate aceste cărți ne pot ajuta să descoperim că dincolo de emoții și gânduri negative, există speranță, creștere, relaxare, și bine.

Libris

Mindfulness înseamnă acceptarea gândurilor și emoțiilor, ca parte din noi, fără să ne simțim vinovați pentru ceea ce simțim, fără să le împărțim în bune și rele. Și dacă simțiți că nu reușiți să rămâneți calmi în fața stresului, vă spunem noi că există o serie de workshopuri și ateliere private menite să ne îmbunătățească stilul de viață, să ne învețe cum să dormim bine, cum să ne bucurăm de prezent, care ne învață tehnici de yoga și meditație, necesare în echilibrarea emoțională.

Relaxare activă

Complice

Cum ar fi Workshop Antistres, un atelier ce poate fi achiziționat de pe Complice.ro – magazin de cadouri experențiale. Mindfulness-ul este un antidot împotriva stresului, anxietății și depresiei. Ne ajută să ne concentrăm pe lucrurile frumoase din jurul nostru, să ne conștientizăm, acceptăm și procesăm emoțiile. Tot pe Complice.ro veți găsi workshopuri private pentru îmbunătățirea calității somnului, alături de Mircea Nicoară. Cadoul – pentru tine sau pentru cineva care are nevoie de relaxare și gestionarea somnului – conține o sesiune online de evaluare personalizată a calității somnului și a rutinelor zilnice care influențează somnul și trei sesiuni online suplimentare în cadrul cărora se vor oferi soluții pentru îmbunătățirea calității somnului pe baza evaluării personalizate.

Poți alege și relaxarea activă, cum ar fi prin AirYoga sau pe terenul de tenis. Tehnicile de relaxare activă din aceste cursuri și cadouri experiențiale din portofoliul Complice.ro reprezintă o variantă ideală pentru a te elibera de tensiunea  acumulată de-a lungul unei perioade, dar și de a-ți îmbunătății tonusul”, spun complicii-furnizori de experiențe inedite. Poți combina aceste sesiuni cu masaj de relaxare și aromaterapie.

Știința din spatele frumosului

Floria

A, și vă mai spunem că din punct de vedere psihologic, buchetele de flori ori aranjamentele florale ne ajută să reducem nivelul de stres, anxietate, dar asta cred că știați deja. În prezența florilor devenim mai buni și mai optimiști. Este de altfel dovedit științific că florile ne aduc zâmbetul pe buze.

Universitatea Rutgers a efectuat recent un studiu comportamental de 10 luni care a explorat legătura dintre flori și satisfacția vieții. Descoperirile lor arată că florile sunt un moderator natural al stărilor de spirit și au efecte pozitive puternice asupra sănătății emoționale. Toți participanții la studiu, din fiecare grupă de vârstă, și-au exprimat entuziasmul când au primit flori. Reacțiile au inclus surpriza, fericirea autentică și recunoștința. Participanții la studiu au raportat că se simt mai puțin deprimați, anxioși și agitați după ce au primit flori.

Și culorile joacă un rol esențial în relaxare. Leatrice Eiseman, director executiv al Pantone Color Institute spune că „răspunsul nostru la culoare este intens emoțional, iar florile pot fi un catalizator pentru sentimente care stimulează mai mult decât simțurile noastre de vedere și miros”. Așadar alege flori în culori pastelate, bleu, roz, nuanțe de verde, alb sau lila pentru a favoriza instalarea calmului.

Florile, aliatul tău în relaxare

Așadar, dacă vrei să te relaxezi, să-ți reglezi anxietatea prin respirație sau pur și simplu să te inspiri din delicatețea lor, cumpără sau comandă flori săptămânal. Sau creează-ți o mică grădină pe balcon. Dacă te-am inspirat, florile de pe Floria.ro sunt livrate în cel mult două ore de la confirmarea comenzii. Nu doar în București, ci și în cele mai multe orașe din țară.

În concluzie, când aveți o zi grea, deschideți o carte, meditați, respirați adânc parfum de flori și petreceți în liniște 10 minute. Aceste gesturi simple fac adevărate minuni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top