Now Reading
Trei moduri în care sportul acționează asupra psihicului tău, influențându-l pozitiv

Trei moduri în care sportul acționează asupra psihicului tău, influențându-l pozitiv

Încă din antichitate, sportul a fost promovat ca stil de viață, fiind binecunoscut pentru oricine dictonul latin „Mens sana in corpore sano”, care subliniază importanța acestuia pentru sănătatea noastră. În primul rând, prin sport se îmbunătățesc și se intensifică activitățile din organismul uman, precum circulația sângelui, respirația sau schimburile de substanțe hrănitoare la nivelul celulelor. În același timp, sportul contribuie la îmbunătățirea vasodilatației și la creșterea aportului de oxigen pe calea sângelui, precum și la micșorarea riscului de boli psihice, îmbunătățirea memoriei și asigurarea unei bune funcționari a creierului. Dacă vrei să afli mai multe despre influența sportului asupra psihicului uman, ne-am gândit să îți venim în ajutor cu 3 argumente de necontestat și utile pentru îmbunătățirea calității vieții de zi cu zi.

  1. Sportul  îmbunătățește calitatea activității sistemului nervos

Sportul contribuie la buna funcționare a sistemului nervos și are un rol important în creșterea fluxului de sânge și a nivelului de oxigen în anumite zone cerebrale unde se formează celule nervoase noi și unde sunt reparate celulele nervoase afectate de suprasolicitarea intelectuală și emoțională. Alte rezultate ale studiilor realizate până acum au evidențiat faptul că efectuarea exercițiilor cardio-respiratorii are și alte efecte bune asupra creierului, împiedicând pierderea de materie albă și cenușie care are loc odată cu procesul de îmbătrânire. De asemenea, s-a constatat că exercițiile fizice aerobice au avut un rol semnificativ în îmbunătățirea memoriei, a puterii de concentrare și a atenției, precum și în viteza de procesare a informațiilor. În vederea  protejării activității cerebrale, specialiștii în domeniu recomandă efectuarea de exerciții fizice moderate, zilnic, timp de 20 minute. Indiferent de sporturile pe care alegi să le practici, acestea sunt binefăcătoare la orice vârstă și, mai ales, în cazul persoanelor cu un stil de viață sedentar.

  1. Sportul reduce insomnia

Cei care practică sport au un somn mai bun calitativ față de cei care nu fac niciun fel de exerciții fizice. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiști din cadrul Fundației Americane de Studiu al Somnului ca urmare a efectuării unui studiu pe 1.000 de persoane, analizate în funcție de tipul de activitate fizică realizat, de la mișcările fizice ușoare (cum ar fi mersul pe jos), moderate (fitness) și intense (alergatul, ciclismul, sporturi de performanță). Din punct de vedere științific, somnul este împărțit în patru cicluri, fiecare stadiu de somn având o perioada de circa 90 minute, somnul profund fiind predominant în prima parte a nopții. Melatonina, numită și „hormonul de somn” este produsă în special de glanda pineală din zona creierului, producția acestui hormon fiind strâns legată de momentul zilei și cantitatea de lumină la care omul este expus, acest hormon fiind responsabil de reglarea somnului. Melatonina împreună cu alți hormoni produși de creier, respectiv serotonina (numită și „hormonul fericirii”) și endorfinele ajută la obținea unui somn de calitate și la regenerarea întregului organism, iar sportul are un rol direct în creșterea producției acestor substanțe produse de creier, potrivit cercetărilor recente.

  1. Sportul reduce stresul și depresia

S-a constatat că sportul și activitățile recreative care au la bază exerciții fizice pentru mâini au efecte antistres și antidepresive, deoarece, la nivelul creierului, ariile în care sunt procesate informațiile legate de mâini ocupă o suprafață mare și sunt strâns conectate cu cele ale procesării recompenselor. De asemenea, exercițiile de tip cardio, care ajută la eliberarea hormonilor fericirii, în special ai endorfinelor, creează o stare de bună-dispoziție și de mulțumire care determină persoanele respective să se deconecteze de la griji, stres, anxietate sau stări depresive. Totodată, sporturile de echipă implică socializare și empatie, studiile recente arătând că, în aceste situații sportive, creierul produce neuroni noi, importanți în procesul de învățare și adaptare la interacțiuni noi. La fel se întâmplă și în cazul persoanelor care merg pe jos în ritm alert. După câteva luni, producția de neuroni a acestora s-a îmbunătățit semnificativ, la fel ca și activitatea cerebrală.

Sportul este, astfel, un medicament optim pe termen lung, a cărui acțiune contribuie la îmbunătățirea funcționarii creierului și la menținerea unei bune stări psihice.

Sursa foto:

https://www.pexels.com/photo/people-in-gym-685534/

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top