CITESTI ACUM
Cartea si filmul la Polirom

Cartea si filmul la Polirom

Revista Psychologies

colectia Cinema, editura Polirom


Doi dintre cei mai apreciati critici de film ai momentului, Alex. Leo Serban si Andrei Gorzo, deschid cea mai recenta colectie a Editurii Polirom – CINEMA.

Joi, 9 aprilie, la ora 18.00,
Alex. Leo Serban isi lanseaza volumul 4 decenii, 3 ani si 2 luni cu filmul romanesc, la Sala de Lectura a Teatrului ACT (Calea Victoriei nr.126, etaj 2). Vor conversa, alaturi de autor: Luminita Gheorghiu, Andrei Ujica si Razvan Radulescu. Maria Dinulescu va citi un fragment din carte.

Vineri, 10 aprilie, la ora 18.00,
Andrei Gorzo isi lanseaza cartea de debut Bunul, raul si uritul in cinema, la Libraria Carturesti Verona. Vor vorbi despre carte Mihai Iovanel si Razvan Penescu.

4 decenii, 3 ani si 2 luni cu filmul romanesc, Alex. Leo Serban, editura Polirom


Alex. Leo Serban
revine dupa volumul din 2006, De ce vedem filme. Et in Arcadia Cinema, cu o carte dedicata in intregime filmului romanesc.

„Volumul de fata contine mai tot ce am scris despre filmul romanesc – de la primul text din anii ’80 (despre serialul Lumini si umbre) si pina la discutia cu A.O. Scott, la cald si la Cannes 2008, despre Boogie. Lipsesc textele despre Lucian Pintilie (deja aparute in Dietetica lui Robinson) si un eseu despre Iacob, scris la-nceputul anilor ’90 si ingropat in defuncta publicatie „Film“.

Nu sint numai cronici sau eseuri; sint si scrisori (in general de protest), dialoguri, monologuri, portrete, regrete, pagini de jurnal. Actiuni si reactiuni. Castele de nisip si valuri – noi, vechi… Tot ceea ce stimuleaza un critic, maturat de tot ceea ce-l enerveaza. Este cartea unor atitudini mai mult decit a unor certitudini.“
Alex. Leo Serban

Alex. Leo Serban este critic de film, jurnalist, traducator si artist vizual.
–  A semnat traduceri, eseuri, poezie si proza in numeroase publicatii culturale romanesti (Secolul 20, Secolul 21, Contrapunct, Romania literara, Luceafarul, Litere, arte, idei, Caiete critice, Euphorion, Vatra, Balkon – Idea) si straine (Cover Magazine, SUA).
–  A facut parte din Asociatia Criticilor Romani – UCIN, din care s-a retras in 2002. In perioada martie 2005-septembrie 2006 a realizat emisiunea de cultura vizuala Fotograme de pe TVR Cultural.
–  A mai publicat volumul Dietetica lui Robinson (2006).
–  La Editura Polirom a mai publicat De ce vedem filme. Et in Arcadia Cinema (2006).

Bunul, raul si uratul in cinema, Andrei Gorzo, editura Polirom

Andrei Gorzo debuteaza editorial cu acest volum si ofera cititorilor comentarii pe marginea celor mai importante filme care au rulat in ultimii ani pe marile ecrane din Romania.

„Cum functioneaza filmele? Daca le vezi asa cum trebuie – adica la cinema, fara intreruperi – filmele ti se intimpla. Intimplarile din ele raman intiparite in programul zilei tale, undeva intre celelalte intimplari pe care le-ai trait si cele pe care le vei visa la noapte.

Nici cartile (care necesita operatia de transformare a cuvintelor in imagini si intimplari), nici teatrul (unde ti-e mai greu sa pierzi constiinta civilizatoare a faptului ca urmaresti un joc), nici muzica pop (extrem de puternica, dar fara bonusul acela al puterii continute in fapte, intimplari si personaje; si apoi, filmele contin si muzica), nici macar evenimentele sportive (din nou, elementul acela de joc, care nu dispare cu totul, oricit de mare ar fi investitia ta emotionala) nu ti se intimpla in felul asta, la intensitatea asta.

Poate ca si de-aici vine vorba ca oricine e critic de film: cine sa stie mai bine ca tine ce ti s-a intimplat?“
Andrei Gorzo

Andrei Gorzo este critic de film si traducator.
–  Are rubrici permanente in Dilema Veche si 24 fun.
–  A publicat articole si eseuri in Lettre internationale, Academia Catavencu, Observator cultural, Esquire etc.
–  Este asistent universitar, doctorand la Facultatea de Film din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, selectioner al Festivalului International de scurt si mediumetraj NexT.
–  Modereaza intilnirile lunare ale cineclubului NexT.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!