Now Reading
Cum scapi de stresul în trafic: 5 idei ca să conduci fără teamă

Cum scapi de stresul în trafic: 5 idei ca să conduci fără teamă

Revista Psychologies
cum-scapi-de-stresul-în-trafic-5-idei-ca-să-conduci-fără-teamă

Şofatul este pentru toată lumea, orice ar spune unii participanţi la trafic, care ar prefera să aibă şoseaua doar pentru ei, ca să poată călca acceleraţia la maximum fără să-şi bată capul cu alţi şoferi.

Numai că, din cauza unor asemenea personaje, sunt destui oameni care se urcă cu teamă la volan, conduc sub imperiul stresului şi, la final, coboară din maşină încărcaţi negativ şi cu nervii tociţi. Stresul la volan este cât se poate de evident mai ales pe şoselele româneşti, unde cei care claxonează insistent sunt prea mulţi şi cei care semnalizează în trafic sunt prea puţini.

Unul dintre principalele motive de panică la volan este teama patologică de a conduce o maşină, mai numită şi amaxofobie sau vehofobie. În această situaţie este nevoie, de multe ori, de ajutorul unui specialist. Iată care sunt alte posibile cauze ale stresului la volan:

  • accidente auto petrecute în trecut, în care ai fost implicată sau în care au fost implicate persoane apropiate;
  • teama de a te rătăci;
  • aglomeraţia în trafic la ore de vârf;
  • neîncrederea în propriile abilităţi de şofer.

Câteva idei care te pot ajuta să treci peste temerile şi stresul provocate de condus:

Invită pe cineva alături de tine în maşină

Ştim cu toţii, în şcoala de şoferi ai întotdeauna pe cineva în dreapta ta, o persoană în care ai încredere, care îţi dă sfaturi utile şi care poate interveni în orice moment pentru a evita un potenţial accident. Aşa că, cel puţin în primele săptămâni după ce ai luat carnetul, ia pe cineva lângă tine în maşină.

Această persoană poate fi un prieten sau o rudă, de preferat cineva care are deja carnet şi conduce de mai multă vreme ca tine. Este mai important, însă, efectul pe care îl are această persoană asupra ta, aşa că alege pe cineva lângă care te simţi în siguranţă şi care te ajută întotdeauna să te relaxezi.

Ia-ţi o maşină sigură

Cunoaştem cu toţii destule cazuri de proaspeţi şoferi care, odată ce şi-au luat carnetul, l-au pus bine într-un sertar şi nu l-au mai scos de acolo ani la rând. Nu şi-au cumpărat o maşină pentru că nu aveau încredere în abilităţile de şofer sau, pur şi simplu, nu au avut banii necesari pentru a-şi achiziţiona maşina pe care şi-o doreau.

Dacă eşti printre ei, trebuie să ştii că şofatul este o abilitate care se învaţă… conducând. Poţi să achiziţionezi un autoturism ieftin şi sigur, cu ajutorul căruia să-ţi faci mâna la volan şi care, în acelaşi timp, nu-ţi consumă toate economiile. De exemplu, autoturismele Volkswagen din gama Golf 4 sunt considerate încă, după atâţia ani, printre cele mai sigure şi mai fiabile maşini din gama lor.

Înscrie-te la câteva ore suplimentare de condus

Unul dintre principalele motive pentru care mulţi şoferi sunt stresaţi şi încărcaţi negativ la volan e faptul că sunt abia la început şi nu se simt stăpâni pe abilităţile lor în spatele volanului. Asta se întâmplă şi atunci când a trecut foarte mult timp de când au luat permisul şi până când încep să conducă în mod regulat.

Dacă eşti în această categorie, soluţia cea mai potrivită e să contactezi un instructor auto şi să-i ceri câteva lecţii de consolidare a cunoştinţelor. În ziua de astăzi, şcoala de şoferi înseamnă 30 de ore, din care doar 15 sunt de condus propriu-zis, aşa că e o idee foarte bună să mai faci câteva ore suplimentare, până când prinzi curaj la volan. În felul ăsta acumulezi experienţă şi te obişnuieşti rapid cu situaţiile care pot să apară în trafic.

Urcă-te la volan doar când te simţi în apele tale

Dacă simţi că volanul este un motiv suplimentar de stres, încearcă să ocoleşti condusul în momentele în care condiţiile de trafic nu sunt pe gustul tău. De exemplu, când plouă torenţial, când este oră de vârf sau chiar noaptea, când e beznă pe stradă şi ţi-e teamă că atenţia ta nu e suficientă pentru a fi prezentă peste tot.

Scopul nu este să te fereşti toată viaţa de momentele acestea, ci de a face pas cu pas în direcţia potrivită. Odată cu trecerea timpului, vei învăţa să-ţi controlezi emoţiile la volan şi, când ți-ai depășit temerile, vei putea să te urci pe locul şoferului şi în momentele care înainte îţi provocau un nod în gât. 

Ascultă muzică relaxantă

Pentru că e vorba despre metode de a scăpa de stres în spatele volanului, muzica potrivită pentru a fi ascultată în timpul condusului nu este, cu siguranţă, una alertă. Nu asculta heavy metal sau drum’n’bass, pentru simplul motiv că te „bagă în priză” când tu ai nevoie de linişte. 

Muzica poate să distragă atenţia atunci când volumul este prea ridicat, iar ritmul e prea agitat. Ascultă muzică ambientală în surdină, poate chiar muzică clasică, dacă este pe gustul tău. Te va ajuta să te relaxezi în trafic fără să-ţi deturneze atenţia. O idee la fel de bună este să nu asculţi un post de radio, pentru că discuţiile din spatele microfonului te pot captiva, o situaţie deloc indicată în mijlocul unei intersecţii aglomerate.

Condusul este, pentru multă lume, o activitate relaxantă şi nu ar trebui să provoace stres celor care se urcă la volan. Într-un final, singura metodă sigură de a scăpa de stres la volan este să conduci şi mai mult. Aşa că, dacă vei încerca ideile de mai sus, vei face primii paşi spre şofatul de plăcere. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top