5 moduri de a face o despărțire mai ușoară

Nu există despărțire fără suferință, dar uneori, complicăm situația în mod inutil. Iată câteva moduri de a face separarea mai ușoară.

Citește și:

5 semne că ești cu un partener nepotrivit

De ce femeile sunt cele care inițiază divorțul

Comunică decizia cât de curând

Nu ne place să purtăm decizii dificile, să generăm situații stresante în care și nouă și celuilalt ne va fi greu să spunem ceea ce avem de spus. Dar acestea sunt necesare și totodată, un semn al maturității.

Chiar dacă trebuie să purtăm o discuție dificilă precum cea legată de decizia unei despărțiri, este modul corect de a aborda situația atât față de noi cât și față de partener. Atâta timp cât decizia ta este finală, nu mai are sens să amâni această discuție.

Nu va exista un „moment potrivit” și nici nu urmări vreun conflict (și nu-l genera) în care să comunici această decizie.

Discută deschis cu partenerul tău astfel încât fiecare dintre voi să poată merge mai departe.

Lipsa curajului de a purta astfel de discuții duce la reacții tip ghosting în care unul dintre parteneri pur și simplu dispare fără explicații, sau la despărțiri impersonale prin sms, mail, etc.

Pe lângă imaturitate și lașitate, acestea arată și o lipsă totală de respect față de celălalt și ne explicațiile care poate îi sunt necesare pentru a merge mai departe.

 

Evită contactul cu fostul partener

Dacă nu ai nicio intenție să reluați relația, evită orice contact cu fostul partener. Imediat după despărțire nu este cazul să deveniți „prieteni” și nici să vă acordați sprijin reciproc pentru a vă depăși despățirea.

În special dacă tu ești cea care a decis să vă despărțiți, nu este cazul ca vreun sentiment de vină să te împingă să îi oferi ajutorul tău fostului partener.

Este o impresie falsă, întrucât nu faci decât să te asiguri că suferă, îi prelungești agonia, și îi transmiți mesajul greșit că ești încă acolo și disponibilă…

 

Nu da vina pe partenerul tău

Cel mai simplu (și complet eronat) mod de a încheia o relație este să spunem că celălalt este de vină, a greșit, iar noi nu avem de ales decât să plecăm.

Într-o relație sunt două persoane implicate și, oricât de dificil este să acceptăm, vina este împărțită.

Nu e ușor de acceptat, dar este normal și firesc să o facem și să comunicăm în acest mod lucrurile și partenerului nostru. Chiar și în cazul unei infidelități, nu este doar vina celuilalt.

Nevoia de a-l acuza pleacă dintr-un sentiment meschin de a-l face pe celălat să se simtă vinovat și, eventual, de a te asigura că acest gând îl va urmări multă vreme. Iar o astfel de atitudine nu este flatantă la adresa ta.

 

Vorbește deschis despre sentimentele tale

Evită să spui „știi foarte bine despre ce e vorba” sau „nu avem ce să mai discutăm”. Din contră, chiar dacă ai impresia că ai făcut-o și anterior, odată în plus, în momentul despărțirii, comunică celuilalt care sunt sentimentele tale și ce anume te-a determinat să iei această hotărâre.

Și nu uita, încă o dată, să nu îl învinuiești pe el pentru decizia ta. Transmite-i ceea ce ai de spus începând cu „eu cred/ eu simt/ eu vreau”.

Pentru că vorbești despre tine, ce simți tu și felul în care ai interpretat tu relația pe care ați avut-o. În felul acesta îl ajuți pe celălalt să accepte decizia pe care ai luat-o și să înțeleagă că este ceea ce tu ai nevoie.

 

Nu șantaja și nici nu te lăsa șantajată emoțional

Șantajul emoțional este o formă de apărare în fața unei situații care ne sperie și cu care nu vrem să ne confruntăm. Acesta poate apărea ca formă de răspuns, mai ales când decizia despărțirii aparține unui singur partener.

Celălalt, drept răspuns, poate genera situații dificile, din care cel cu decizia nu poate ieși, sau va ieși mai greu. Nu ceda șantajului emoțional „nu pot trăi fără tine” sau „eu ce mă fac acum?” și nici nu decide pe baza lui să mai dai o șansă relației.

Singurul motiv pentru care vei mai da o șansă este pentru că simți că există resurse de ambele părți să rezolvați problemele. Șantajul este o manipulare pe moment a celuilalt, nesănătoasă pentru ambele părți.

Foto: shutterstock.com

 

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
6 minciuni pe care ni le spunem dacă ne împăcăm cu fostul iubit
6 minciuni pe care ni le spunem dacă ne împăcăm cu fostul iubit

Există momente în care reluarea relației cu fostul iubit pare o idee bună. De regulă nu este, deși există și excepții. Iată cele mai frecvente miciuni pe care ni le spunem drept încurajări.

Citeste
7 calități pe care o femeie puternică le apreciază la un bărbat
7 calități pe care o femeie puternică le apreciază la un bărbat

Dacă îți dorești o relație cu o femeie puternică, iată câteva indicii utile. Iar dacă ești o astfel de femeie, acestea sunt calitățile de căutat la un partener.

Citeste
Comunicarea în cuplu: importanța implicării partenerului în evoluția noastră personală
Comunicarea în cuplu: importanța implicării partenerului în evoluția noastră personală

Cu toții ne schimbăm și evoluăm, iar când suntem într-o relație, este important să includem partenerul în procesul de transformare. Odată în plus, iată de ce este importantă comunicarea în cuplu.

Citeste
Parenting: 5 sfaturi pentru a crește copii echilibrați emoțional
Parenting: 5 sfaturi pentru a crește copii echilibrați emoțional

Ne dorim să creștem copii fericiți și echilibrați emoțional, iar în acest sens căutăm cele mai bune recomandări. Iată 5 sfaturi de parenting ale psihologilor.

Citeste
5 semne că ești cu un partener nepotrivit
5 semne că ești cu un partener nepotrivit

Trăim convinse că este suficient să ne dorim amândoi să rămânem împreună ca să fim fericiți. Dar asta se poate întâmpla și cu un partener nepotrivit. Iată câteva indicii.

Citeste
6 metode de a evita frustrările în relația de cuplu
6 metode de a evita frustrările în relația de cuplu

Par nimicuri, dar pe termen lung, adunate, produc multă nefericire. Iată câteva metode simple de a evita frustrările în relația de cuplu.

Citeste