Now Reading
Controleaza-ti criticul interior

Controleaza-ti criticul interior

Cu totii avem nevoie sa stim sa ne controlam criticul interior. Este acea voce neprietenoasa, care de cele mai multe ori ne blocheaza actiunile dar si dezvoltarea. Iata trei strategii de a tempera aceasta voce.

 

Identifica vocea critica

Cel mai important lucru este sa iti dai seama ce gandesti negativ. Multe ganduri se amesteca, par un firesc, sunt atat de familiare incat nici nu le mai identificam ca nocive.

Cu toate acestea, cu siguranta acestea repeta anumite critici la adresa noastra. Nemultumita de felul in care arati? Toate am vrea sa schimbam cate ceva.

Deopotriva, este sanatos sa invatam sa ne cunoastem si atuurile si sa le apreciem. Asa cum ai o voce care iti subliniaza o trasatura pe care o consideri negativa, dezvolta-ti si vocea blanda, care incurajeaza.

Fa un efort constient de compensare a gandurilor de genul acesta. Treptat, vocea incurajatoare va deveni si ea o rutina si vei ajunge la echilibru.

 

Incearca sa evaluezi corect criticul din tine

Intreaba-te de unde vin aceste ganduri si de cat timp le ai? Daca problema ta este de exemplu, increderea in sine, afla ca aceasta se poate construi.

Asa cum iti ajuti o prietena sa aiba o mai buna imagine de sine, acelasi lucru ti-l poti spune si tie. De ce nu o faci?

Poate ca increderea ti-a fost afectata in copilarie sau poate anumite esecuri te-au determinat sa generalizezi situatiile negative. Generalizarile, de regula sunt nocive. Chiar si cele pozitive iti pot pregati uneori capcane.

Incearca sa iti amintesti care sunt evenimentele care au generat si sustin aceste afirmatii la adresa ta. Apoi impaca-te cu evenimentele, accepta greselile proprii sau ale altora si hotaraste-te sa le lasi in trecut.

Din ele ai de invatat, dar bagajul durerii poate fi lasat in urma. Aminteste-ti deopotriva evenimentele in care ai demonstrat contrariul. Cu siguranta exista. Nu le bloca ci permite-ti sa te apreciezi pentru acestea si lasa-le sa vina in compensarea celor negative. Gaseste-ti astfel echilibrul.

 

Fii mai puternica decat vocea critica

Exact ca in cazul marilor inventii, la inceput nu a existat prea multa incredere in reusita. Probabil esti tentata sa nici nu incerci, intrucat iti intaresti singura convingerea ca nu vei reusi.

Mai mult, daca incerci, vei abandona in scurt timp sau dupa prima recidiva. Orice schimbare presupune timp si rabdare. Va trebui sa ti le acorzi pe ambele pentru a descoperi ca poti sa iti controlezi vocea critica interna. Da, o vei mai auzi, dar nu va mai avea acelasi impact care in acest moment te imobilizeaza.

Vei invata sa o diminuezi, sa o compensezi, sa o iei ca pe o fateta a unei imagini mult mai ample. Disponibilitatea de care vei da dovada in a face aceste schimbari este bunvointa fata de tine.

Defineste-ti obiectivele concret, fii activa, implica-te, demonstreaza-ti in permanenta ca poti incerca lucruri noi si accepta posibilitatea esecului. Cu totii traim respingeri si nereusite. Dar acestea fac parte din firesc si nu au scopul de a ne anula toate reusitele.

Practic, nici la reusita nu ajungi fara sa incerci si fara sa iti asumi riscul unui esec. Mai mult, repeta-ti constant ca scopul nu este acela de a fi perfecta ci de a fi cea mai buna versiune a ta.

In primul rand, datoria ta fata de tine este sa traiesti multumita de tine si iubindu-te.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top