Cum ne asortăm parfumul la starea de spirit

Studiile arată că parfumul ales ne poate afecta sau chiar schimba starea de spirit.

Mai mult decât atât, un parfum bine ales îți poate îmbunătăți performanța la serviciu sau chiar felul în care te comporți în anumite situații. Potrivit oamenilor de știință acest lucru se întâmplă într-un mod foarte ciudat. De fapt, nu parfumul are o influență asupra noastră. Noi suntem cei care, pe baza experiențelor de viață, ne asociem într-un fel sau altul unui anumit tip de miros.

Fenomenul descris mai sus se numește „învățare asociativă“ – procesul prin care un obiect sau un eveniment este asociat automat de creier unor experiențe din trecut. Astfel, la fel cum câinele lui Pavlov saliva când știa că se apropie ora mesei sau atunci când vedea mâncare, anumite mirosuri pot să genereze anumite emoții și sentimente. Astfel, un miros care aduce un sentiment de liniște pentru o persoană, poate să însemne cu totul altceva pentru alta.

Cum afectează, de fapt, un parfum starea de spirit?

Multe parfumuri și note – precum cele pe care le vezi și în aceste imagini – pot să ofere un efect de aromoterapie, care îți va modifica în bine starea de spirit. Cunoscând acest secret, multe companii producătoare de parfumuri investesc fonduri uriașe în crearea unor combinații de mirosuri care să aibă un efect pozitiv asupra stării noastre de spirit.

Printre efectele pozitive pe care le poate avea un parfum se numără:

  • O stare de vigilență crescută;
  • Învigorare;
  • O stare de spirit bună;
  • Relaxare;
  • Motivare.

Cum știu ce parfum să aleg?

Numai încercând cât mai multe parfumuri, îți poți da seama ce funcționează mai bine în cazul tău. Testează cât mai multe parfumuri apoi alege bazându-te pe instinct unul care crezi că ar mirosi bine pe pielea ta. Poți apela și la ajutorul profesioniștilor, care îți pot face recomandări bazate pe personalitatea și felul tău de a fi.

Apoi, starea de spirit în care te afli atunci când alegi un parfum îți poate influența alegerea. Și asta pentru că psihicul nostru poate avea un efect major asupra PH-ului. Când ești într-o dispoziție bună, organismul tău se află în echilibru, iar simțul mirosului este activat la maximum. Pe de altă parte, stresul, de exemplu, poate bloca simțurile. Așa că lasă alegerea unui nou parfum pentru un moment în care ești bine dispusă.

Cum alegi un parfum în funcție de efectul pe care vrei să-l obții de la el

Un parfum îți poate aminti de momente plăcute și, astfel, acționa ca un sprijin în plus într-o zi dificilă. Sau îl poți alege în funcție de starea de spirit pe care dorești să o obții.

Note relaxante, cu efect calmant: muşeţel, iasomie, lavandă, neroli, santal, vanilie, tămâie, lemn de trandafir, fructe de pădure etc.

Note revitalizante: portocală, eucalipt, anason, chiparos, ghimbir, lămâie, lime, mandarină, grepfrut, nucșoară, smirnă, mentă, pin, molid, arbore de ceai, cimbru, trandafir etc.

Sunt o mulțime de parfumuri care pot să-ți influențeze starea de spirit. Cu siguranță poți găsi și tu unul care să-ți dea o stare de bine chiar și în cele mai dificile momente.

Sursă foto: Shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
GLAMOUR de aprilie și revoluția eco
GLAMOUR de aprilie și revoluția eco

GLAMOUR de aprilie tratează subiecte importante precum moda sustenabilă, modurile în care România poate să devină mai verde, măsurile pe care le putem lua fiecare dintre noi pentru un consum responsabil dar și pașii pe care industria cosmetică îi face pentru a deveni cruelty free. Toate acestea te așteaptă în numărul de aprilie GLAMOUR, din 19 martie în chioșcurile de ziare din toată țara.

Citeste
De ce și cum ar trebui să iei pauze recurente de lucru în fiecare zi
De ce și cum ar trebui să iei pauze recurente de lucru în fiecare zi

Sunt multe culturi de organizație în care cei mai buni […]

Citeste
National GLAMOUR Days 2018: reduceri substanțiale la colecțiile de primăvară
National GLAMOUR Days 2018: reduceri substanțiale la colecțiile de primăvară

Glam ladies, treceți datele în calendar: pe 24 și 25 martie 2018 dăm startul unei noi ediții National GLAMOUR Days. Vă așteaptă promoții, oferte și reduceri de 20%, 25% și 30% în aproape 400 de magazine din București și din țară.

Citeste
Cum ne asortăm parfumul la starea de spirit
Cum ne asortăm parfumul la starea de spirit

Studiile arată că parfumul ales ne poate afecta sau chiar […]

Citeste
LEGO Ninjango și LEGO Friends, acum, cu ziarul Libertatea
LEGO Ninjango și LEGO Friends, acum, cu ziarul Libertatea

Zilnic, pe toate cele șase continente, milioane de copii din întreaga lume se bucură de jucăriile LEGO. Seria Lego Ninjango a atras aprecieri în toate țările în care a fost lansată și, vine acum, în România, cu Ziarul Libertatea, la prețul de 9.99 de lei.

Citeste
Educația Montessori. Ghid esențial pentru formarea viitorului adult, de la naștere până la 24 de ani de Paula Polk Lillard
Educația Montessori. Ghid esențial pentru formarea viitorului adult, de la naștere până la 24 de ani de Paula Polk Lillard

Destinat părinților, profesorilor și tuturor celor care sunt interesați de educație, volumul prezintă un plan de educație logic și unitar pentru dezvoltarea ființei umane din copilărie până la maturitate, ce trezește motivația interioară, ajutându-i pe copii să obțină cele mai bune rezultate intelectuale și sociale.

Citeste