Now Reading
5 pasi pentru un mai bun management emotional

5 pasi pentru un mai bun management emotional

Revista Psychologies

Ai nevoie de un ghid pentru o mai buna intelegere si gestionare a ceea ce simti? Iata cinci pasi simpli pentru un management emotional mai eficient.

 

Accepta responsabilitatea pentru reactiile tale

Pentru ca de multe ori tindem sa ne pacalim singure, dand emotiilor diverse explicatii care ni se par potrivite, primul pas este asumarea. Invata sa te percepi ca fiind o persoana puternica si nu o victima, pentru a iesi din confuzia pe care ti-o creezi sigura.

Uneori, cand se intampla ceva, creierul gaseste un motiv pentru reactiile tale, care pare sa iti justifice comportamentul, oricat de absurd ar fi.

Atunci cand cauti sa identifici ce anume ti-a declansat o emotie, iti dai totodata ocazia sa te simti diferit, daca iti doresti acest lucru.

Iti va fi mai clar ce anume trebuie sa faci sau, daca este cazul, sa pui intrebari pentru a schimba circumstantele. Gandeste-te cum ar arata viata ta daca ti-ai controla reactiile? Cata libertate ai simti atunci cand poti face alegeri!

 

Recunoaste reactia emotionala de indata ce apare

De la ritmul respiratiei, puls, tensiune musculara si presiune in stomac, toate formeaza un tipar dupa care poti identifica o emotie.

De indata ce iti simti pulsul accelerat, respiratia mai alerta sau, din contra, aproape oprita, daca simti presiune in piept sau stomac, intreaba-te ce simti exact si de ce.

Nu iti judeca emotiile si nici nu iti fie teama de ele. Daca nu le recunosti si accepti, nu vei putea sa le schimbi, iar pe termen lung vor avea efecte negative asupra vietii tale personale, profesionale si satisfactiei in general.

 

Gaseste cauza emotiei

Daca emotia este legata de teama, furie sau tristete, cu atat mai important devine acest pas. De multe ori, toate acele valori care te-au ajutat de-a lungul vietii sunt si cauze ce pot declansa emotii puternice. In special cand cineva nu le respecta.

Cand creierul tau identifica un pericol asupra unuia din lucrurile importante si relevante pentru tine, declanseaza emotii puternice.

Iar tu, daca identifici mai repede o emotie vei putea sa analizezi si daca are o baza reala sau nu. Printre cei mai frecvent intalniti factori declansatori intalnim: acceptarea, respectul, controlul, libertatea, grija, atentia, iubirea, autonomia, independenta, siguranta, nevoia de apreciere, acceptare si valorizare.

Atunci cand una dintre aceste nevoi este amenintata, emotiile dau navala. Pentru fiecare dintre noi lista poate varia, iar prioritizarea factorilor este diferita.

 

Alege ce vrei sa simti si sa faci

Prin exercitiu, reactiile pe care le ai la factorii enumerati (sau altii) se pot diminua, desi pot sa nu dispara niciodata. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa identifici emotia, sa o accepti si sa alegi ce vrei sa faci mai departe.

Intreaba-te daca este adevarat ca nu iti este satisfacuta o nevoie importanta sau ca vei pierde ceva definitiv? Persoana cu care vorbesti face ceva intentionat sau o iei tu prea personal? Daca intr-adevar ti se refuza ceva, poti fie sa ceri, fie sa renunti pe moment la acel ceva.

 

Schimba-ti in mod voit starea emotionala

Poti exersa acest lucru chiar si atunci cand observi o reactie pe care o ai, pentru a evalua ce a determinat-o si ce raspuns iti provoaca.

Decide ce vrei sa faci in continuare si ce stare te ajuta sa obtii ceea ce iti doresti. Relaxeaza-te respirand profund, pentru a elimina tensiunea din corp.

Detaseaza-te, eliberandu-ti mintea de toate gandurile si concentreaza-te pe tine. Acest lucru inseamna sa iti focusezi atentia fix in centrul corpului tau fizic.

Alege un cuvant care reprezinta cel mai bine emotia pe care ai vrea sa o simti in acel moment. In timp ce respiri, propune-ti sa te concentrezi asupra noii stari pe care o cauti.

Nu te mai chinui sa iti tii sub control emotiile. Atunci cand acestea apar, invata sa le inlocuiesti cu emotii constructive. Ai nevoie de exercitiu, vointa si incredere in tine, dar vei reusi.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top